Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χ. Πιτσιλός, Athens’ Agora: “Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην κουλτούρα εθελοντισμού”

Στις στις 17-18-19 Οκτώβρη επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά το συνέδριο της GloVo για τους νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον εθελοντισμό, με τίτλο “No more change.Transformation”. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που θα λάβει χώρα στο Impact Hub Athens, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες τους και να μάθουν πως μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν προς όφελος της κοινωνίας. Η τελευταία μέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη σε δράσεις, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να γνωρίσουν τον εθελοντισμό και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Ένας εκ των ομιλητών του συνεδρίου είναι και ο Χάρης Πιτσιλός, συνιδρυτής του “Athens’ Agora”, μιας πλατφόρμας διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο Χ. Πιτσιλός θα μιλήσει πάνω στο θέμα του Crisis Management, έχοντας αναπτύξει την εμπειρία του από την AIESEC Hellas, όπου για ένα χρόνο (2009-2010) ήταν υπεύθυνος ανάπτυξης πωλήσεων και διοργάνωσης συνεδρίων και events, ενώ τον επόμενο χρόνο ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος. Επίσης και έχει εργαστεί ως “Student Brand Manager” της Red Bull, ενώ περιγράφεται ως υπεύθυνος και εξαιρετικός leader, που δίνει βάση στις διαπροσωπικές σχέσεις της ομάδας, έμφαση στη λεπτομέρια και στην οργάνωση και διαχείρηση μιας ομάδας.

Παρακάτω ακολουθεί μία σύντομη συνέντευξη με τον Χάρη Πιτσιλό, προκείμενου να τον γνωρίσουν καλύτερα οι συμμετέχοντες του συνεδρίου.

03___GloVocon_banner_1440x450px

Μπορούν οι εθελοντές να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στην Ελλάδα του σήμερα;
Ο εθελοντισμός είναι κάτι που σε αρκετές κοινωνίες του εξωτερικού έχει αφομοιωθεί σαν κάτι φυσιολογικό έως και αναγκαίο να κάνει κανείς στον ελεύθερο του χρόνο, ή ακόμα και να το συνδυάζει με τη δουλειά του. Στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω στον συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο, με σωστή κατάρτιση και συγκεκριμένο σκοπό, διαθέτουμε εξαιρετικά ταλαντούχους νέους που μπορούν μέσω του εθελοντισμού να επέμβουν σε πολλούς τομείς και με πολλούς τρόπους (όπως π.χ. να προάγουν και να δημιουργήσουν συνεργασίες), αναδεικνύοντας θέματα και στρέφοντας την προσοχή προς αυτά, αλλά και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα. Οι εθελοντές όχι απλά μπορούν, αλλά είναι ανάγκη να λάβουν δυναμική δράση ώστε να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στην Ελλάδα του σήμερα.

Τι είναι αυτό που εσύ θα προσπαθήσεις να μεταδώσεις στους νέους ανθρώπους μέσω του GloVo.Cοn;
Μέσα από τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου, κυρίως στα πλαίσια των φοιτητικών μου χρόνων, είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε πολλές διαφορετικές ομάδες, σε διαφορετικά projects, από τη διοργάνωση ενός event, μέχρι τη διοίκηση ενός οργανισμού 400 μελών ανά την Ελλάδα. Η δυνατότητα να ταξιδέψω στο εξωτερικό στα πλαίσια της δουλειάς μου, με έφεραν σε επαφή με την καθημερίνοτητα και τον τρόπο εργασίας ομάδων σε άλλες χώρες και να διευρύνω τις γνώσεις μου σε αυτόν τον τομέα. Μέσω του GloVo.Con θα προσπαθήσω να εμφυσήσω στους συμμετέχοντας τη σημασία της συνεργασίας σαν αναπόσπαστο κομμάτι της διαχείρησης ομάδας, κρίσεων αλλά και της εξέλιξης της κοινωνίας καθώς επίσης και το γεγόνος ότι κρατάμε στο χέρι μας πολύ περισσότερη δύναμη επιρροής της πραγματικότητας από όση φανταζόμαστε.

Έχοντας δουλέψει σε έναν διεθνή φοιτητικό οργανισμό, όπως η AIESEC, τι σου πρόσφερε αυτή η εμπειρία;
Η AIESEC, για όσους δεν την γνωρίζουν, ο μεγαλύτερος διεθνής φοιτητικός οργανισμός για την ανάπτυξη των ηγετικών χαρακτηριστικών στους νέους, αποτέλεσε για μένα μία πλατφόρμα ερεθισμάτων και εμπειριών τόσο καλά δομημένων που ήταν στο δικό μου χέρι να διαλέξω και να σχεδιάσω το δικό μου «πλάνο ανάπτυξης». Πολλά ταξίδια, συνέδρια, επαφή με άλλες κουλτούρες, εξαιρετικές γνωριμίες, φιλίες είναι κάποια από αυτά. Αν πρέπει, με δυσκολία, να ξεχωρίσω ένα αυτό είναι η αναγνώριση και ανάπτυξη των προσωπικών μου ικανοτήτα και η σιγουριά ότι αν θέλεις κάτι πολύ μπορείς να βρεις τα μέσα και τη δύναμη να το πετύχεις.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το βασικότερο συστατικό στοιχείο μιας ομάδας;
Κάθε ομάδική εμπειρία είναι μοναδική κι αυτό γιατί αποτελείται από ανθρώπους που είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και δουλεύουν για ένα συγκεκριμένο σκοπό κάθε φορά. Σε κάθε ομάδα που δούλεψα, είτε αυτή χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη, το συστατικό που πιστεύω ότι καθορίζει την εξέλιξη της είναι η εμπιστοσύνη, για δύο λόγους.  Πρώτον, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους, δεν δαπανούν άσκοπο χρόνο στο να εξετάσουν κατά πόσο βρίσκονται τα σωστά άτομα στη σωστή θέση και παύουν να αμφισβητούν την αξία τους. Δεύτερον, γιατί με αυτό τον τρόπο ευνοείται η συνεργασία μέσα στην ομάδα και εκτοξεύεται η αποδοτικότητα της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις