Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κ. Χατζηδάκης: “Να γίνουμε ανταγωνιστικοί στην καινοτομία, όχι στο φθηνό εργατικό δυναμικό”

Οι πρωτοβουλίες οικοδόμησης ενός οικοσυστήματος καινοτομίας πρέπει να συνεχισθούν και πάνω στις βάσεις που “έκτισε” στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση επανεκλογής της, τονίζει σε συνέντευξή του στο επιχειρηματικό πόρταλ EMEAgr ο Κωστής Χατζηδάκης, υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθήνας.

Ως υπ. Ανάπτυξης, ο Κ. Χατζηδάκης είχε προωθήσει στο δημόσιο λόγο (όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης) την startup επιχειρηματικότητα, ενώ στη θητεία του θεσμοθετήθηκε το Συμβούλιο Καινοτομίας και προωθήθηκε η συνεργασία με το ισραηλινό fund-of-funds YOZMA.

Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις και πρόσφατα επισκέφτηκα ξανά το σχετικό cluster Corallia στο Μαρούσι, που στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θεσμοθετήσαμε το Συμβούλιο Καινοτομίας, με ισχυρή εκπροσώπηση των ίδιων των επιχειρήσεων. Ακόμη, διπλασιάσαμε τους πόρους για την καινοτομία στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ βάλαμε μπροστά τη συνεργασία με τον ισραηλινό οργανισμό Yozma. Πάνω σε αυτές τις βάσεις, θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες για να φτιάξουμε ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες π.χ. στη βάση του φτηνού εργατικού δυναμικού. Μπορεί, όμως, να τις ανταγωνιστεί στο πεδίο της καινοτομίας, καθώς έχουμε τα δύο βασικότερα στοιχεία: τους ανθρώπους και τις ιδέες“, απαντά σε σχετική ερώτηση του EMEAgr ο Κ. Χατζηδάκης.

Επιπλέον, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρει ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον προϋπολογισμό του 2016, σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση, προβλέπει τη μείωση στο 22% του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με τελικό στόχο τη μείωσή του σε 15% στο τέλος της τετραετίας.

Σε ό,τι αφορά στην επιχειρηματικότητα μικρότερης κλίμακας, ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι στις προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ συμπεριλαμβάνονται η πλήρης εφαρμογή για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια και η έκδοση των υπολειπόμενων υπουργικών αποφάσεων για την ηλεκτρονική και αυθημερόν διαδικασία αδειοδότησης.

Τέλος, σχολιάζοντας την εκλογική αναμέτρηση, ο Κ. Χατζηδάκης τονίζει πως οι αναποφάσιστοι αναμένουν να κρίνουν ευνοϊκά για την ΝΔ το αποτέλεσμα, καθώς κινούνται προς την κεντροδεξιά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη με τον Κωστή Χατζηδάκη στο EMEAgr

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις