Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

myTQ: Η εμπιστοσύνη στην εποχή της «sharing economy» (video-συνέντευξη)

Το myTQ (προέρχεται από τις λέξεις Trust Quotient) είναι μία νέα πλατφόρμα, η οποία μετρά το δείκτη εμπιστοσύνης των χρηστών της, αναλύοντας τη δραστηριότητά τους σε υπηρεσίες της αποκαλούμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού» (sharing economy marketplaces), όπως είναι το Airbnb ή το Uber.

Δημιουργός της είναι ο Μάκης Λεβής, με τον οποίο συνομίλησε το Startupper.gr στο Orange Grove, το «εκκολαπτήριο» της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Αθήνα, όπου φιλοξενείται από τον Μάρτιο η ομάδα της πλατφόρμας.

Όπως εξηγεί ο Μ. Λεβής, οι χρήστες εγγράφονται στην πλατφόρμα και συνδέουν τους λογαριασμούς που διατηρούν σε άλλες υπηρεσίες. Ο αλγόριθμος του myTQ καταγράφει τρεις παραμέτρους: τα δημόσια δεδομένα από την παρουσία τους στα marketplaces (βαθμολογήσεις και αξιολογήσεις), τη συμπεριφορά τους σε κάθε συναλλαγή και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Στη συνέχεια διαμορφώνει το «σκορ» τους σε πέντες κατηγορίες (αυτήν την στιγμή λειτουργούν μόνο οι ενοικιάσεις σπιτιών, οι μετακινήσεις και η παροχή υπηρεσιών, ενώ θα προστεθούν και η αγοραπωλησία προϊόντων και χρηματικές συναλλαγές). Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε χρήστης μπορεί να μεταφέρει το επίπεδο αξιοπιστίας που έχει «κτίσει» μέσα σε μία υπηρεσία και σε μία άλλη – με σχετικό περιεχόμενο – χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσει να φθάσει στο ίδιο επίπεδο πάλι από την αρχή. Από την άλλη πλευρά, ένας έτερος χρήστης που επιθυμεί να προβεί σε κάποια συναλλαγή με τον χρήστη του αρχικού παραδείγματος έχει στη διάθεσή του μία αντικειμενική αξιολόγηση – βασισμένη σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά από τη δραστηριότητά του – προκειμένου να βασίσει την απόφασή του εάν είναι αξιόπιστος για την επίδικη συναλλαγή.

Διεθνώς, η χρήση των δεδομένων που δημιουργούνται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μία πολύ ανοδική τάση για τη μέτρηση διαφόρων πτυχών ενός χρήστη, από τη φήμη του μέχρι την πιστοληπτική του ικανότητα.

Σε ό,τι αφορά στα marketplaces, η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώνουν τα «σκορ» των χρηστών τους προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που δημιουργεί η myTQ προκειμένου να «φιλτράρουν» καλύτερα την αντίστοιχιση μεταξύ των αναζητήσεων των χρηστών και τους χρήστες που τους παρουσιάζουν, ώστε να αυξάνουν τις πιθανότητες για μεταξύ τους συναλλαγές.

Όπως αναφέρει ο Μ. Λεβής, έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ανάπτυξης της πλατφόρμας, η οποία διατίθεται ήδη προς χρήση. Η ομάδα βρίσκεται στη διαδικασία ανεύρεσης εξωτερικής χρηματοδότησης, προκειμένου να ιδρυθεί ως εταιρεία και να συνεχίσει με ενέργειες μάρκετινγκ και περαιτέρω τεχνολογικής ανάπτυξης. Ήδη, μάλιστα, αναφέρει ο δημιουργός της βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο marketplaces (ενοικιάσεις ακινήτων και παροχή υπηρεσιών) προκειμένου να ενσωματώσουν την εκτίμηση αξιοπιστίας της myTQ στα προφίλ των χρηστών της.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη με τον δημιουργό της myTQ Μάκη Λεβή στο παρακάτω βίντεο

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις