Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιάννης Κωστόπουλος: Οι καινοτόμες υπηρεσίες ελλιμενισμού της SaMMY και το πρωτότυπο concept Marina 4.0 για τα λιμάνια του μέλλοντος

Κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σήμερα στην Ελλάδα στοχεύουμε στη διεθνή επέκταση και κλιμάκωση των υπηρεσιών μας, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτή της Amazon Web Services που προαναφέρθηκε, αλλά και του ομίλου της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ όπου συνεργαζόμαστε ήδη στην Ελληνική αγορά και σχεδιάζουμε κοινές δράσεις για το εξωτερικό.

Στον Αλέξανδρο Ελευθεριάδη

 

Ο Γιάννης Κωστόπουλος, ιδρυτής και CEO της SaMMY (www.sammyacht.com), της Startup η οποία προσφέρει μία καινοτόμο υπηρεσία εύρεσης, διαχείρισης και κράτησης θέσης ελλιμενισμού με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, υποστηρίζοντας online πληρωμές καθώς και συνοδευτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το σχεδιασμό ενός ταξιδιού με σκάφος αναψυχής σε θαλάσσιους προορισμούς, μιλάει αποκλειστικά στο Startupper Mag -μεταξύ άλλων πολύ ενδιαφερόντων ζητημάτων- για το πρωτοποριακό project της εταιρείας του, Marina 4.0.

Startupper Mag: Πώς θα περιγράφατε την πλατφόρμα της SaMMY σε κάποιον που την ακούει για πρώτη φορά;

Γιάννης Κωστόπουλος: H πλατφόρμα της SaMMY (www.sammyacht.com) έχει διεθνή προσανατολισμό και η βασική της αποστολή είναι να προσφέρει μία καινοτόμο υπηρεσία εύρεσης, διαχείρισης και κράτησης θέσης ελλιμενισμού με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, υποστηρίζοντας online πληρωμές καθώς και συνοδευτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το σχεδιασμό ενός ταξιδιού με σκάφος αναψυχής σε έναν ή περισσότερους θαλάσσιους προορισμούς. Η πλατφόρμα παρέχει ένα σύνολο από επιπρόσθετες υπηρεσίες για τους διαχειριστές των λιμενικών υποδομών, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση ζωνών ελλιμενισμού (παρακολούθηση online πληρωμών, διασύνδεση με καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και νερού από τα pillars), ο έλεγχος και παρακολούθηση της κίνησης των σκαφών σε ένα τουριστικό λιμάνι ή μαρίνα (κατάσταση θέσεων ελλιμενισμού, διερχόμενα σκάφη, είσοδος/έξοδος λιμένα), business analytics για όλο τον κύκλο ζωής της διαδικασίας του ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε κάθε συνεργαζόμενο λιμάνι και performance analytics βασισμένα σε επιλεγμένες επιχειρησιακές μετρικές για τη βέλτιστη διαχείριση των λιμενικών υποδομών.

Στόχος των παραπάνω υπηρεσιών είναι η διευκόλυνση της επικοινωνίας και η αύξηση του φάσματος των παρεχόμενων υπηρεσιών της μαρίνας ή του τουριστικού λιμένα προς τα σκάφη αναψυχής και τους θαλάσσιους ταξιδιώτες καθώς και η συμβολή στην οργάνωση και αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού και του yachting.

Startupper Mag: Ποιες είναι οι καινοτομίες που πιστεύετε ότι προσφέρετε στην αγορά του yachting;

Γιάννης Κωστόπουλος: Ο όρος Marina 4.0 αφορά σε ένα πρωτότυπο concept για τις μαρίνες και τους τουριστικούς λιμένες του μέλλοντος, το οποίο συνδυάζει τεχνολογίες του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT), αλγορίθμους μηχανικής μάθησης και αναγνώρισης προτύπων πάνω σε υποδομές υπολογιστικού νέφους προκειμένου να συλλεχθούν δεδομένα που αφορούν την κατάσταση επιλεγμένων περιοχών του λιμένα, να προσφερθούν μηχανισμοί κράτησης θέσεων με χρήση αισθητήρων και LED panels και να αξιοποιηθούν ευφυείς κάμερες και έξυπνοι μετρητές κάτω από ένα ενιαίο τεχνολογικό πλαίσιο. Τα δεδομένα οπτικοποιούνται σε ένα περιβάλλον που πρακτικά αποτελεί το ψηφιακό δίδυμο μίας μαρίνας ή τουριστικού λιμένα, ενώ χρησιμοποιούνται και αλγόριθμοι προγνωστικής αναλυτικής (predictive analytics) προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τα ποσοστά πληρότητας των λιμενικών ζωνών, τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις των διερχόμενων σκαφών που πρόκειται να επισκεφθούν κάθε λιμενική εγκατάσταση, οι προβλεπόμενοι χρόνοι παραμονής τους κ.α.

Startupper Mag: Η SaMMY έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της Amazon Web Services (AWS) προκειμένου να μετατραπεί η Νάξος σε Smart Island. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Γιάννης Κωστόπουλος: Στην πρωτοβουλία ‘Naxos Smart Island’, συμμετέχουν 20 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και η εταιρεία μας. Αναφερόμαστε σε ένα πιλοτικό και καινοτόμο εγχείρημα που έχει στόχο να μετατρέψει σταδιακά τη Νάξο στο πρώτο Smart Island στον κόσμο υπό το συντονισμό της Amazon Web Services (AWS) και την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, των Τοπικών και Περιφερειακών αρχών. Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας αυτής, η εταιρεία μας αξιοποιεί τεχνολογίες της AWS όπως το Smart Territory Framework το οποίο βασίζεται σε ανοικτά τεχνολογικά πρότυπα και αρχιτεκτονικές για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων. Στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους κατοίκους αλλά και τους και επισκέπτες της Νάξου, επιτρέποντας την ασφαλή χρήση δεδομένων αλλά και την παροχή νέων ψηφιακών υπηρεσιών και να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς για τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως.

Η τεχνολογική μας καινοτομία στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της AWS, βασίζεται στην ευρεία χρήση μηχανισμών υποβοήθησης και ειδοποίησης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των έξυπνων/φορητών συσκευών σε συνδυασμό με ασύρματους αισθητήρες και συστήματα ευφυούς παρακολούθησης/αναγνώρισης, με κυριότερες προσφερόμενες υπηρεσίες την αυτοματοποιημένη διαδικασία εύρεσης και κράτησης θέσεων ελλιμενισμού και τη διαχείριση των λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων της Νάξου.

Startupper Mag: Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μερικά από τα επόμενα σχέδια της εταιρείας σας; Τι θα πρέπει να περιμένουμε από νέες συνεργασίες και επενδύσεις;

Γιάννης Κωστόπουλος: Έπειτα από δύο χρόνια ύφεσης στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού λόγω της πανδημίας, το 2022 σηματοδότησε την ανάκαμψη του κλάδου και την επιστροφή στην κανονικότητα, με τα στατιστικά κίνησης να ξεπερνούν αυτά του 2019. Κατά το παραπάνω διάστημα η εταιρεία μας επέδειξε ανθεκτικότητα όχι μόνο διατηρώντας αλλά ενισχύοντας τη διείσδυσή της στην ελληνική και διεθνή αγορά, ενώ παράλληλα επενδύσαμε στην τεχνολογική αναβάθμιση και επέκταση των λύσεων που προσφέρουμε. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίστηκε για δύο συνεχόμενα έτη (2021 και 2022) όπου συμπεριληφθήκαμε στη λίστα με τους global innovators του τεχνολογικού οικοσυστήματος Monaco Smart & Sustainable Marinas. Κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σήμερα στην Ελλάδα στοχεύουμε στη διεθνή επέκταση και κλιμάκωση των υπηρεσιών μας, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτή της Amazon Web Services που προαναφέρθηκε, αλλά και του ομίλου της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ όπου συνεργαζόμαστε ήδη στην Ελληνική αγορά και σχεδιάζουμε κοινές δράσεις για το εξωτερικό.

Ο άξονας των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην επιτάχυνση της διεθνούς επέκτασης της εταιρείας μας η οποία αποτελεί και στρατηγικό μας στόχο. H δημιουργία νέων σχημάτων διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων και η δραστηριοποίηση συγκεκριμένων family Offices και Private Funds σε κάθετους τομείς (όπως η Γαλάζια Οικονομία, το Yachting, η ναυτιλία και τα έξυπνα λιμάνια κλπ.) όπου εκτός της χρηματοδότησης θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν διεθνή εγχειρήματα και επιχειρηματικές συνέργειες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας και είναι η βασική μας προτεραιότητα στα μελλοντικά μας επενδυτικά σχέδια.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο Startupper Mag #39

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις