Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Προβληματική» χρονιά σε επίπεδο άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές Startups

Οι εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αντλήσει 278 εκατ. δολάρια φέτος, ενώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είχαν συγκεντρώσει 720 εκατ. δολάρια.

 

Μόλις 278 εκατ. δολάρια έχουν καταφέρει να αντλήσουν οι εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος, σε σχέση με περίπου 720 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Όπως προκύπτει με βάση στοιχεία που προέρχονται από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, οι Startup εταιρείες που εδρεύουν ή διαθέτουν παρουσία στην χώρα μας έχουν αντλήσει το προαναφερθέν ποσό σε 53 γύρους χρηματοδότησης, προερχόμενα από περίπου 53 διεθνείς και εγχώριους επενδυτές.
500 (φρέσκα) εκατ. δολ. από την IBM για επενδύσεις σε ΑΙ startups!

Ένα επιχειρηματικό ταμείο με – αρχική, τουλάχιστον – προίκα 500 εκατ. δολ. προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις σε μια σειρά νεοφυών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης – που βρίσκονται από early-stage έως hyper-growth στάδιο – οι οποίες και επικεντρώνονται στην επιτάχυνση της generative τεχνολογίας και έρευνας AI για τις επιχειρήσεις, δημιούργησε η ΙΒΜ.

Το IBM Enterprise AI Venture Fund σχεδιάζει να επενδύσει σε σημερινούς και μελλοντικούς ηγέτες της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που βοηθούν τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες του ΑΙ για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, θα παρέχει σε κάθε Startup ευκαιρίες να αναπτύξουν ουσιαστικές συνεργασίες με την IBM, αποκτώντας παράλληλα επιχειρησιακή τεχνογνωσία σε προϊόντα, μηχανική και στρατηγικές προώθησης στην αγορά.

Με το IBM Enterprise AI Venture Fund, η ομώνυμη εταιρεία εκτιμάται πως θα αναπτύξει το οικοσύστημα συνεργασιών τεχνητής νοημοσύνης – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με εταιρείες που αξιοποιούν και βασίζονται στο Watsonx – και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για τους ηγέτες της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και για νέους και υπάρχοντες πελάτες.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς η τεχνητή νοημοσύνη υπολογίζεται πως θα… ξεκλειδώσει σχεδόν 16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επίπεδο παραγωγικότητας έως το 2030!

Νέο Fund ύψους 225 εκατ. ευρώ για scale up εταιρείες

Η Acton Capital, ένας από τους μακροβιότερους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το κλείσιμο του Fund VI για επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά, συνολικού ύψους 225 εκατ. ευρώ.

Ζητούμενο για το fund που εδρεύει στο Βερολίνο είναι η υποστήριξη όσων startups βρίσκονται στην πρώιμη φάση ανάπτυξής τους, δίνοντας έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν στρατηγικές βιώσιμης κλιμάκωσης που βασίζονται σε αποδεδειγμένα επιχειρηματικά μοντέλα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Acton Fund VI έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές αρχικές επενδύσεις, όπως λ.χ. την Henchman (Βέλγιο) που παρέχει ένα εργαλείο γνώσης το οποίο βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για δικηγόρους που βοηθά στη βελτιστοποίηση και την ψηφιοποίηση των ροών εργασίας των νομικών επαγγελματιών, την Klaus (Εσθονία), η οποία προσφέρει μια λύση διασφάλισης ποιότητας που βοηθά τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τα έσοδα μέσω της αριστείας στην εξυπηρέτηση πελατών, την Seatti (Γερμανία), η οποία αναπτύσσει ένα υβριδικό λογισμικό διαχείρισης εργατικού δυναμικού, οργανώνοντας χώρους γραφείων σε ένα υβριδικό περιβάλλον ενώ προωθεί τη συνεργασία της ομάδας, το Skribble (Ελβετία), μια κορυφαία υπηρεσία ηλεκτρονικής υπογραφής, η οποία επιτρέπει μια απρόσκοπτη ροή εργασιών ψηφιακών εγγράφων, πλήρως συμβατή με τα υψηλότερα πρότυπα της ΕΕ και της Ελβετίας κ.ο.κ.

Από το 1999, η Acton Capital έχει υποστηρίξει μερικές από τις πιο σημαίνουσες Startups και Scaleups τόσο στον τομέα B2B όσο και στον καταναλωτικό χώρο, και έχει υποστηρίξει σχεδόν 100 εταιρείες στο δρόμο τους προς την κατάληψη μιας ηγετικής θέσης στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των Mambu, HomeToGo, SoSafe, Knix, Vimcar, Zooplus, Audibene, AlphaSights, Etsy, Clio και Mytheresa.

Αναζητούνται Νεοφυείς Επιχειρήσεις με ειδίκευση στο FinTech

Στην έναρξη ενός ταμείου Επιχειρηματικού Κεφαλαίου (VC) αξίας 136 εκατ. δολαρίων προχώρησε η Αρχή Ολοκληρωμένων Οικονομικών Ζωνών του Ντουμπάι (DIEZ). Στόχος του; Να χρηματοδοτήσει Startup εταιρείες από το pre-seed στάδιο μέχρι το στάδιο του δεύτερου κύκλου επένδυσης, που ειδικεύονται στις χρηματοοικονομικές λύσεις και υπηρεσίες.

Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τις Climate-Tech startups

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας που επικεντρώνονται στην τεχνολογία άνθρακα και εκπομπών συγκέντρωσαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 7,6 δισ. δολ. σε επίπεδο χρηματοδότησης Επιχειρηματικού Κεφαλαίου (VC) κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Μέγεθος, που υπερέβη κατά 1,8 δισ. δολ. το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ του κλάδου!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις