Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ευρωπαϊκοί μονόκεροι του 2019 – Μέρος 1ο

Το 2019 αποτέλεσε χρονιά – ρεκόρ για την Ευρώπη όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις startup επιχειρήσεων. Έρευνα της Atomico που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα, έκανε λόγο για κεφάλαια 34,3 δολαρίων που “μπήκαν” στην ήπειρο από τις αρχές του έτους!

Το ποσό αυτό ενισχύθηκε λόγω ενός πρωτοφανούς αριθμού mega-rounds – επενδύσεων δηλαδή άνω των 100 εκατ. δολαρίων – τα οποία αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών φετινών επενδύσεων! Αξίζει να αναφερθεί για λόγους σύγκρισης ότι το 2018, οι συνολικές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή τεχνολογική βιομηχανία ήταν στα 24,6 δισ. δολάρια ενώ το 2017 ακόμη χαμηλότερα, στα 22,6 δισ. δολάρια. Όσον αφορά τα mega -deals, το 2019 αποτελεί πραγματικά ορόσημο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επένδυση ύψους 575 εκατ. δολαρίων που “σήκωσε” η βρετανική Deliveroo τον Μάιο και τη χρηματοδότηση της HealthTech Babylon με 550 εκατ. δολάρια!

Κι επειδή οι χρηματοδοτήσεις οδηγούν “απευθείας” σε μονόκερους, το 2019 είδαμε πολλούς! Συνολικά 17 εταιρείες από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα είδαν την αξία τους να υπερβαίνει το 1 δις και άλλαξαν και επίσημα status!

Παρακάτω θα δείτε επτά από αυτές, ταξινομημένες με βάση τον μήνα που άλλαξαν status:

N26 (Γερμανία): Η Ν26 είναι μία από τις πρώτες mobile τράπεζες στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2015 και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να πάρει μια από τις πρώτες τραπεζικές άδειες FinTech από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σήμερα δραστηριοποιείται σε 26 αγορές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (και της Ελλάδας) και προσφέρει πληθώρα τραπεζικών λύσεων σε πάνω από 3,5 εκατ. πελάτες. Από το 2015 μέχρι σήμερα. η εταιρεία έχει σηκώσει 682.8 εκατ. δολάρια.

Έγινε μονόκερος: Ιανουάριος 2019

Αξία σήμερα (σε δις) : $3.5

Ovo Energy (Ηνωμένο Βασίλειο): Η Ovo Energy είναι μια εταιρεία παροχής ενέργειας με έδρα το Μπρίστολ της Αγγλίας. Ξεκίνησε το 2009, αγοράζοντας και πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο και μέχρι το 2017 είχε 680,000 πελάτες. Τον Νοέμβριο, η εταιρεία εξαγοράστηκε από έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της, την Spark Energy, και το 2019, η Mitsubishi Corporation εξαγόρασε ένα μερίδιο της τάξης του 20% της εταιρείας, κάνοντάς την μονόκερο.

Έγινε μονόκερος: Φεβρουάριος 2019

Αξία σήμερα: $1.28

OCSiAI (Λουξεμβούργο): Η OCSiAl είναι μια νανοτεχνολογική εταιρεία που αναπτύσσει νανοσωλήνες γραφενίου και απλοποιεί τις βιομηχανικές εφαρμογές τους. Έχει έδρα το Λουξεμβούργο, ωστόσο δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, την Κορέα, τη Ρωσία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Ισραήλ και την Ινδία, όπου απασχολεί 450 άτομα. 

Έγινε μονόκερος: Απρίλιος 2019

Αξία σήμερα: $1

Doctolib (Γαλλία): Η Doctolib έχει δημιουργήσει μια online πλατφόρμα κρατήσεων που απευθύνεται σε γιατρούς. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 με στόχο να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των ασθενών που δεν εμφανίζονται στα προγραμματισμένα ιατρικά τους ραντεβού. Παράλληλα, η εταιρεία προσπαθεί να απλοποιήσει την καθημερινή επικοινωνία των γιατρών με τους ασθενείς τους, αλλά και με άλλα μέλη της ιατρικής κοινότητας και συνεργάτες τους.

Έγινε μονόκερος: Απρίλιος 2019

Αξία σήμερα: $1.14

Checkout.com (Ηνωμένο Βασίλειο): Η Checkout.com δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο να βοηθήσει εταιρείες να προχωρήσουν στον εξορθολογισμό και την απλοποίηση των πληρωμών τους, παρέχοντας πολλές μεθόδους πληρωμών παγκοσμίως. Σήμερα, η εταιρεία συνεργάζεται με κολοσσούς όπως οι Samsung, Easygroup, Getty Images, Transferwise, Patreon και Virgin Active. Έχει έδρα το Λονδίνο και απασχολεί πάνω από 500 άτομα σε δέκα διεθνή γραφεία. Τον Μάιο, η αξία της εταιρείας κατάφερε να ξεπεράσει το 1 δις μετά από μια χρηματοδότηση – μαμούθ, ύψους 230 εκατ. δολαρίων.

Έγινε μονόκερος: Μάιος 2019

Αξία σήμερα: $2

GetYourGuide (Γερμανία): H GetYourGuide είναι ένα marketplace τουριστικών δραστηριοτήτων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, στον κατάλογό της έχει πάνω από 35.000 και προσφέρει παράλληλα και τη δυνατότητα απευθείας κρατήσεων σε αυτές τις δραστηριότητες και επισκέψεις. Η γερμανική startup που ιδρύθηκε το 2009, σήκωσε τον Μάιο χρηματοδότηση 500 εκατ δολαρίων από το Vision Fund της Softbank, η οποία εκτίναξε την αξία της.

Έγινε μονόκερος: Μάιος 2019 

Αξία σήμερα: $1

Northvolt (Σουηδία): Η Northvolt είναι μια εταιρεία κατασκευής οικολογικών μπαταριών, με έδρα την Στοκχόλμη. Ιδρύθηκε το 2016 με την αποστολή να κατασκευάσει την πιο “πράσινη” κυψέλη μπαταρίας παγκοσμίως, ανακυκλώσιμη και με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα, που θα επιτρέψει τη μετάβαση της Ευρώπης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τον Μάιο, η εταιρεία εξασφάλισε δάνειο ύψους 350 εκατ. ευρώ από την EIB για να χτίσει το πρώτο Ευρωπαϊκό μέγα-εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου, στη Σουηδία, ενώ ένα μήνα μετά σήκωσε χρηματοδότηση 886 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

Έγινε μονόκερος: Ιούνιος 209

Αξία σήμερα: $1.57

Meero (Γαλλία): Η Meero ιδρύθηκε το 2016 και “αλλάζει” τον τομέα της φωτογραφίας, “συνδέοντας” φωτογράφους με κορυφαίους πελάτες μέσω της πλατφόρμας της. Το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία κατάφερε να σηκώσει ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 230 εκατ. δολαρίων.

Έγινε Μονόκερος: Ιούνιος 2019

Αξία σήμερα (σε δις): $1

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις