Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κατασκευή βιώσιμης κατοικίας από την PAROSTEC

Στόχος ήταν η δημιουργία ενός τοπόσημου για τις Κυκλάδες, που να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη των σύγχρονων εξοχικών κατοικιών, αλλά και γενικότερα των οικιστών έργων στην Ελλάδα

 

Η PAROSTEC, με αφετηρία την ποιοτική δουλειά, την τεχνογνωσία και τα απαιτητικά έργα υψηλής αισθητικής, ολοκλήρωσε την κατασκευή της πρώτης βιώσιμης κατοικίας υψηλών προδιαγραφών στις Κυκλάδες, που αναμένεται να λάβει πιστοποίηση BREEAM.

Πρόκειται για μία μινιμαλιστική, παραθαλάσσια κατοικία στα Μάρμαρα Αντιπάρου, -με θέα προς την Νοτιοδυτική Πάρο-, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο ISV. Στόχος της PAROSTEC, σε συνεργασία με τους μελετητές του έργου, ήταν η δημιουργία ενός τοπόσημου για τις Κυκλάδες, που να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη των σύγχρονων εξοχικών κατοικιών, αλλά και γενικότερα των οικιστών έργων στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιβαλλοντική ευαισθησία του σχεδιασμού του κτιρίου και η πράσινη αρχιτεκτονική του, βάσει της διεθνούς πιστοποίησης αειφορίας BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), την οποία αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, το έργο θα πιστοποιηθεί σε «Post Construction Stage» και στοχεύει να καταταχθεί στις ανώτατες κλίμακες αειφορίας με βαθμολογία Excellent, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις κατηγορίες της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στο εργοτάξιο, της αειφορίας των προϊόντων κατασκευής, της ηχομόνωσης και της κατανάλωσης ενέργειας και νερού.

Γνώμονας του σχεδιασμού και της κατασκευής ήταν η εύρεση ολιστικών απαντήσεων σε τομείς όπως η υγεία και ευεξία των ενοίκων, η βιοκλιματική καινοτομία, τα οικολογικά υλικά, οι μέθοδοι κατασκευής και ο περιορισμός της ρύπανσης. Ζητήματα, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εποχής, που διανύουμε.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, που φιλοξενούν τους χώρους καθημερινής διαβίωσης: Τέσσερα υπνοδωμάτια με ensuite λουτρά, δύο ξενώνες, δωμάτια προσωπικού, γυμναστήριο, home cinema και αποθήκη. Ο όγκος της κατοικίας διασπάται από μεγάλα ανοίγματα, τα κουφώματα των οποίων κρύβονται μέσα σε εσοχές. Όταν αυτό συμβεί, το σπίτι μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο ανοιχτό χώρο, όπου ο εσωτερικός και ο εξωτερικός χώρος ενοποιούνται. Η σύγχρονη φόρμα της εξοχικής κατοικίας αναζητά τα όρια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, -που χαρακτηρίζεται από την αυστηρή γεωμετρικότητα, τη σαφήνεια και τη λιτότητα της λαϊκής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής-, με σύγχρονη σχεδιαστική γραμμή και εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες, που χαρίζουν διακριτική πολυτέλεια.

Αναφερόμενοι στην κατασκευή της βιώσιμης κατοικίας στην Αντίπαρο, οι συνιδρυτές της PAROSTEC, Γιώργος Καγγέλης και Γιώργος Οικονομόπουλος, δήλωσαν σχετικά, “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και τη συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο ISV. Το τελευταίο διάστημα, τα πράσινα κτίρια κεντρίζουν το ενδιαφέρον τόσο των επενδυτών όσο και των ιδιωτών. Ιδιαίτερα για τα ελληνικά νησιά, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης οι βιώσιμες κατοικίες είναι πολύ σημαντικές για την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και φυσικά για την ευημερία των ανθρώπων. Για μας, στην PAROSTEC η κατασκευή περισσότερων κτιρίων με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, είναι μέσα στους στρατηγικούς μας στόχους για το 2023.”

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις