Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Alpha Bank: Η ενδυνάμωση του γυναικείου επιχειρείν στο επίκεντρο 

Το Μοst Powerful Women Summit στόχο έχει να βοηθήσει τις γυναίκες να πάρουν θέση σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην ενδυνάμωσή τους.

Στο Μοst Powerful Women Summit 2023 συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια – CHRO του Ομίλου Alpha Bank Φραγκίσκη Μελίσσα και η Ασπασία Παλημέρη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, όπου αναφέρθηκαν στη σημασία της γυναικείας ενδυνάμωσης και τις δράσεις που αναλαμβάνει ο Όμιλος σε αυτή την κατεύθυνση. Το Μοst Powerful Women Summit διοργανώνεται από το περιοδικό Fortune Greece και αποτελεί ένα φόρουμ μαθησιακής εμπειρίας, που στόχο έχει να βοηθήσει τις γυναίκες να πάρουν θέση σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ενδυνάμωσή τους και να τους δώσει συμβουλές σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Φραγκίσκη Μελίσσα: Στόχος μας να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες σε όλον τον εργασιακό τους βίο

«Στην Alpha Bank έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η γυναικεία ενδυνάμωση είναι σημαία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μελίσσα, προσθέτοντας ότι το 2022 ήταν μία χρονιά που σημαδεύτηκε από την ιδιαίτερη έμφαση που δώσαμε σε προγράμματα που αφορούν στην ενδυνάμωση των γυναικών, τόσο εντός όσο και εκτός της Τράπεζας». Πρόσθεσε δε ότι «στην Alpha Bank αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με σεβασμό, χωρίς διακρίσεις λόγω ηλικίας, φύλου, σωματικών ή κινητικών προβλημάτων, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή άλλων χαρακτηριστικών. Για να κάνουμε πράξη όλες τις πρωτοβουλίες που επιθυμούμε προς αυτή την κατεύθυνση, λανσάραμε πρόσφατα τη νέα Στρατηγική μας για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη που εστιάζει σε 5 βασικούς πυλώνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν το φύλο, την ηλικία, την υγεία, την χρηματοοικονομική συμπερίληψη και τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Σε ό,τι αφορά σε προηγούμενες δράσεις της Τράπεζας, η κυρία Μελίσσα σημείωσε ότι «το 2020-2022 υλοποιήσαμε 5 προγράμματα γυναικείας ενδυνάμωσης, που στόχο είχαν να ενδυναμώσουν τη γυναίκα σε όλο της τον εργασιακό βίο, ξεκινώντας από κοπέλες που δεν έχουν μπει ακόμα στην αγορά εργασίας, όπως το πρόγραμμα ‘Bankers and Daughters’, μέχρι προγράμματα mentoring, όπου έμπειρα στελέχη της Τράπεζας αναλαμβάνουν τον ρόλο της Mentor και καθοδηγούν νέες συναδέλφους τους. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα ‘Bankers and Daughters’ της Τράπεζας, η CHRO του Ομίλου ανέφερε ότι «στόχος του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία στις κόρες των συναδέλφων μας να έρθουν και να δουν από κοντά τι θα πει τραπεζική, δουλεύοντας σε διευθύνσεις που δεν συγκεντρώνουν πολλές γυναίκες, όπως το Treasury, το investment banking και το structured finance».

«Απόδειξη των σημαντικών πρωτοβουλιών που λαμβάνει η Τράπεζα για την προώθηση των ίσων ευκαιριών και του σεβασμού της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο και στο επιχειρείν, αποτελεί η ένταξή της για πέμπτη συνεχή χρονιά στον διεθνή Δείκτη Ισότητας Φύλων Bloomberg Gender-Equality Index (GEI), ως μία από τις 5 ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον Δείκτη, σε σύνολο 418 οργανισμών παγκοσμίως», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μελίσσα.

Φραγκίσκη Μελίσσα: Προωθούμε την οικονομική συμπερίληψη και την οικονομική ευρωστία

Ειδική μνεία έκανε η CHRO του Ομίλου στις δράσεις Οικονομικού Εγγραμματισμού της Τράπεζας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σε συνεργασία με την ομάδα της Εταιρικής Υπευθυνότητας σχεδιάζουμε 9 προγράμματα γυναικείας ενδυνάμωσης, μεταξύ των οποίων είναι το θέμα της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης για τις γυναίκες. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να λανσάρουμε τη Στρατηγική για τον Οικονομικό Εγγραμματισμό, η οποία είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη και συνδεδεμένη τόσο με τη Στρατηγική Βιωσιμότητας της Τράπεζας, αλλά και με τη Στρατηγική Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης. Το όραμά μας είναι να συμβάλλουμε στην οικονομική υγεία των καταναλωτών, να αυξήσουμε την οικονομική συμπερίληψη και να δημιουργήσουμε θετικό αντίκτυπο για τους Πελάτες μας, τους Εργαζόμενους μας, τους επενδυτές μας και την κοινωνία στο σύνολό της. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στόχος της Τράπεζας είναι «να συνεισφέρει στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2023, και για την οποία έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό της η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάμεσα στους 80 φορείς που κλήθηκαν να συμμετέχουν στη συνδρομή μέσω δράσεων και προγραμμάτων, είναι φυσικά και οι Τράπεζες που εκπροσωπούνται από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, μαζί με Υπουργεία, Πανεπιστήμια, Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις κ.λπ.»

Η κυρία Μελίσσα αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα που έχει υλοποιήσει η Τράπεζα με στόχο την προώθηση του οικονομικού εγγραμματισμού σε σχολεία της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «στην Alpha Bank σήμερα, ακολουθώντας τις ‘αρχές και καλές πρακτικές’ του ΟΟΣΑ για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, υλοποιούμε ή σχεδιάζουμε για το προσεχές μέλλον, δράσεις και πρωτοβουλίες για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση, αλλά και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την αξία του οικονομικού εγγραμματισμού. Κάποιες από τις δράσεις που έχουμε ήδη υλοποιήσει περιλαμβάνουν: α) εκπαιδευτικές δράσεις οικονομικού εγγραμματισμού και κυκλικής οικονομίας για σχολεία, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες που εκπαιδεύονται ξεπερνούν τους 300, β) υλοποίηση του πρότυπου προγράμματος «Κυκλική οικονομία στην πράξη», σε Γυμνάσια και Λύκεια της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, με στόχο την εξοικείωση μαθητών και εκπαιδευτικών σε βασικές οικονομικές έννοιες (αποταμίευση, επένδυση, πληθωρισμός, έσοδα, έξοδα, κέρδος) γ) επισκέψεις σχολείων στα γραφεία της Τράπεζας για την παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank δ) αποστολές των προγραμμάτων της Νομισματικής Συλλογής, με τη μορφή μουσειοβαλίτσας, σε δημοτικά σχολεία της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, με στόχο τη διάδοση της πλούσιας ιστορίας του νομίσματος σε παιδιά ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Ασπασία Παλημέρη: Στην Alpha Bank εστιάζουμε στην πρόσθετη αξία που φέρνει η διαφορετικότητα

Στη σημασία της συμμετοχής περισσότερων γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, καθώς και στα βήματα που έχει κάνει η Alpha Bank σε αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε η Ασπασία Παλημέρη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Κατά την τοποθέτησή της, η κυρία Παλημέρη περιέγραψε τις 3 προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «πρώτον, προϋπόθεση είναι η επιλογή των στελεχών με κριτήριο την αξία τους», προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση που οι δύο υποψήφιοι είναι ισάξιοι τότε πρέπει να επιλέξουμε εκείνον από το υποεκπροσωπούμενο φύλο. Δεύτερον, να πετύχουμε ουσιαστική συμμέτοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Η συμμετοχή των γυναικών, όμως, θέλει θάρρος, πυγμή, όρεξη, διάθεση και την αυτοπεποίθηση να συζητήσεις για πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα, και κάποιες φορές, ακόμα και να αμφισβητήσεις την εκτελεστική διοίκηση μιας εταιρείας, πράγμα που δεν είναι εύκολο. Μία τρίτη προϋπόθεση είναι η δημιουργία μίας σωστής δεξαμενής ταλέντων, ώστε να υπάρχουν πολλές επιλογές άξιων και ικανών γυναικών με αυτοπεποίθηση για να συμμετέχουν».

Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Παλημέρη στα όσα έχει πετύχει η Τράπεζα σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στο Διοικητικό της Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «στην Alpha Bank αυξήσαμε τη συμμετοχή των γυναικών στο Διοικητικό μας Συμβούλιο στο 31%, ενώ σε πολύ λίγους μήνες το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 38%. Πολύ εύκολα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι στην Alpha Bank δεν θέλουμε απλώς να καλύψουμε τα ποσοστά που επιβάλλει ο νόμος της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά αξιολογούμε ως πολύ σημαντική την πρόσθετη αξία που φέρνει η διαφορετικότητα και η πολυμορφία».

Ασπασία Παλημέρη: Ενδυναμώνουμε τις γυναίκες και τις προτρέπουμε να συμμετέχουν ενεργά

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο που θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, η κυρία Παλημέρη τόνισε ότι αυτό «δεν είναι κάτι απλό ούτε μπορεί να γίνει ξαφνικά, καθώς θα πρέπει σε κάθε στάδιο της σταδιοδρομίας μίας γυναίκας, ξεκινώντας από τα χαμηλά επίπεδα, να τις ενδυναμώνουμε και να τις προτρέπουμε να συμμετέχουν ενεργά. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η δημιουργία μίας συμπεριληπτικής κουλτούρας σε έναν οργανισμό, πράγμα που προϋποθέτει, με τη σειρά του, βούληση από την κορυφή. Στην Alpha Bank, είμαστε τυχεροί επειδή έχουμε έναν Πρόεδρο που έχει τα χαρακτηριστικά που θεωρώ ότι πρέπει να έχει ένας Πρόεδρος, δηλαδή, όχι μόνο να είναι πολύ καλός ακροατής, αλλά να διασφαλίζει και να απαιτεί από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να λένε τη γνώμη τους, καταλήγοντας σε αποφάσεις που συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των απόψεων».

Ασπασία Παλημέρη: Αξιοποιούμε το “brand” της Τράπεζας για να ωθήσουμε την κοινωνία προς τη βιωσιμότητα

Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Παλημέρη και στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Alpha Bank στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, αναφέροντας ότι «από το 2021 η Τράπεζα κατήρτισε ένα σχέδιο ESG το οποίο έχει διττό στόχο: από τη μία να ενσωματώσει τα κριτήρια βιωσιμότητας και από την άλλη, να αξιοποιήσει το δικό της “brand” για να βοηθήσει στην ευρύτερη ώθηση της κοινωνίας προς την υιοθέτηση των κριτηρίων βιωσιμότητας. Πρόσθεσε δε ότι η Τράπεζα έχει ήδη εφαρμόσει το πλαίσιο βιώσιμων χρηματοδοτήσεων και έχει λανσάρει το ESG Academy, όπου το σύνολο των εργαζομένων εκπαιδεύονται και ευαισθητοποιούνται στην εφαρμογή βιώσιμων κριτηρίων στην αξιολόγηση των Πελατών της Τράπεζας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις