Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Schroders: Αυτά είναι τα 5 βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάθε επενδυτής

Τα βιβλία καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεματικών, από την τεχνητή νοημοσύνη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέχρι και τις σύγχρονες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις

Πέντε βιβλία που πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι θέλουν να έχουν μια σαφή εικόνα των επενδυτικών εξελίξεων προτείνει ο Pablo Riveroll, επικεφαλής μετοχών Λατινικής Αμερικής της Schroders και η ομάδα του Investment Bookclub της Schroders. Τα βιβλία καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεματικών, από την τεχνητή νοημοσύνη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέχρι και τις σύγχρονες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Volt Rush: The Winners and Losers in the Race to Go Green – by Henry Sanderson

Ο Βρετανός συγγραφέας Henry Sanderson μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως δημοσιογράφος στο Bloomberg News και στη συνέχεια στους Financial Times, όπου κάλυπτε θέματα τα οποία αφορούσαν τα ορυχεία. Στο βιβλίο του εξετάζει τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας η οποία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα έχει αυτή. Οι συνθήκες μοιάζουν παρόμοιες με αυτές που βίωσε η παγκόσμια οικονομία κατά την μετάβαση στο πετρέλαιο, όπου η Δύση και η Σοβιετική Ένωση βρισκόντουσαν σε συνεχή αντιπαράθεση για τον «μαύρο χρυσό» στη Μέση Ανατολή. Εν προκειμένω, τη Σοβιετική Ένωση έρχεται να αντικαταστήσει η Κίνα, η οποία επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει στις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις.

Capital Account: A Fund Manager Reports on a Turbulent Decade, 1993-2002 – by Edward Chancellor

Τη Dotcom, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές «φούσκες» στον κόσμο, καταγράφει στο βιβλίο του ο Edward Chancellor. Συγκεκριμένα, την περίοδο 1997 – 2000, υπήρξε αύξηση της αξίας των εταιρειών που σχετίζονται με το διαδίκτυο, προκαλώντας μια ισχυρή οικονομική «φούσκα» που οδήγησε σε χρεοκοπία μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Το βιβλίο, που αποτελείται από επιλεγμένες εκθέσεις της εταιρείας Marathon Asset Management, πραγματεύεται το φαινόμενο της διαφθοράς των ανώτερων εταιρικών στελεχών τα οποία έκαναν κατάχρηση των κερδών των εταιρειών τους.

Digital Transformation: Survive and Thrive in an Era of Mass Extinction – by Thomas M Siebel

O επιχειρηματίας της Silicon Valley και συγγραφέας του βιβλίου Thomas Siebel, εξετάζει το πώς η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα βοηθήσει στην εξέλιξη και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο Siebel υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση τεσσάρων τεχνολογιών – cloud computing, big data, Artificial Intelligence και internet of things – μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην εξέλιξη του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί, πως παρά το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη απασχολεί μεγάλος μέρος του πληθυσμού, λίγοι είναι αυτοί που κατανοούν τον ευρύτερο αντίκτυπο αυτών των νέων τεχνολογιών τόσο καλά όσο ο Siebel, κάνοντας το βιβλίο του επίκαιρο.

The Innovation Stack: Building an Unbeatable Business One Crazy Idea at a Time – by Jim McKelvey

Απογοητευμένος από το υψηλό κόστος και τη δυσκολία πληρωμών με πιστωτικές κάρτες, ο McKelvey συνεργάστηκε με τον φίλο του και συνιδρυτή του Twitter Jack Dorsey, για να ιδρύσουν τη Square, μια νεοφυή επιχείρηση που επέτρεπε στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να δέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Χωρίς καμία τεχνογνωσία ή εμπειρία στον κλάδο, οι δύο επενδυτές προσέγγισαν το πρόβλημα από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία και οδήγησαν την Square στο ζενίθ του επενδυτικού οικοσυστήματος. Την ίδια περίοδο, η Amazon λάνσαρε ένα παρόμοιο προϊόν με αυτό της Square, η οποία κατάφερε να αντισταθεί στις πιέσεις  οδηγώντας την Amazon στην διακοπή της υπηρεσίας της. Μέσα από το success story της Square, το βιβλίο αναδεικνύει τη διαχρονική αξία της ανακάλυψης ριζοσπαστικών επιχειρηματικών ιδεών.

The China Questions -ed.: Andrew S. Erikson and Jennifer Rudolph

Σε αυτό το βιβλίο, 36 από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα της Κίνας απαντούν στο πώς η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου πέρασε από τη σχετική απομόνωση στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Παράλληλα, οι αναλυτές επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με το οικονομικό, πολιτικό, ιστορικό και πολιτισμικό παρόν και μέλλον της Κίνας. Τέλος, πολλά κεφάλαια του βιβλίου, επικεντρώνονται στις ευρύτερες διεθνείς και γεωπολιτικές εξελίξεις, εστιάζοντας στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και ειδικά όσον αφορά στην κόντρα τους στην περιοχή του Ειρηνικού.

 

 

Image by lil_foot_ from Pixabay

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις