Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αγορά μεταχειρισμένων: Οι τάσεις που κυριαρχούν σήμερα στην Ελλάδα

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του ReCommerce είναι αξιοσημείωτη στη χώρα μας, όπου η Vendora, μια πρωτοποριακή εφαρμογή, διευκολύνει τις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αντικειμένων

Η επέκταση της διάρκειας ζωής των αντικειμένων γύρω μας μέσω μεταπώλησης και επαναχρησιμοποίησης, είναι πλέον μια παγκόσμια ανάγκη. Στον απόηχο των εντεινόμενων αναγκών βιωσιμότητας, ο κλάδος των μεταχειρισμένων αντικειμένων ανθίζει, και πλέον διευρύνεται σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες, από τη μόδα μέχρι τα ηλεκτρονικά είδη και τα έπιπλα. Η GlobalData επισημαίνει ότι η βιομηχανία μεταχειρισμένων ειδών μόδας συγκεκριμένα, αναπτύσσεται με ρυθμό έντεκα φορές μεγαλύτερο από εκείνον του παραδοσιακού λιανικού εμπορίου.

Το δυναμικό κύμα του ReCommerce προτιμάται πλέον από καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, με γνώμονα την εξοικονόμηση χρημάτων ενόψει της αυξανόμενης ακρίβειας. Το ReCommerce είναι μια σχετικά νέα ορολογία που περιγράφει την διαδικτυακή μεταπώληση αντικειμένων από δεύτερο χέρι. Σύμφωνα με έρευνα του CBCommerce, με την υποστήριξη των Checkout.com, FedEx Express, Lengow, nShift και Payoneer, ο πληθωρισμός επηρεάζει το 93% των αποφάσεων των καταναλωτών σχετικά με την αγορά και πώληση μεταχειρισμένων αντικειμένων. Ο κλάδος του ReCommerce στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτιμάται στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ (2021) ενώ προβλέπεται άνοδος της τάξης του 60%, φτάνοντας τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του ReCommerce είναι αξιοσημείωτη και στην Ελλάδα, όπου η Vendora, μια πρωτοποριακή εφαρμογή, διευκολύνει τις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αντικειμένων. Θέτοντας μια νέα τάση στις πλατφόρμες που εστιάζουν στις συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών, η Vendora αναθεώρησε την πολιτική της και κατάργησε την προμήθεια σε κάθε συναλλαγή, απλοποιώντας και διασφαλίζοντας έτσι τις συναλλαγές μεταχειρισμένων αντικειμένων. Αυτή η άνευ προηγουμένου κίνηση, τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο της καινοτομίας μιας και εκπροσωπείται πλέον από μια πλατφόρμα που διασφαλίζει τις συναλλαγές χωρίς επιπλέον προμήθειες.

Η αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική, παρακινεί τους πωλητές της Vendora να ανακυκλώσουν τα κέρδη τους εντός πλατφόρμας, μιας και εφαρμόζεται μια μικρή προμήθεια σε περίπτωση μεταφοράς των κερδών σε τραπεζικό λογαριασμό. Αυτή η νέα πολιτική, όχι μόνο στηρίζει την τοπική οικονομία, αλλά συμβάλλει στη βιωσιμότητα πατώντας στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Έτσι, μειώνεται σημαντικά η ζήτηση για καινούργια αντικείμενα και κατά συνέπεια περιορίζονται τα απορρίμματα και η σπατάλη ενέργειας.

Προκειμένου να ανοίξει ολοκληρωτικά ο δρόμος για την αγορά μεταχειρισμένων στην Ελλάδα, η Vendora και η BOX NOW, μια εταιρεία ταχυμεταφορών επόμενης γενιάς, παρέχουν μεταφορικά με μόλις 1 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Η BOX NOW κατέχει ένα δίκτυο από 1600+ Lockers (Αυτόματα Μηχανήματα Παραλαβής) που λειτουργούν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας τις εκπομπές κατά 62% σε σχέση με τις παραδοσιακές παραδόσεις δεμάτων κατ’ οίκον.

Οι συγκεκριμένες καινοτόμες εξελίξεις κάνουν τις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων πιο ελκυστικές, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την Ελλάδα ως πρωτοπόρο στο ‘πράσινο’ εμπόριο. Η ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στο ReCommerce ξεκλειδώνει σημαντικά κοινωνικά και οικολογικά οφέλη. Από την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέχρι το θετικό οικολογικό αποτύπωμα, το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στηρίζει τις τοπικές αγορές και συμβάλλει σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον.

Καθώς οι παγκόσμιες καταναλωτικές συνήθειες και τάσεις αλλάζουν δραματικά, οι Έλληνες καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις, όπως η Vendora και η BOX NOW, δείχνουν τον δρόμο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η αγορά μεταχειρισμένων στην Ελλάδα πλέον δεν αφορά μόνο στην οικονομική επιβίωση, αλλά αποτελεί τον καταλύτη για μεγάλες οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo by Artificial Photography on Unsplash

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις