Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

KPMG: Υποτονικές και το γ’ τρίμηνο του 2023 οι παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital

Η αύξηση των επιτοκίων, ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός, οι εγχώριες και γεωπολιτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, συνέκλιναν στη διαμόρφωση ενός απαιτητικού τριμήνου για τις επενδύσεις VC ανεξαρτήτως περιοχής, παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της KPMG “Venture Pulse”, οι παγκόσμιες επενδύσεις VC συνέχισαν να συρρικνώνονται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το β’ τρίμηνο του 2023, από τα US$ 86,2 δισ. μέσω 10 121 συναλλαγών το α’ τρίμηνο στα US$ 77,4 δισ. μέσω 7 783 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2023. Η αύξηση των επιτοκίων, ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός, οι εγχώριες και γεωπολιτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, συνέκλιναν στη διαμόρφωση ενός απαιτητικού τριμήνου για τις επενδύσεις VC ανεξαρτήτως περιοχής, παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων VC συγκεντρώθηκε στην αμερικανική ήπειρο, με επενδύσεις ύψους US$ 42,9 δισ., μεταξύ τους έξι συμφωνίες-μαμούθ αξίας άνω των US$ 400 εκατ. κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Οι επενδύσεις VC στην Ασία μειώθηκαν για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο, αγγίζοντας μόλις τα US$ 20,1 δισ., καθώς οι Κινέζοι επενδυτές συνέχισαν να αναβάλλουν τις μεγάλες συμφωνίες. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές παρέμειναν επίσης στο περιθώριο, με πτώση για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο και συνολικές επενδύσεις ύψους US$ 13,5 δισ.

Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Partner, Deal Advisory, KPMG στην Ελλάδα σχολιάζει σχετικά «Η επενδυτική δραστηριότητα στο παγκόσμιο οικοσύστημα Venture Capital παραμένει υποτονική και το β’ τρίμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα του γεωπολιτικού ρίσκου, των υποτονικών μακροοικονομικών δεικτών και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης. Παρότι κλάδοι όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η εναλλακτική ενέργεια συνεχίζουν να είναι ιδιαίτεροι ελκυστικοί για άντληση κεφαλαίων, ο συνολικός όγκος και αξία των συναλλαγών ιδιαίτερα στην Ευρώπη παραμένει σε καθοδική τάση ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά. Σε αυτή την βάση, δεν αναμένεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά τις προβλεπόμενες επιδόσεις του γ’ τριμήνου τόσο στις συναλλαγές χρηματοδότησης, όσο και αποεπένδυσης»

Βασικά ευρήματα – β’ τρίμηνο 2023

– Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC σημείωσαν πτώση για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο – αγγίζοντας μόλις τα US$ 77,4 δισ. το β’ τρίμηνο του 2023 – το χαμηλότερο σύνολο σε τριμηνιαία βάση από το β’ τρίμηνο του 2020.

– Οι επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο ανήλθαν στα US$ 42,9 δισ. μέσω 3 360 συναλλαγών κατά το β’ τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας πτώση από τα US$ 47,7 δισ. μέσω 4 009 συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2023.

– Οι επενδύσεις VC στην Ασία μειώθηκαν από τα US$ 22,9 δισ. μέσω 3 148 συναλλαγών στα US$ 20,1 δισ. μέσω 2 395 συναλλαγών, μεταξύ α’ και β’ τριμήνου 2023.

– Στην Ευρώπη, οι επενδύσεις VC κατέγραψαν πτώση από τα US$ 14,4 δισ. μέσω 2 676 συναλλαγών το α’ τρίμηνο στα US$ 13,5 δισ. μέσω 1 861 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2023.

-Οι παγκόσμιες επενδύσεις CVC κινήθηκαν σε αργούς ρυθμούς το β’ τρίμηνο του 2023, προσελκύοντας επενδύσεις ύψους US$ 39,7 δισ., έναντι US$ 45,9 δισ. το α’ τρίμηνο του 2023.

– Η χρηματοδότηση VC που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παρέμεινε αδύναμη το α’ εξάμηνο του 2023, αγγίζοντας μόλις τα US$ 17,1 δισ. παγκοσμίως.

– Η παγκόσμια αξία αποεπενδύσεων αυξήθηκε ελαφρά από το χαμηλό ρεκόρ των US$ 45,5 δισ. το α’ τρίμηνο στα US$ 51,5 δισ. κατά το β’ τρίμηνο του 2023.

Υποτονικές οι συμφωνίες-μαμούθ

Συνολικά, σημειώθηκε μείωση στον αριθμό των συμφωνιών-μαμούθ αυτό το τρίμηνο, με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις. Η άντληση US$ 6,9 δισ. της εταιρείας πληρωμών Stripe με έδρα τις ΗΠΑ ήταν
μακράν ο μεγαλύτερος γύρος VC του τριμήνου παγκοσμίως. Μετά την Stripe, η startup διαδικτυακού marketplace Shein με έδρα τη Σιγκαπούρη προσέλκυσε την επόμενη μεγαλύτερη συναλλαγή (US$ 2 δισ.), ακολουθούμενη από την αμερικανική startup τεχνητής νοημοσύνης Inflection (US$ 1,3 δισ.) και την εταιρεία εκπαιδευτικής τεχνολογίας Byju's με έδρα την Ινδία (US$ 700 εκατ.). Η εταιρεία λιανικής πώλησης οπτικών Lenskart, με έδρα επίσης στην Ινδία, κλείνει την πεντάδα των μεγαλύτερων συναλλαγών με γύρο χρηματοδότησης US$ 600 εκατ. Συνολικά, οι 10 κορυφαίες συναλλαγές παγκοσμίως κατανεμήθηκαν σε 8 διαφορετικές χώρες.

«Καυτές» οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη διατήρησαν τη δυναμική τους το β’ τρίμηνο του 2023. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη συνέχισε να αυξάνεται μετά την παρουσίαση του ChatGPT από την OpenAI στα τέλη του 2022 και την ανακοίνωση της επένδυσης ύψους US$ 10 δισ. από την Microsoft. Το β’ τρίμηνο του 2023, η Google πραγματοποίησε μια επένδυση US$ 450 εκατ. στην Anthropic, ενώ η Amazon ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει δύο γλωσσικά μοντέλα μέσω των Amazon Web Services για να υποστηρίξει τη δημιουργία bots για τους πελάτες της. Η χρηματοδοτούμενη από τη Microsoft εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Inflection πέτυχε επίσης μια τεράστια συναλλαγή αξίας US$ 1,3 δισ. στα τέλη του τριμήνου. Η τεχνητή νοημοσύνη γρήγορα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών VC που αναζητούν την επόμενη επιτυχία τους ή που δεν θέλουν να μείνουν στο περιθώριο των νέων τάσεων, εν μέρει λόγω του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος που μπορούν να παρέχουν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης οδηγώντας σε ένα ευρύ disruption σε όλους τους κλάδους.

Ελκυστικές για τους επενδυτές VC παραμένουν η εναλλακτική ενέργεια, η αποθήκευση ενέργειας και το cleantech

Η παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα ενέργειας και το ενεργειακό κόστος και η αυξανόμενη δέσμευση και χρηματοδότηση για
καινοτομίες στο cleantech, σε πολλές χώρες έχουν στρέψει τη προσοχή στον ενεργειακό κλάδο σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η τάση συνεχίστηκε το β’ τρίμηνο του 2023, με τους επενδυτές VC να δείχνουν διευρυμένο ενδιαφέρον για μια αυξανόμενη ποικιλία ενεργειακών λύσεων – από τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας, υπεράκτια αιολικά πάρκα και εφαρμογές υδρογόνου και ατομικής ενέργειας έως υποδομές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, λύσεις απεξάρτησης από άνθρακα και προϊόντα που εστιάζουν στην πράσινη χρηματοδότηση. Η Γερμανία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή με τις μεγαλύτερες συναλλαγές του τριμήνου, συμπεριλαμβανομένης μιας άντλησης US$ 232 εκατ. από την startup κλιματικής τεχνολογίας 1Komma5 και μια άντληση US$ 165 εκατ. από την εταιρεία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων Jolt Energy.

Μικρή μείωση για τις επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο σε τριμηνιαία βάση

Οι επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο υποχώρησαν από τα US$ 47,7 δισ. το α’ τρίμηνο του 2023 στα US$ 42,9 δισ. το β’ τρίμηνο του 2023. Οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά συγκεντρώνουν την μερίδα του λέοντος των επενδύσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου μιας συμφωνίας-μαμούθ ύψους US$ 6,9 δισ. από την Stripe. Μεταξύ των άλλων μεγάλων συναλλαγών συγκαταλέγεται μια επένδυση ύψους US$ 1,3 δισ. για την Inflection AI, ακολουθούμενη από μια επένδυση US$ 450 εκατ. για την Anthropic. Η CoreWeave με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ (US$ 421 εκατ.) και η ElevateBio με έδρα τη Μασαχουσέτη (US$ 401 εκατ.) συμπληρώνουν τις 5 μεγαλύτερες συναλλαγές για το τρίμηνο.

Εκτός των ΗΠΑ, οι επενδύσεις VC στον Καναδά κινήθηκαν σε σχετικά δυναμικούς ρυθμούς αυτό το τρίμηνο, χάρη σε τέσσερις συναλλαγές άνω των US$ 100 εκατ., συμπεριλαμβανομένης της άντλησης US$ 318 εκατ. από την εταιρεία τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα Svante και μιας άντλησης US$ 175 εκατ. από την εταιρεία διαχείρισης ενοικιάσεων καταλυμάτων διακοπών Hostaway. Οι επενδύσεις VC στη Βραζιλία παρέμειναν υποτονικές αυτό το τρίμηνο εν μέσω ενός συνδυασμού μακροοικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, συμπεριλαμβανομένης της αναταραχής που προέκυψε από την αλλαγή του προεδρικού καθεστώτος, στον απόηχο των εκλογών του δ’ τριμήνου του 2022.

Στάση αναμονής για τις επενδύσεις VC στην Ευρώπη

Οι συνολικές επενδύσεις VC στην Ευρώπη μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, στα US$ 13,5 δισ. το β’ τρίμηνο, από τα US$ 14,4 δισ. το α’ τρίμηνο του 2023. Οι επενδυτές VC στην Ευρώπη συνέχισαν να κρατούν στάση αναμονής, αναβάλλοντας την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων, κυρίως συναλλαγές τελικού σταδίου, στο πλαίσιο της αβεβαιότητας στην αγορά και της έλλειψης ευκαιριών αποεπενδύσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσέλκυσε το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων VC (US$ 4,1 δισ.) το β’ τρίμηνο του 2023, συμπεριλαμβανομένων των αντλήσεων από την Getir (US$ 475 εκατ.) και την Builder AI (US$ 250 εκατ.). Η Γερμανία προσέλκυσε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων VC (US$ 1,9 δισ.) – μεταξύ τους οι 1Komma5 (US$ 232 εκατ.), GetYourGuide (US$ 194 εκατ.) και Jolt Energy (US$ 165 εκατ.) ακολουθούμενη από τη Γαλλία (US$ 1,85 δισ.) – συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης US$ 175 εκατ. από την Ynsect. Σε ήπιους ρυθμούς κινήθηκαν οι επενδύσεις VC στις Σκανδιναβικές χώρες (US$ 964 εκατ.) και στο Ισραήλ (US$ 874 εκατ.) στη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2023.

Μείωση για τις επενδύσεις VC στην Ασία για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο

Οι συνολικές επενδύσεις VC στην Ασία μειώθηκαν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, σε σύνολο συναλλαγών αξίας μόλις US$ 20,1 δισ., σε σύγκριση με τα US$ 22,9 δισ. το α τρίμηνο του 2023. Οι επενδύσεις CVC ακολούθησαν τη γενική τάση, υποχωρώντας στα US$ 10,4 δισ. το β’ τρίμηνο του 2023, το χαμηλότερο σύνολο σε τριμηνιαία βάση από το 2017.

Σε επίπεδο χώρας, οι επενδύσεις στην Κίνα άγγιξαν το χαμηλό ρεκόρ US$ 9,3 δισ. έναντι US$ 15,4 δισ. το α’ τρίμηνο του 2023, ενώ η Ινδία ανέκαμψε από τα US$ 1,9 δισ. το α’ τρίμηνο του 2023 στα US$ 2,8 δισ. το β’ τρίμηνο του 2023. Οι μεγάλες συμφωνίες στην Ασία αυτό το τρίμηνο περιλαμβάνουν τις: Shein (US$ 2 δισ.), Byju’s (US$ 700 εκατ.) και Lenskart (US$ 600 εκατ.), Changfei (US$ 532 εκατ.) και Mandy (US$ 500 εκατ.) και KT Cloud (US$ 452 εκατ.).

Ενώ, οι συνολικές επενδύσεις στην Ασία ήταν σχετικά αδύναμες, διατηρήθηκαν και κάποιοι πιο δυναμικοί θύλακες. Η εναλλακτική ενέργεια, η τεχνολογία ενέργειας και η αποθήκευση μπαταριών συνέχισαν να αποτελούν πόλο έλξης για επενδύσεις VC στην περιοχή, ιδίως στην Κίνα, όπου η εταιρεία εξαρτημάτων
μπαταριών ιόντων λιθίου Libode συγκέντρωσε US$ 375 εκατ., η εταιρεία ηλιακής τεχνολογίας Qingdian
Photovoltaic US$ 217 εκατ. και η εταιρεία τεχνολογίας σύντηξης Neo Fusion US$ 217 εκατ. κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Τάσεις που πρέπει να παρακολουθούμε το γ’ τρίμηνο του 2023

Οι συνολικές επενδύσεις VC προβλέπεται να διατηρηθούν σχετικά σταθερές καθώς εισερχόμαστε στο γ’
τρίμηνο του 2023. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ευκαιρίες
αποεπενδύσεων, οι οικονομικές ανησυχίες και η συνεχιζόμενη πιθανότητα για αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον όγκο των συναλλαγών παρά τη συνεχιζόμενη ρευστότητα ρεκόρ.

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση Venture Pulse της KPMG εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις