Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ: Ο μεγάλος φάκελος του biotech, co-working spaces, η «κουκουβάγια» των Startups, αλλά και η ενοικίαση αυτοκινήτου…αλλιώς!

Τι είδαμε στο τελευταίο επεισόδιο του τηλεοπτικού «ΜΟΝΟΚΕΡΟΥ»

Ο τηλεοπτικός «ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ» και ο Γιάννης Διονάτος ήρθαν για ακόμη μια φορά στους δέκτες μας μέσα από τη συχνότητα του ONE CHANNEL το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου με ένα νέο επεισόδιο με άρωμα…γυναικείας καινοτομίας!

Ειδικότερα,  στο τελευταίο επεισόδιο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σπουδαίες γυναίκες που διαμορφώνουν το μέλλον της τεχνολογίας στη χώρα μας. Ο λόγος για την Ιωάννα Κούκλη, πρόεδρο του Hellenic BioCluster (HBio), αλλά και την Αθηνά Πολίνα Ντόβα, COO και Co-Founder της Owiwi.

Η Ιωάννα Κούκλη μας μίλησε για το HBio. Όπως μας εξήγησε «το cluster ιδρύθηκε το 2006 και ήταν μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη μαζί με το δίκτυο μεταφοράς τεχνογνωσίας «ΠΡΑΞΗ». Εκεί λοιπόν στήθηκε η πρώτη ιδέα, με ένα μικρό αριθμό εταιρειών αρχικά που σκοπό είχανε τη συνεργασία βιομηχανικών και ακαδημαϊκών εταίρων, έτσι ώστε να προκύψουν νέες καινοτόμες τεχνολογίες της υγείας».

«Το cluster στην ελληνική αποδίδεται συνεργατικός σχηματισμός καινοτομίας, δηλαδή περιλαμβάνει εταιρείες, οι οποίες δυνητικά συνεργάζονται μεταξύ τους, έτσι ώστε να καταλήξουν σε μια νέα τεχνολογία της υγείας. Μπορεί να ξεκίνησε το 2006, στα 17 χρόνια όμως που ακολούθησαν θεωρώ ότι το HBio προσομοιάζει αρκετά τα clusters των μεγάλων αναπτυγμένων στον τομέα της βιοτεχνολογίας ευρωπαϊκών χωρών. Και αυτό διότι εξακολουθεί να περιλαμβάνει βιομηχανικούς εταίρους από όλα τα επίπεδα, μεγάλες και μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες, πολυεθνικές, Startups και τεχνοβλαστούς. Περιλαμβάνει τα μεγάλα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια. Επίσης, έχουμε καταφέρει και έχουμε αρκετά μνημόνια συνεργασίας με όλα σχεδόν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Για παράδειγμα έχουμε μνημόνια συνεργασίας με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Metavallon VC, ενώ έχουμε συνεργασία και MoU και με το ΕΒΕΑ. Επομένως, περικλείουμε όλους τους Έλληνες που προσδιορίζουν αυτό το οικοσύστημα μέσα στο cluster. Το όραμά μας είναι σταθερό, δηλαδή τη μεταφραστική έρευνα, την οποία θα τη μεταφέρουμε σε επιχειρηματικότητα, να την υποστηρίξουμε μέσα από μια σειρά από δράσεις, ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να βελτιώσουν και το αποτύπωμά τους εκτός Ελλάδας και την ανταγωνιστικότητά τους, με τελικό και απώτερο σκοπό την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κούκλη.

Με τη σειρά της η Αθηνά Πολίνα Ντόβα μας παρουσίασε την Owiwi, την αγαπημένη «κουκουβάγια» των Startups. Σύμφωνα με την ίδια η Owiwi «είναι μια εταιρεία, η οποία ασχολείται με την αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, το κάνει όμως με λίγα διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή, η ιδέα ήταν πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις τεχνικές παιχνιδιού προκειμένου να κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις προσλήψεις. Εμείς έχουμε φτιαξει ένα video game που την ώρα που ο παίκτης παίζει αυτό καταγράφει όλο τον τρόπο με τον οποίο παίζει και κάνει ανάλυση όλων των εργασιακών του δεξιοτήτων σε πολύ μεγάλο βάθος. Από κει και πέρα, μπαίνει στη διαδικασία να αξιολογήσει εργασιακά πλέον τις συμπεριφορές που ο χρήστης θα παρουσιάσει εφόσον τον προσλάβουν».

Σχολιάζοντας την εμπειρία της στην αγορά η κ. Ντόβα ανέφερε πως το εργαλείο που έχει αναπτύξει η Owiwi λειτουργεί συμπληρωματικά για τις εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζεται. «Κανένα εργαλείο αξιολόγησης ανθρωπίνου δυναμικού δεν έρχεται να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την διαδικασία της συνέντευξης, η οποία έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ο εγκυρότερος τρόπος. Εμείς ερχόμαστε να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη διαδικασία της συνέντευξης», τόνισε η ίδια.

Στη συνέχεια του επεισοδίου είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον Κώστα Παντή, Executive Director της Car ‘n Motion, της εταιρείας που προσφέρει ενοικίαση αυτοκινήτου…αλλιώς! Όπως μας είπε ο κ. Πάντης «μπορεί το όνομα Car ‘n Motion να παραπέμπει κατευθείαν σε μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, όμως το DNA μας είναι 100% τεχνολογία. Αυτό γίνεται γιατί για να μπεις σε μεγάλες αγορές, όπως είναι αυτή του τουρισμού πρέπει να έχεις ένα πολύ δικό σου συγκεκριμένο business model. Για να στηρίξουμε το business model πρέπει να ελέγχουμε 100% την τεχνολογία, χωρίς την τεχνολογία δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να διαφοροποιηθούμε στην αγορά. Αυτό που καταφέραμε ελέγχοντας την τεχνολογία, σχεδιάζοντας και παράγοντας τα δικά μας συστήματα, είναι να μπορούμε τα τελευταία 7 χρόνια να προσφέρουμε σε 25.000 πελάτες τη δυνατότητα να νοικιάσουν το αυτοκίνητό τους χωρίς πιστωτική κάρτα, χωρίς εγγύηση, χωρίς την παραμικρή δέσμευση χρημάτων, με πλήρη ασφάλεια στην Ελλάδα και σε 12 χώρες του εξωτερικού».

Τέλος, ο Γιάννης Γελάσης, CEO των Business Center Offices (BCO) μας «ξενάγησε» στα πιο μοντέρνα επιχειρηματικά γραφεία της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. Γελάση, η BCO «είναι μια εταιρεία, η οποία έχει σύγχρονους επαγγελματικούς χώρους που μπορούν να ενοικιαστούν από Startuppers μέχρι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι σύγχρονοι χώροι εργασίας, οι οποίοι προσφέρουν άνεση, αλλά και εξοικονόμηση, έτσι ώστε μία νέα ή ένας νέος επιχειρηματίας ή κάποιος που είναι χρόνια στην αγορά να μπορεί να αισθάνεται όμορφα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον».

«Ο covid άλλαξε αρκετά πράγματα στην Ελλάδα και γενικά στον κόσμο. Γενικά οι χώροι co-working προέρχονται από το εξωτερικό, μια μεγάλη εταιρεία δεν θα σκεφτεί να πάει να νοικιάσει έναν χώρο γραφείων στην Αγγλία, στην Αμερική, στη Γαλλία, αλλά θα απευθυνθεί σε μία εταιρεία, η οποία είναι co-working. Είναι μια λύση, στην οποία δεν υπάρχουν δεσμεύσεις. Ο επιχειρηματίας ή μια επιχείρηση μπορεί δίνοντας  μια μικρή χρονικά προειδοποίηση να αφήσει το γραφείο του. Πρόκειται για μια γρήγορη, άμεση και ολοκληρωμένη λύση ως προς τους συνεργάτες μας -δεν θα το πω ενοικιαστές, καθώς είναι συνεργάτες οι άνθρωποι που βρίσκονται στους χώρους μας- ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους», σχολίασε ο κ. Γελάσης αναφερόμενος στα οφέλη των  γραφείων της BCO για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις.

 

 

«ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ» κάθε Σάββατο στις 11:30 στο ONE Channel
Και κάθε Κυριακή σε επανάληψη στις 11:30
Η νέα σας τηλεοπτική συνήθεια!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις