Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Startupper στο AWS Cloud Day Athens!

Με περισσότερες από 30 παρουσιάσεις και συνεδρίες, οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις πρωτοποριακές λύσεις της Amazon Web Services

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο AWS Cloud Day στην Αθήνα την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στο Ωδείο Αθηνών και φυσικά το Startupper ήταν εκεί! Με περισσότερες από 30 παρουσιάσεις και συνεδρίες, οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις πρωτοποριακές λύσεις της Amazon Web Services, αλλά και το πως οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία AWS Cloud για να αναβαθμίσουν στο έπακρο τις λειτουργίες τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τους ους χώρους του event επισκέφθηκε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το AWS Cloud Day ξεκίνησε με την ομιλία του Θανάση Πατσάκα, Senior Sales Leader for Greece, Cyprus and Malta της AWS. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πατσάκας τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει πολλοί παράγοντες που έχουν επηρεάσει τις ζωές μας, όπως η πανδημία του covid-19, τα lockdown, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και τα δυσάρεστα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ. «Επίσης, έχουμε αντιμετωπίσει πληθωρισμό, αυξημένα κόστη ενέργειας, κυβερνοεπιθέσεις και διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και όλα αυτά, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη να είμαστε πιο ανθεκτικοί, πιο ευέλικτοι, πιο προσαρμοστικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πατσάκα την ίδια ώρα, έχουμε δει να αναπτύσσονται πολύ σημαντικές νέες τεχνολογίες, όπως η Generative AI, τεχνολογίες που παρουσιάζουν «μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία για όλους μας».

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τη βοήθεια που παρείχε η AWS στην αρχή του πολέμου. Με τα δικά της συστήματα, βοήθησε πάρα πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, να συνεχίσουν να λειτουργούν, μεταφέροντας τις εφαρμογές τους στο cloud, ακόμη και εν μέσω βομβαρδισμών και πολυήμερων διακοπών ρεύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσάκα, μετά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που είδαμε στην Ελλάδα, «συνειδητοποιήσαμε όλοι πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η πραγματικότητα που θεωρούμε δεδομένη και πόσο ευάλωτες μπορεί να είναι οι υποδομές. Το cloud μπορεί να βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε, σε έναν κόσμο όπου οι προκλήσεις και οι μεγάλες αλλαγές είναι καθημερινότητα. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που, από τις οικονομίες κλίμακας, πάμε σε οικονομίες κλίμακας και ταχύτητας. Πρέπει να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε γρήγορα και το cloud μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση».

«Η Amazon, εδώ και πολλά χρόνια, έχει φτιάξει μια ιδιαίτερη προσέγγιση στην καινοτομία. Αυτή βασίζεται σε μια ιδιαίτερη εταιρική κουλτούρα, σε μια οργάνωση που δίνει δύναμη σε μικρές αυτόνομες ομάδες να υλοποιούν, σε μια τεχνολογική αρχιτεκτονική που έχει οδηγήσει σε αυτό που ξέρουμε ως AWS – και βέβαια, στους μηχανισμούς λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων. Όλο αυτό το ονομάζουμε κουλτούρα καινοτομίας. Η AI είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτών των μηχανισμών καινοτομίας, την οποία χρησιμοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια και εφαρμόζουμε για να λύσουμε πολλά επιχειρηματικά προβλήματα», υπογράμμισε.

Σήμερα, πάνω από 100.000 πελάτες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν καθημερινά AI εφαρμογές της.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κολοσσός του e-commerce διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα από το 2020, ενώ το 2021 απέκτησε το πρώτο της γραφείο, στην Αθήνα. Ένα χρόνο μετά, ανακοινώθηκε η κατασκευή του AWS Local Zone, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση προχωρημένης υλοποίησης. Όπως ανέφερε ο κ. Πατσάκας όταν θα είναι έτοιμο θα βοηθήσει σημαντικά στην υιοθέτηση του cloud από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος τα τελευταία τρία χρόνια ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για εκείνον και για όλους στο γραφείο της AWS στην πρωτεύουσα, καθώς, σε πολύ μικρό διάστημα, η εταιρεία έχει αποκτήσει πάρα πολλούς πελάτες και συνεργάτες.

Ο κ. Πατσάκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα Smart Island που αναπτύσσεται στη Νάξο, με την Ελλάδα να επιλέγεται από την για την AWS για τη δημιουργία του πρώτου πιλοτικού smart island παγκοσμίως. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις.

Όλοι όσοι παρευρέθηκαν στο event είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους ειδικούς της AWS και να μάθουν τα πάντα για τις νέες καινοτόμες λύσεις του τεχνολογικού κολοσσού.

AWS Startup Loft

Φυσικά, επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε η Startup νοοτροπία είναι στο DNA της εταιρείας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες για Startups. Πρέπει να τονίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια η Amazon έχει συνεργαστεί με πάνω από 250,000 Startups παγκοσμίως, περισσότερες από κάθε άλλη εταιρεία.

Έτσι λοιπόν ένα από τα πιο πρωτοποριακά προγράμματα που «τρέχει» η εταιρεία είναι και το AWS Startup Loft Accelerator. Πρόκειται για ένα equity-free πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο να στηρίξει τις Startups αρχικού σταδίου στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Μέσω του Accelerator οι Startups μπορούν να λάβουν πολύτιμες συμβουλές, αλλά την απαραίτητη τεχνολογική υποστήριξη, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν το προϊόν τους και να δουν ευκαιρίες χρηματοδότησης να ανοίγονται μπροστά τους.

Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι Startups αποκτούν πρόσβαση σε αποκλειστικά προνόμια, όπως η συμμετοχή σε events της AWS. Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν webinars, αλλά και 1:1 sessions με έναν startup expert της AWS.

Ακόμα, to AWS Startup Loft Accelerator προσφέρει στις Startups πρόσβαση σε on-demand πηγές και περιεχόμενο, το οποίο τις βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξή τους.

Generative AI για κάθε επιχείρηση

Η AWS πρωτοπορεί στον τομέα του Generative AI, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο με στόχο να υποστηρίξουν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, να αξιοποιήσουν ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, να ενισχύσουν την παραγωγικότητα των εργαζόμενων τους, και να κάνουν τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο του εταιρικού τους μετασχηματισμού.

Ένα από τα πιο καινοτόμα Generative AI εργαλεία που προσφέρει η AWS είναι το Bedrock, το οποίο αποτελεί τον θεμέλιο λίθος κάθε AI Μοντέλου. Στην ουσία πρόκειται για μια πρωτοποριακή υπηρεσία η οποία απλοποιεί την πρόσβαση στα λεγόμενα Foundation Models (FM) μεγάλων εταιρειών του κλάδου του AI μέσω μιας διαδικασίας απλής διεπαφής. Με το Bedrock, οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τη δυναμική που προσφέρουν τα Generative AI μοντέλα, καλύπτοντας έναν μεγάλο αριθμό χρήσεων, που εκτείνονται από την εύρεση και δημιουργία περιεχομένου, μέχρι την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Μια ακόμα εξαιρετικά σημαντική λειτουργία που προσφέρει η AWS είναι το Amazon CodeWhisperer Customization, το οποίο ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητας των προγραμματιστών. Ειδικότερα, η νέα αυτή λειτουργία επιτρέπει τους προγραμματιστές να προσαρμόζουν με ασφάλεια τις προτάσεις κώδικα του CodeWhisperer, χρησιμοποιώντας την εσωτερική βάση του οργανισμού τους. Αυτή η δυνατότητα στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας των προγραμματιστών παρέχοντας προσαρμοσμένες προτάσεις με βάση τη μοναδική βάση κώδικα της εταιρείας.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το Amazon Titan Embeddings, ένα Generative AI μοντέλο ειδικά σχεδιασμένο για να μετατρέπει κείμενο σε αριθμητικές αναπαραστάσεις, διευκολύνοντας την έρευνα. Το νέο αυτό μοντέλο προσφέρει νέες δυνατότητες στις επιχειρήσεις, επεκτείνοντας τη δυναμική των Foundation Models μέσω των λεγόμενων Retrieval-Augmented Generation (RAG) τεχνικών.

Η AWS ανανέωσε το ραντεβού για το επόμενο Cloud Day, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2024.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις