Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Startupper Mag στο Global Mobile Broadband Forum (MBBF) 2023 DUBAI! – Part 3

Πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Οκτωβρίου στο Ντουμπάι των ΗΑΕ, αυτό το ετήσιο φόρουμ συγκεντρώνει φορείς κινητής τηλεφωνίας, ηγέτες της κάθετης βιομηχανίας και συνεργάτες οικοσυστήματος από όλο τον κόσμο για να εξερευνήσουν την επιτυχία της εμπορευματοποίησης του 5G και να επιταχύνουν την εμπορική χρήση του 5.5G.

Του Θανάση Λασκούδη

 

14th Global Mobile Broadband Forum, hosted by Huawei in cooperation with GSMA, GTI and the SAMENA Telecommunications Council

Το ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ Mobile Broadband της Huawei (MBBF) πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι 10 & 11 Οκτωβρίου. Aυτό το ετήσιο φόρουμ συγκεντρώνει φορείς κινητής τηλεφωνίας, ηγέτες της κάθετης βιομηχανίας και συνεργάτες οικοσυστήματος από όλο τον κόσμο για να εξερευνήσουν την επιτυχία της εμπορευματοποίησης του 5G και να επιταχύνουν την εμπορική χρήση του 5.5G.

Η Huawei και οι συνεργάτες της στη βιομηχανία έχουν ξεκινήσει την εμπορική κυκλοφορία της τεχνολογίας RedCap σε παγκόσμια κλίμακα

Το 5G RedCap Reduce Capability (Μειωμένη ικανότητα), γνωστό και ως NR-Lite (Νέο Radio-Lite), είναι μια ελαφρύτερη έκδοση του προτύπου 5G που καλύπτει εκείνες τις περιπτώσεις χρήσης όπου η εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση δεν είναι απαραίτητη, αλλά υπάρχει ανάγκη για λογική απόδοση για υποστήριξη ροές δεδομένων σε εφαρμογές).

Στο Global Mobile Broadband Forum (MBBF) 2023, η Huawei και οι συνεργάτες της κυκλοφόρησαν τα πιο πρόσφατα εμπορικά επιτεύγματα RedCap, αποδεικνύοντας ότι το RedCap έχει εισέλθει σε μεγάλης κλίμακας εμπορική χρήση παγκοσμίως. Αυτό σηματοδοτεί ένα βασικό ορόσημο της βιομηχανίας RedCap.

Η RedCap είναι μια νέα τεχνολογία 5G που επιτρέπει τεράστιες συνδέσεις σε συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες για εφαρμογές όπως το βιομηχανικό IoT, η διαχείριση κυκλοφορίας και η παρακολούθηση υγείας.

Είναι σημαντικό επειδή δείχνει ότι η τεχνολογία RedCap είναι έτοιμη για ευρεία χρήση σε όλο τον κόσμο. Η Huawei είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές δικτυακών εξοπλισμών στον κόσμο και η συνεργασία της με άλλους συνεργάτες στην βιομηχανία δείχνει ότι η RedCap έχει τη δυνατότητα να γίνει μια βασική τεχνολογία για το 5G.

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας RedCap θα οδηγήσει σε νέες και καινοτόμες εφαρμογές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας. Για παράδειγμα, η RedCap μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της υγείας των ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο, για την βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας στις πόλεις και για την αυτοματοποίηση της παραγωγής στις βιομηχανίες.

Σήμερα, περισσότεροι από 10 πάροχοι από επτά χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν δοκιμάσει τεχνολογία RedCap. Αναμένεται ότι οι συνδέσεις RedCap θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια τα επόμενα τρία χρόνια, εδραιώνοντας μια νέα βάση για ψηφιακές συνδέσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών 5G.

Η RedCap είναι μια ελαφριά τεχνολογία 5G που έχει σχεδιαστεί για να είναι προσιτή και αποδοτική για διάφορες βιομηχανίες. Η RedCap έχει 10 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα δικτύου από το 4G και οι συσκευές της καταναλώνουν 20% λιγότερο ρεύμα από τις συσκευές 4G. Υποστηρίζει επίσης βασικές δυνατότητες 5G όπως URLLC, network slicing, edge computing και 5G LAN για να ανταποκριθεί στις διαφοροποιημένες απαιτήσεις δικτύου των βιομηχανικών εφαρμογών.

“Το Global Mobile Broadband Forum συγκεντρώνει συνεργάτες της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων παρόχων κινητής τηλεφωνίας, των βιομηχανικών πελατών και των προμηθευτών συσκευών και modules, για να συζητήσουν την ανάπτυξη του δικτύου, το οικοσύστημα, τις εφαρμογές και την μελλοντική ανάπτυξη της βιομηχανίας RedCap. Σε κεντρική ομιλία, ο Ding Xin, αντιπρόεδρος της TD Tech, μοιράστηκε τις γνώσεις της βιομηχανίας RedCap και την πρόοδο του οικοσυστήματος, επισημαίνοντας ότι το RedCap καθόρισε νέο ελαφρύτερο 5G lot για να επιτρέψει τεράστιες συνδέσεις επιτρέποντας μας  να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή του loT.”

Μια σειρά εμπορικών επιτευγμάτων RedCap κυκλοφόρησαν στο Global Mobile Broadband Forum: Η Huawei, μαζί με την China Mobile, την China Telecom και την China Unicom, έχει εφαρμόσει την εμπορική ανάπτυξη του RedCap από άκρο σε άκρο σε περισσότερες από 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Σαγκάης, του Hangzhou, Ningbo, Shenzhen, Foshan, Ningde, Jinan και Suzhou, που εκτείνονται σε βιομηχανίες όπως η μεταποίηση, η ηλεκτρική ενέργεια και το V2X. Θα συνεχίσουν να δημιουργούν μια σειρά εμπορικών σημείων αναφοράς RedCap. Κορυφαίοι παγκόσμιοι αερομεταφορείς, όπως τα e& UAE, STC Saudi Arabia, Zain KSA, STC Kuwait, Zain Kuwait, STC Bahrain και AIS Thailand, έχουν επίσης ολοκληρώσει την τεχνική επαλήθευση ή την εμπορική πιλοτική διάθεση του RedCap.

Το οικοσύστημα RedCap από άκρο σε άκρο έχει ωριμάσει. Η Huawei και οι συνεργάτες της στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των Lierda, Aumiwalker, Hangzhou For-X και Hongdian, παρουσίασαν περισσότερα από 10 προϊόντα που περιλαμβάνουν μονάδες RedCap, DTU και CPE σε αυτό το MBBF. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 50 συσκευές του κλάδου θα έχουν λανσαριστεί μέχρι το τέλος του 2023, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των εφαρμογών RedCap και κλιμάκωση των συνδέσεών του.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η Huawei θα συνεργαστεί μαζί με παγκόσμιες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πελάτες του κλάδου και προμηθευτές συσκευών και μονάδων για να προωθήσει την ανάπτυξη δικτύου RedCap μεγάλης κλίμακας και να εμπλουτίσει εφαρμογές, υλοποιώντας ένα ευημερούν οικοσύστημα που θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας 5G και θα αναζωογονήσει την οικονομία.

Li Peng: Ενίσχυση ενός θετικού κύκλου επιχειρηματικής δραστηριότητας 5G και υιοθέτηση του 5.5G (5G-A)

Ο Li Peng, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Carrier BG της Huawei, εκφώνησε την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση. Στην ομιλία του, ο Li κάλεσε τους παγκόσμιους φορείς κινητής τηλεφωνίας και τους συνεργάτες της βιομηχανίας να ανταποκριθούν στις περιστάσεις, να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις στα δίκτυα και να αξιοποιήσουν στο έπακρον τις μελλοντικές τάσεις.

“Ας ξεκινήσουμε σήμερα, να χτίσουμε τα δίκτυα του αύριο για τις μελλοντικές υπηρεσίες και να απελευθερώσουμε την άπειρη δυναμική του 5G για συνεχή επιτυχία”, είπε.

Στην ομιλία του για την ενίσχυση ενός θετικού κύκλου επιχειρηματικής δραστηριότητας 5G και την υιοθέτηση του 5.5G (5G-A), ο Li δήλωσε: “Βρισκόμαστε ήδη στον σωστό δρόμο προς την επιτυχία των επιχειρήσεων 5G, και το 5G-Advanced είναι το φυσικό επόμενο βήμα στην εξέλιξη του 5G.”

Τόνισε ότι, όταν κοιτάμε πίσω στην ιστορία, κάθε μείζονα οικονομική μεταμόρφωση προήλθε από καινοτομίες στις γενικής χρήσης τεχνολογίες. “Τώρα βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή, όπου το Διαδίκτυο τροφοδοτεί την ψηφιακή οικονομία”, δήλωσε ο Li στην ομιλία του.

“Το 5G είναι ένα κρίσιμο μέρος της νέας οικονομικής μεταμόρφωσης”, συνέχισε ο Li. “Και καθιστά δυνατή τη νέα καινοτομία στις γενικής χρήσης τεχνολογίες. Για τις ψηφιακές βιομηχανίες, το 5G αναπτύσσεται γρήγορα, ανοίγοντας νέες αγορές και ευκαιρίες”.

Σύμφωνα με τον Li, τα μελλοντικά κινητά δίκτυα πρέπει να έχουν έξι βασικά χαρακτηριστικά:
1. Downlink 10 Gbps,
2. Uplink 1 Gbps,
3. Ντετερμινιστικό δίκτυο,
4. Υποστήριξη για εκατό δισεκατομμύρια συνδέσεις IoT,
5. Ενσωματωμένη ανίχνευση και επικοινωνία
6. Εγγενείς δυνατότητες AI. 

Για να συμβεί αυτό, οι φορείς και οι παράγοντες της βιομηχανίας πρέπει όχι μόνο να βελτιώνουν συνεχώς τις δυνατότητές τους σε τρία βασικά σενάρια χρήσης – βελτιωμένη κινητή ευρυζωνική σύνδεση (eMBB), μαζικές επικοινωνίες τύπου μηχανής (mMTC) και υψηλής αξιοπιστίας επικοινωνίες χαμηλής καθυστέρησης (URLLC) – αλλά και να αναπτύξουν τρεις νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της Uplink Centric Broadband Communication (UCBC) και της Real-Time Broadband Communication (RTBC).

Μιλώντας για το 5G-Advanced, το επόμενο εξελικτικό βήμα στην τεχνολογία 5G, ο Li σημείωσε επίσης ότι η βιομηχανία πρέπει να συνεργαστεί για να προωθήσει την ανάπτυξη οικοσυστημάτων συσκευών και εφαρμογών, να επαληθεύσει σενάρια χρήσης και να επιταχύνει την ευρείας κλίμακας εμπορευματοποίηση του FWA Square, του Passive IoT και του RedCap.

Αυτές οι προσπάθειες είναι κρίσιμες για να αξιοποιηθεί στο έπακρον τις πέντε νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν ένα ευφυές ψηφιακό μέλλον.

3D χωρίς γυαλιά

Το οικοσύστημα της βιομηχανίας 3D χωρίς γυαλιά ωριμάζει γρήγορα. Οι καινοτομίες σε τεχνολογίες όπως η απομακρυσμένη απόδοση και οι εικονικοί άνθρωποι 3D σε πραγματικό χρόνο θα οδηγήσουν τις εμπειρίες εμβάπτισης σε νέα ύψη. Στο μέλλον, όλο και περισσότερες συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι τηλεοράσεις, θα υποστηρίζουν 3D χωρίς γυαλιά, το οποίο θα αυξήσει την επισκεψιμότητα δεδομένων κατά δέκα φορές σε σχέση με το βίντεο 2D.

Αυτόνομα οχήματα

Μέχρι το 2025, θα υπάρχουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια έξυπνα οχήματα στους δρόμους. Με τα δίκτυα υψηλού εύρους ζώνης και χαμηλής καθυστέρησης, τα έξυπνα οχήματα θα μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες με ανθρώπους, οχήματα, δρόμους και το cloud σε πραγματικό χρόνο. Σε σενάρια υποβοηθούμενης οδήγησης, τα έξυπνα οχήματα θα καταναλώνουν περισσότερα από 300 gigabyte δεδομένων κάθε μήνα για εκπαίδευση μοντέλων βασισμένων στο cloud και εβδομαδιαίες ενημερώσεις αλγορίθμων. Σε σενάρια αυτόνομης οδήγησης, η κατανάλωση δεδομένων θα αυξηθεί κατά εκατό φορές.

Κατασκευές επόμενης γενιάς

Με τις καινοτομίες σε δυνατότητες όπως η κατατμήσεις δικτύου και η περιφερειακή υπολογιστική, ο αριθμός των ιδιωτικών δικτύων 5G για εταιρική χρήση έχει αυξηθεί εκατό φορές και το μέγεθος της αγοράς έχει αυξηθεί σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, καθώς οι γραμμές παραγωγής γίνονται πιο ευέλικτες, βασίζονται όλο και περισσότερο σε ασύρματα δίκτυα και όλο και περισσότερα βασικά συστήματα παραγωγής αναπτύσσονται στο cloud, τίθενται υψηλότερες απαιτήσεις στα δίκτυα 5G.

Η Huawei συνεργάστηκε με έναν πάροχο και συνεργάτες του κλάδου για να κατασκευάσει την πρώτη ευέλικτη γραμμή δοκιμαστικής παραγωγής 5G-Advanced στη βιομηχανία. Για αυτήν τη γραμμή παραγωγής, το 5G-Advanced υποστηρίζει συνδέσεις δικτύου υψηλής ταυτόχρονης χρήσης και εξαιρετικά καθορισμένες, γεγονός που βοηθά στην πιο αποδοτική σύνδεση της υπολογιστικής ισχύος μεταξύ του cloud και του περιφερειακού δικτύου.

Γενικευμένο Cellular IoT

Υπάρχουν περισσότερες από τρία δισεκατομμύρια συνδέσεις κινητού IoT παγκοσμίως, και το 5G συνδέει πλέον περισσότερα πράγματα από ανθρώπους. Στο εγγύς μέλλον, το 5G θα υποστηρίζει ένα ευρύτερο φάσμα τεχνολογιών IoT, όπως το RedCap μέσης ταχύτητας και το Passive IoT. Αυτό θα παρέχει περισσότερες επιλογές για διαφορετικά σενάρια IoT, επιτρέποντας πιο αποτελεσματική ροή δεδομένων, πληροφοριών και υπολογιστικής ισχύος. Για παράδειγμα, στον τομέα της κατασκευής οικιακών συσκευών, το Passive IoT μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ορατότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής και παραγωγής και έχει συμβάλει στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας κατά 30% σε δοκιμές επαλήθευσης.

Εγγυημένη Intelligent Computing Παντού

Με την άνοδο νέων εξελίξεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως τα foundation models, η ζήτηση για υπολογιστική ισχύ Τεχνητής Νοημοσύνης θα παρουσιάσει εκρηκτική ανάπτυξη. Μέχρι το 2025, αναμένεται ότι η ζήτηση αυτή θα είναι 100 φορές μεγαλύτερη από τα τρέχοντα επίπεδα. Για να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό της υπολογιστικής ισχύος Τεχνητής Νοημοσύνης, κλειδί είναι οι πιο προηγμένες δυνατότητες δικτύου. Τα δίκτυα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο εύρος ζώνης και χαμηλότερη καθυστέρηση για να υποστηρίξουν πραγματικά έξυπνη συνδεσιμότητα. Επιπλέον, καθώς τα μοντέλα κυκλοφορίας αρχίζουν να αλλάζουν, τα μελλοντικά δίκτυα θα πρέπει να είναι πιο αυτόνομα και έξυπνα για να παρέχουν μια αξιόπιστη εμπειρία.

 

Δείτε επίσης:

Το Startupper Mag στο Global Mobile Broadband Forum (MBBF) 2023 DUBAI! – Part 1

Το Startupper Mag στο Global Mobile Broadband Forum (MBBF) 2023 DUBAI! – Part 2

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #42

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις