Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Google έκανε ειδική συμφωνία με το Spotify για την προμήθεια του Play Store

Εν μέσω της δικαστικής διαμάχης μεταξύ Epic Games και Google, ήρθε στο φως μια συμφωνία που έκανε ο αμερικανικός κολοσσός με τη δημοφιλή πλατφόρμα μουσικής.

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα από τη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Epic Games και της Google, με την πρώτη να συνεχίζει να προσπαθεί να αλλάξει την πάγια θέση σχετικά με την απαγόρευση των προμηθειών και των εναλλακτικών μεθόδων πληρωμής που κατέχουν τα πιο δημοφιλή καταστήματα εφαρμογών (App Store, Google Play Store).

Αποκαλύπτεται λοιπόν ότι έχει επιτευχθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συμφωνία μεταξύ της Google και του Spotify, όπου φαίνεται γι’ ακόμα μια φορά ότι δεν είναι όλα δίκαια και για όλους. 

Ποια είναι η συμφωνία αυτή; 

Το Spotify λοιπόν, δεν πληρώνει σχεδόν καθόλου προμήθεια στο Google Play Store, για τις συνδρομές που λαμβάνει από τους χρήστες για την ομώνυμη μουσική υπηρεσία του. Σύμφωνα με το “The Verge” ο επικεφαλής των συνεργασιών της Google, Don Harrison, αποκάλυψε ότι το Spotify δεν πληρώνει καμία προμήθεια αν χειριστεί η ίδια τη συμφωνία και μόνο το 4% αν το κάνει η Google. Σημειώνεται ότι η Google είχε ζητήσει από το δικαστήριο να μην αποκαλύψει τη συγκεκριμένη συμφωνία…

Ακόμη, ο Don Harrison ανέφερε ότι η «άνευ προηγουμένου» δημοτικότητα του Spotify ήταν αρκετά μεγάλη για να δικαιολογήσει μια «κατά παραγγελία» συμφωνία. «Αν δεν έχουμε το Spotify να λειτουργεί σωστά στις υπηρεσίες Play και στις βασικές υπηρεσίες, οι άνθρωποι δεν θα αγοράζουν τηλέφωνα Android», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συνήθης προμήθεια της Google στις εφαρμογές που πωλούν συνδρομές είναι 15%, μειωμένη στο 11%, εάν οι developers χρησιμοποιήσουν third-party υπηρεσίες πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι η προμήθεια 0-4% που καταβάλλει το Spotify αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις άλλες εταιρείες, ιδίως για τους μικρότερους παίκτες της αγοράς.

Σημειώνεται ότι η Google επιβεβαίωσε τη μαρτυρία του Harrison σε μια δήλωση στο “The Verge”.

Πιο συγκεκριμένα η δήλωση ήταν η εξής: «Ένας μικρός αριθμός προγραμματιστών που επενδύουν πιο άμεσα σε Android και Play ενδέχεται να έχουν διαφορετικές χρεώσεις υπηρεσιών ως μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας που περιλαμβάνει σημαντικές οικονομικές επενδύσεις και ενσωματώσεις προϊόντων σε διαφορετικές μορφές», λέει ο εκπρόσωπος Dan Jackson«Αυτές οι βασικές επενδυτικές συνεργασίες μας επιτρέπουν να φέρουμε περισσότερους χρήστες στο Android και στο Play, βελτιώνοντας συνεχώς την εμπειρία για όλους τους χρήστες και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για όλους τους προγραμματιστές», κατέληξε.

Δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη το γεγονός ότι η Google προσπαθεί να επιτύχει παρόμοιες συμφωνίες με άλλες μεγάλες εταιρείες.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Epic Games, από την οποία ξεκίνησε και η μεγάλη φασαρία τόσο με την Apple όσο και με την Google για το Fortnite, ο αμερικανικός κολοσσός προσέφερε 197 εκατομμύρια δολάρια για να προσθέσει το Fortnite στο Google Play Store, αλλά η Epic Games απέρριψε την προσφορά. Παρόμοιες προσφορές έχουν γίνει και σε άλλους κολοσσούςόπως η Activision Blizzard και η Riot Games.

Γι’ ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι μεγάλοι παίκτες τυγχάνουν ειδική μεταχείριση, πιέζοντας με κάθε τρόπο για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, όπως ακριβώς βέβαια κάνει και από την πλευρά της και η Google.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις