Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Θανάσης Παραθυράς: Η Cycleops κάνει πιο απλή την επαγγελματική ζωή των developers

Ο Co-Founder και CEO της Cycleops μιλά αποκλειστικά στο Startupper MAG για το πως η εταιρεία κάνει την αυτοματοποίηση της ροής των εργασιών (workflow) υπόθεση λίγων λεπτών, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια των προγραμματιστών

Ο ρόλος των developers, ή αλλιώς των προγραμματιστών, γίνεται κάθε μέρα και πιο σημαντικός. Πράγματι, δεν υπάρχει πλέον επιχείρηση που να μην έχει ανάγκη από υπηρεσίες προγραμματισμού. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημιουργία λογισμικού (software), στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Τη λύση εδώ έρχεται να δώσει η Cycleops, η Startup που λύνει τα χέρια των developers και επιτρέπει στις εταιρείες να αυτοματοποιήσουν τη ροή των εργασιών τους (workflow) μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Co-Founder και CEO της Cycleops μιλά αποκλειστικά στο Startupper MAG για το πως η εταιρεία κάνει την επαγγελματική ζωή των προγραμματιστών δέκα φορές πιο εύκολη.

Όπως μας εξήγησε ο κύριος Παραθυράς, «ο ρόλος των μηχανικών DevOps έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι μια ειδικότητα που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε πολύπλοκα θέματα. Η ζήτηση ανθρώπων για να καλύψουν αυτό το ρόλο είναι μεγάλη, ενώ η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη. Η Cycleops έρχεται να καλύψει αυτό το κενό στην αγορά, παρέχοντας απλές λύσεις αυτοματοποίησης πάνω στη διαδικασία παραγωγή του λογισμικού».

Μιλώντας για τις λύσεις της εταιρείας ο Θανάσης Παραθυράς υπογράμμισε ότι «προσφέρουμε μια λύση για επιχειρήσεις που δημιουργούν και διαθέτουν εφαρμογές λογισμικού με το μοντέλο SaaS (Software as a Service) ή απλά μέσω σύνδεσης στο Internet. H πλατφόρμα Cycleops προσφέρει μια απλή στη χρήση λύση σε ό,τι αφορά την παράδοση του λογισμικού (software delivery) μέσα σε λίγα λεπτά».

Ακόμα, ο κύριος Παραθυράς μας μίλησε και για τη συμμετοχή της Cycleops ως Platinum χορηγός στο Oπe\n Conf 2023, τονίζοντας ότι «για τη Cycleops, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το τεχνολογικό κοινό. Μέσα από αυτήν την επαφή, συγκεντρώσαμε πολύτιμες απόψεις, δημιουργήσαμε νέες συνεργασίες και καταφέραμε να κάνουμε γνωστή την εταιρία μας στην τοπική τεχνολογική κοινότητα».

Τέλος, αναφερόμενος στα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον, ο κύριος Παραθυράς δήλωσε πως «έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο roadmap για περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας τόσο για να καλύψουμε περισσότερα use cases, όσο και να ενσωματώσουμε περισσότερες λειτουργίες στο φάσμα της ανάπτυξης και λειτουργίας υπηρεσιών λογισμού».

SΤARTUPPER MAG: Πότε ξεκίνησε η πορεία της Cycleops; Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας;

Θανάσης Παραθυράς: Η ιδέα για τη δημιουργία της Cycleops προέκυψε μέσα από τη συνεργασία μας με εκατοντάδες οργανισμούς που είχαν την ανάγκη να διαθέσουν λογισμικό εφαρμογών μέσω Cloud. Η εμπειρία που έχει αποκτήσει η ομάδα μας συγκεντρώνει τα αποτελέσματα μεγάλων, ή και μικρότερων, έργων πληροφορικής τα τελευταία 20 χρόνια!

Αρχικά, οι υπηρεσίες μας απευθύνονταν στις εταιρείες που δημιουργήθηκαν εντός του οικοσυστήματος της Starttech Ventures. Έτσι, με την πρόοδο του χρόνου, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια startup για παροχή συμβουλευτικής και υλοποίηση έργων υποδομών (Infrastructure) στο Cloud, στον ελληνικό αλλά και το διεθνή χώρο. Να σημειώσω εδώ ότι η Starttech Ventures βρίσκεται πίσω από ένα σημαντικό αριθμό επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων με εντυπωσιακή θέση στην παγκόσμια αγορά των SaaS startups, σε τομείς όπως το elearning, digital signage και school management — μεταξύ άλλων.

Πριν τέσσερα χρόνια, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε όλη την τεχνογνωσία της ομάδας μας μέσα στις λειτουργίες της πλατφόρμας Cycleops, ώστε να υποστηρίξουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό οργανισμών. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να παρέχουμε την πλατφόρμα Cycleops για δημόσια χρήση.

SΤARTUPPER MAG: Ποιες είναι οι λύσεις που παρέχει η Cycleops; Σε ποιους απευθύνονται; Ποια είναι η φιλοσοφία που ακολουθεί η εταιρεία;

Θανάσης Παραθυράς: Στον κόσμο των επιχειρήσεων που παράγουν λογισμικό, έχει αναδειχθεί ένας τρόπος συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών επαγγελματικών ρόλων που αφορούν την ανάπτυξη του λογισμικού με το όρο “DevOps”. Με λίγα λόγια, η κουλτούρα της συνεργασίας των ανθρώπων που “γράφουν” την εφαρμογή (developers) και των ανθρώπων που “στήνουν” την εφαρμογή ώστε να είναι διαθέσιμοι στους πελάτες (operators) δημιουργεί το πεδίο DevOps διαδικασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος των μηχανικών DevOps έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι μια ειδικότητα που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε πολύπλοκα θέματα. Η ζήτηση ανθρώπων για να καλύψουν αυτό το ρόλο είναι μεγάλη, ενώ η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη. Η Cycleops έρχεται να καλύψει αυτό το κενό στην αγορά, παρέχοντας απλές λύσεις αυτοματοποίησης πάνω στη διαδικασία παραγωγής του λογισμικού.

Συνοψίζοντας, προσφέρουμε μια λύση για επιχειρήσεις που δημιουργούν και διαθέτουν εφαρμογές λογισμικού με το μοντέλο SaaS (Software as a Service) ή απλά μέσω σύνδεσης στο Internet. H πλατφόρμα Cycleops προσφέρει μια απλή στη χρήση λύση σε ό,τι αφορά την παράδοση του λογισμικού (software delivery) μέσα σε λίγα λεπτά.

SΤARTUPPER MAG: Η Cycleops είναι μια deployment automation πλατφόρμα, η οποία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη software μέσω του αυτοματισμού των workflows. Για όσους δεν γνωρίζουν, τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για αυτοματισμό των workflows; Ποιά είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και πώς βοηθά τις ομάδες των developers;

Θανάσης Παραθυράς: Συγκεκριμένα, η διαδικασία για το “στήσιμο” της εφαρμογής λογισμικού (application deployment) αυτοματοποιείται χωρίς να χρειαστεί να “γραφτεί” επιπλέον κώδικας. Ως εκ τούτου, οι ομάδες μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη Cycleops μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Η λύση αυτή, επιτρέπει όχι μόνον την πρόσβαση σε developers, αλλά και τη χρήση σε εργαλεία που μέχρι τώρα ήταν αξιοποιήσιμα μόνο από μηχανικούς DevOps. Με αυτό τον τρόπο, οι μηχανικοί DevOps μπορούν να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους για να βρουν καινοτόμες λύσεις στα υπόλοιπα στάδια της διαδικασίας παραγωγής των προϊόντων λογισμικού.

Εν τέλει, ο βασικός στόχος της Cycleops είναι να προσφέρει μια δυναμική και παράλληλα ευέλικτη πλατφόρμα DevOps που κάνει πιο απλή την επαγγελματική ζωή των developers.

SΤARTUPPER MAG: Η δημιουργία λογισμικού (software) είναι συχνά μια πολύπλοκη διαδικασία ακόμα και για τους πιο ικανούς developers. Πώς ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα της Cycleops; Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για τη χρησιμοποιήσει και πόσο πιο εύκολη μπορεί να κάνει τη δουλειά των developers;

Θανάσης Παραθυράς: Όντως, η ανάπτυξη λογισμικού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, ακόμα και για τους developers. Παρόλα αυτά, είναι και μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια. Η Cycleops έρχεται να υποστηρίξει ένα από τα τελικά στάδια της παραγωγής του λογισμικού — και από τα πιο σημαντικά — το στάδιο του deployment.

Ουσιαστικά, αυτό που καλείται να κάνει ο χρήστης είναι τρία απλά βήματα. Πρώτον, να παρέχει στη Cycleops τη σύνδεση με το μηχάνημα server που πρόκειται να φιλοξενήσει την εφαρμογή. Δεύτερον, να περιγράψει, μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος (UI) ή μέσω της γραμμής εντολών (CLI), τις παραμέτρους που απαιτεί η εφαρμογή του για να λειτουργήσει. Και, τρίτον, με τη λειτουργία “single-click deployment” που παρέχει η πλατφόρμα, να δώσει εντολή ώστε να γίνει όλη η διαδικασία αυτόματα.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον μέρος της παραπάνω διαδικασίας είναι η περιγραφή των παραμέτρων της εφαρμογής, η οποία αφορά την αρχιτεκτονική που αναπαρίσταται στο stack, τις ρυθμίσεις στα services και, τέλος, τη σύνθεση στο setup. Έχουμε φροντίσει να παρέχουμε επαρκές υλικό, συμπεριλαμβανομένων διδακτικών βίντεο και οδηγών χρήσης, εντός της πλατφόρμας μας. Έτσι, κάποιος μπορεί να εξοικειωθεί με τις παραπάνω έννοιες σε ικανοποιητικό επίπεδο και να αρχίσει να αξιοποιεί τα εργαλεία που παρέχει η πλατφόρμα μέσα σε λίγα λεπτά.

SΤARTUPPER MAG: Η αυτοματοποίηση είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα trends στον τομέα της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Πώς όμως πιστεύετε ότι θα επηρεάσει το μέλλον των επιχειρήσεων;

Θανάσης Παραθυράς: Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από την επίδραση της αυτοματοποίησης στις επιχειρήσεις. Αυτό που παρατηρώ καθημερινά είναι πως η αυτοματοποίηση μπορεί να απελευθερώσει τον χρόνο και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων.  Αν η τεχνολογία αναλαμβάνει τις επαναλαμβανόμενες εργασίες ρουτίνας, εμείς μπορούμε να επικεντρωθούμε σε πιο δημιουργικές και ενδιαφέρουσες πτυχές της επαγγελματικής μας ζωής. Ανοίγει ο δρόμος για νέες ευκαιρίες! Επίσης, ας μην ξεχνάμε, για να δημιουργηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, χρειάζεται πρώτα να την τυποποιήσει το ανθρώπινο μυαλό.

SΤARTUPPER MAG: Η Cycleops έδωσε το «παρών» στο Oπe\n Conf 2023, ως Platinum χορηγός, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει. Πώς ήταν η εμπειρία αυτή για εσάς; Πώς θα αξιολογούσατε την παρουσία σας στο φετινό συνέδριο;

Θανάσης Παραθυράς: Το Oπe\n Conf είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο συνέδριο τεχνολογίας που ξεκίνησε από μια ομάδα εθελοντών το 2019. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που στηρίξαμε αυτήν την προσπάθεια για την διοργάνωση του συνεδρίου. Το Oπe\n Conf αποτελεί μια μοναδική πρωτοβουλία, όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για θέματα τεχνολογίας αιχμής και, μάλιστα, από ομιλητές με πολύ σημαντική διεθνή παρουσία.

Για τη Cycleops, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το τεχνολογικό κοινό. Μέσα από αυτήν την επαφή, συγκεντρώσαμε πολύτιμες απόψεις, δημιουργήσαμε νέες συνεργασίες και καταφέραμε να κάνουμε γνωστή την εταιρία μας στην τοπική τεχνολογική κοινότητα. Ως CEO και co-founder της Cycleops, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την συνολική παρουσία μας και θα φροντίσουμε να συμμετέχουμε και στις επόμενες διοργανώσεις.

SΤARTUPPER MAG: Ποια είναι μερικά από τα σχέδια σας για το μέλλον;

Θανάσης Παραθυράς: Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο roadmap για περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας τόσο για να καλύψουμε περισσότερα use cases, όσο και να ενσωματώσουμε περισσότερες λειτουργίες στο φάσμα της ανάπτυξης και λειτουργίας υπηρεσιών λογισμικού.

Τέλος, αναπτυσσόμενοι όλο και περισσότερο, στοχεύουμε στο να υποστηρίξουμε τις ανάγκες και νεοφυών, ταχέως αναπτυσσόμενων (high velocity) εταιρειών που δίνουν περισσότερη βαρύτητα σε καινοτόμες, cutting-edge τεχνολογίες, αλλά και των enterprise εταιριών που προσανατολίζονται περισσότερο σε τομείς ασφάλειας και σταθερότητας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag Νοεμβρίου #43

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις