Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πρωτιά για την Ελλάδα και το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον διαγωνισμό καινοτομίας Foodathon του JA Europe και JA Africa

Φέτος, στο Foodathon 2023, η μαθητική ομάδα «Vefiber» του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνεργάστηκε με τρεις μαθητές/τριες από το Λύκειο Tamale Islamic Science Senior από το JA Ghana και κέρδισε το «χρυσό μετάλλιο» με την ιδέα κατασκευής οικολογικών υφασμάτων από κατακάθια καφέ.

Την πρώτη θέση κατέκτησε για τρίτη συνεχή χρονιά το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον διαγωνισμό καινοτομίας Foodathon που διοργανώνεται από το JA Europe, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EIT Food – European Institute of Innovation and Technology και το Junior Achievement Africa.

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία τόσο για το συγκεκριμένο σχολείο όσο και για το Junior Achievement Greece καθώς από το 2021 έως σήμερα, το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού, το κερδίζει η ομάδα του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με μαθητική ομάδα από την Αφρική.

Φέτος, στο Foodathon 2023, η μαθητική ομάδα «Vefiber» του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνεργάστηκε με τρεις μαθητές/τριες από το Λύκειο Tamale Islamic Science Senior από το JA Ghana και κέρδισε το «χρυσό μετάλλιο» με την ιδέα κατασκευής οικολογικών υφασμάτων από κατακάθια καφέ.

Η ομάδα, αποτελούμενη από τους/τις μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου Μιχαήλ Καρυπίδη, Απόστολο Κουλτούκη, Δήμητρα Αχτσαλωτίδου και τη μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Λωίδα Μαραντίδου, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την Άννα Ματσιώρη, τον Νίκο Τερψιάδη και την Κυριακή Βασιλού- συνεργάστηκε με τρεις μαθητές/τριες από το Λύκειο Tamale Islamic Science Senior από το JA Ghana.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση των νέων της Ευρώπης και της Αφρικής, ώστε να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές αγροδιατροφικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο διαγωνισμός Foodathon 2023 διεξήχθη διαδικτυακά στο διάστημα 16/10/23 – 10/11/23 με τη συμμετοχή 742 συνολικά μαθητών/τριών από 31 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ευρώπης και της Αφρικής που σχημάτισαν συνολικά 220 ομάδες. Σε όλη τη διαδικασία, οι μαθητές/τριες υποστηρίχθηκαν από μέντορες, οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί τους, για να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες «επιχειρήσεις».

Οι μαθητικές ομάδες υπέβαλαν τις λύσεις τους σε μια κριτική επιτροπή ειδικών στον αγροδιατροφικό τομέα και την καινοτομία και στον τελικό διαγωνισμό, όπου διαγωνίστηκαν οι 10 καλύτερες ομάδες. Είναι εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο ότι από τις δέκα ομάδες που έφτασαν στον τελικό, οι τέσσερις ήταν από την Ελλάδα.

Το έπαθλο για την νικήτρια ομάδα «Vefiber» από το JA Greece και το JA Ghana, είναι ταξίδι στην Ιταλία και συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E 2024 του JA Europe στην Κατάνια, όπου και θα παραλάβει το βραβείο της. Εκεί θα συναντηθούν και από κοντά τα παιδιά των δύο ομάδων από την Ελλάδα και την Γκάνα που συνεργάστηκαν διαδικτυακά για τον διαγωνισμό.

Η ιδέα της Vefiber που κατέκτησε το πρώτο βραβείο

Όπως εξηγούν τα παιδιά «ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο, αλλά το 99,8% της βιομάζας του δεν μπορεί να καταναλωθεί. Από την άλλη, η κλωστοϋφαντουργία είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία παγκοσμίως. Αναλύσαμε επιχειρηματικά μια πολλά υποσχόμενη λύση στις προκλήσεις βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κλωστοϋφαντουργία προτείνοντας την παραγωγή ενός επαναστατικού και πρωτοποριακού υφάσματος από πεταμένα κατακάθια καφέ που παρέχονται από καφετέριες, επιχειρήσεις παρασκευής καφέ και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης καφέ που, διαφορετικά, θα κατέληγαν σε χωματερές. Αυτό το ύφασμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αποσμητικό και στεγνώνει γρήγορα, ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία και έχει πολλές διαφορετικές εφαρμογές» τόνισε η μαθητική ομάδα.

Σημειώνεται ότι από το ίδιο σχολείο, το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προέρχεται και η μαθητική «επιχείρηση» Isometricks, που αναδείχθηκε «Καλύτερη Μαθητική «Start Up» της Ευρώπης 2023 – JA Europe Company of The Year 2023» και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό του JA Worldwide τον Φεβρουάριο του 2024.

Το βίντεο της νικήτριας ομάδας «Vefiber» είναι διαθέσιμο εδώ

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις