Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κ. Νέματ (Deutsche Telekom): Το 2023 ήταν η χρονιά της Τεχνητής Νοημοσύνης

Είναι σημαντικό να ενσωματωθούν οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να παραγνωρίζουμε τους κινδύνους της AI, επισημαίνει η Κλόντια Νέματ εκτελεστικό μέλος του Συμβουλίου Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Deutsche Telekom, σε δημοσίευσή της.

Η Κλόντια Νέματ εκτελεστικό μέλος του Συμβουλίου Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Deutsche Telekom αναφέρει σε δημοσίευσή της στο LinkedIn ποιες είναι οι πιθανές εξελίξεις και επιπτώσεις της AI γενικά αλλά και στις επιχειρήσεις.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα μειωθεί το 2024. Είναι σημαντικό να ενσωματωθούν οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να παραγνωρίζουμε τους κινδύνους της AI. Για παράδειγμα, deepfakes, παραπληροφόρηση που δημιουργείται από AI, αλγοριθμική διάκριση ή απειλή ψηφιακού χάσματος και ανισοτήτων. Πολλά πράγματα είναι αβέβαια και η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ένα μαγικό χάπι για τα πάντα. Ωστόσο, με βάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η AI αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να τις λύσουμε. Όπως είναι η αντιμετώπιση των ζητημάτων υγειονομικής περίθαλψης ή της κλιματικής αλλαγής και των δημογραφικών προκλήσεων».

Πιο εξειδικευμένες εφαρμογές και αποκέντρωση

«Δεν χρειάζεται ο κόσμος επαναλήψεις των υπαρχόντων μοντέλων, αλλά πιο εξειδικευμένες εφαρμογές που θα βοηθήσουν πραγματικά. Τα εξειδικευμένα μικρά μοντέλα ΑΙ θα κάνουν τη διαφορά. Ακόμη, χρειάζεται μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) τόσο στου κλειστού όσο και στου ανοιχτού κώδικα. Τα καινούρια κινητά χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας θα τρέχουν την AI τοπικά στο κινητό, όχι σε κάποιο server και οι άνθρωποι θα μπορούν να δημιουργούν τις δικές τους εφαρμογές AI. Οι Anthropic, Mistral, Google, Meta και άλλοι έχουν ήδη αναπτύξει και κυκλοφορήσει LLMs αλλά και πλατφόρμες για να δημιουργία προσωπικών AI chatbots».

Από την πλευρά της η κ. Nemat θίγει το δίλημμα “νόμος και ηθική”, ενώ τονίζει ότι ο νόμος δεν είναι ηθική και είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι απαραίτητο να κατανοηθεί ότι ο νόμος και η ηθική είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Επίσης, είναι σημαντικό όλες οι κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών, να ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους και να ορίζουν μια κοινή αντίληψη σχετικά με την ηθική.

Επιπλέον, η Claudia Nemat αναφέρει ότι ο προγραμματισμός χωρίς AI θα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Εάν το AI δημιουργήσει ελαττωματικό κώδικα, θα μπορεί να γίνει αντιληπτός κατά τη διάρκεια της δοκιμής του. Το GitHub Copilot αποτελεί ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο των προγραμματιστών των ΗΠΑ ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.

Τέλος, η κ. Nemat επισημαίνει τη μεγάλη αλλαγή που έχει φέρει η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη στην πρόσβαση της πληροφορίας. Παρ’ όλο που δεν σχεδιάστηκε ακριβώς για συζήτηση, η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο που βιώνουμε τη διάδραση (interaction) ακόμα και στους εταιρικούς χώρους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις