Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κίνα: Εγκρίνει 40 μοντέλα AI για δημόσια χρήση

Οι κινεζικές εταιρείες κάνουν αγώνα για να προλάβουν τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης από τότε που κυκλοφόρησε το ChatGPT της OpenAI, το οποίο κατέκτησε τον κόσμο το 2022. 

Η Κίνα εγκρίνει 40 μοντέλα AI για δημόσια χρήση κατά τους πρώτους έξι μήνες από τότε που οι αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία έγκρισης, καθώς προσπαθεί να φτάσει τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη της AI, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές χορήγησαν εγκρίσεις σε συνολικά 14 Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLM) για δημόσια χρήση την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν οι Securities Times που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος. Σηματοδοτεί την τέταρτη παρτίδα εγκρίσεων που έχει χορηγήσει η Κίνα, η οποία μετρά μεταξύ των απο9δεκτών την Xiaomi, την, 4Paradigm και την 01.ΑΙ.

Το Πεκίνο άρχισε να απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να λαμβάνουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για να ανοίξουν τα LLM τους στο κοινό τον περασμένο Αύγουστο. Υπογράμμισε την προσέγγιση της Κίνας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας AI, ενώ προσπαθεί να τη διατηρήσει υπό την αρμοδιότητα και τον έλεγχό της.

Το Πεκίνο ενέκρινε την πρώτη παρτίδα μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τον Αύγουστο, λίγο μετά τη διαδικασία έγκρισης. Η Baidu, η Alibaba και η ByteDance ήταν μεταξύ των πρώτων εταιρειών της Κίνας που έλαβαν την έγκριση.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές χορήγησαν δύο ακόμα παρτίδες εγκρίσεων πριν δοθεί το πράσινο φως σε μία ακόμα παρτίδα αυτό το μήνα.

Οι κινεζικές εταιρείες κάνουν αγώνα για να προλάβουν τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης από τότε που κυκλοφόρησε το ChatGPT της OpenAI, το οποίο κατέκτησε τον κόσμο το 2022. 

Πριν από αυτό, η Κίνα διέθετε 130 LLM, αντιπροσωπεύοντας το 40% του παγκόσμιου συνόλου, με τις ΗΠΑ να κατέχουν το 50%, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία CLSA.

Ένα από τα κορυφαία chatbots της Κίνας, που μοιάζει με το ChatGPT, το Ernie Bot της Baidu έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες σύμφωνα με τον CTO της εταιρείας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις