Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Apple: Απέκτησε πάνω από 30 AI Startups πέρυσι, αφήνοντας πολύ πίσω Google και Meta

Η Google απέκτησε 21 νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης το 2023, η ιδιοκτήτρια του Facebook Meta αγόρασε 18, ενώ η Microsoft ακολούθησε με 17 εξαγορές.

Η Apple αποκτά εδώ και καιρό αθόρυβα νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης για να ενισχύσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Αυτή η στρατηγική συνεχίστηκε έντονα το 2023, με την Apple να αγοράζει 32 εταιρείες AI πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Stocklytics που αντλεί τα δεδομένα από μια έκθεση της Statista.

Αυτός ο αριθμός τοποθετεί την Apple πολύ μπροστά από άλλους μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες όσον αφορά τις εξαγορές νεοσύστατων επιχειρήσεων AI. Η Google απέκτησε 21 νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης το 2023, η ιδιοκτήτρια του Facebook, Meta αγόρασε 18, ενώ η Microsoft ακολούθησε με 17 εξαγορές σύμφωνα με την έκθεση.

Η Apple έχει μέχρι στιγμής παραμείνει αρκετά σιωπηλή σχετικά με το πώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία AI και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μέσω των εξαγορών.

Μερικές από τις αξιοσημείωτες εξαγορές της Apple τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν τις Voysis, WaveOne, Emotient, Laserlike. Η Voysis, που αποκτήθηκε το 2020, ειδικεύεται σε φωνητικούς βοηθούς που μπορούν να κατανοήσουν τη φυσική γλώσσα. Αυτή η τεχνολογία πιθανότατα βοήθησε στην προώθηση του εικονικού βοηθού Siri της Apple.

Η WaveOne, που αγοράστηκε τον Μάρτιο του 2023, ανέπτυξε τεχνολογία συμπίεσης βίντεο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα της Apple όπως iPhone και Apple Watches.

Η εταιρεία στοχεύει να εντοπίσει και να επενδύσει σε αναδυόμενες τάσεις AI πριν από τους ανταγωνιστές, επισημαίνει η έκθεση.  Ανταγωνιστές όπως η Samsung και η Google έχουν αναπτύξει γρήγορα τις δικές τους δυνατότητες AI τα τελευταία χρόνια, με εξαιρετικά προηγμένες λειτουργίες AI σε smartphone όπως το Galaxy S24 Ultra. Ωστόσο, το τεράστιο προβάδισμα της Apple στις εξαγορές νεοφυών επιχειρήσεων AI τα τελευταία 6 χρόνια δείχνει φιλόδοξα σχέδια για τις μελλοντικές συσκευές και υπηρεσίες της.

Ενώ τα ακριβή στοιχεία είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν λόγω της μυστικοπαθούς προσέγγισης της Apple, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία αποκτά νεοσύστατες επιχειρήσεις με ταχύ ρυθμό 2-3 την εβδομάδα τα τελευταία χρόνια. Η Apple σπάνια σχολιάζει τους λόγους για συγκεκριμένες εξαγορές, αλλά οι συνεχείς προσπάθειες απόκτησης πολλά υποσχόμενων νεοσύστατων επιχειρήσεων AI αποδεικνύει ότι η Apple στοχεύει να ηγηθεί της κούρσας AI τα επόμενα χρόνια.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις