Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση ύψους 143 εκατ. ευρώ στο ΕΛΙΔΕΚ για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας

Η στήριξη της ΕΤΕπ αποσκοπεί στην ανάσχεση της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό και στη δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών για ερευνητές υψηλής ειδίκευσης

Το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας για τη στήριξη σημαντικής νέας επένδυσης στην Κρήτη, «δείχνοντας» τον δρόμο που ανοίγεται για τις νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ συμβάλλει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα όλης της Ελλάδας μέσω του δανείου ύψους 143 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας πως «είναι μεγάλη επιτυχία η υπογραφή δανείου από την ΕΤΕπ αλλά δεν παύει να είναι ένα δάνειο».

Ο Κυριάκος Κακουρής, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, στάθηκε στο ότι μέσω του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) επιτελείται σπουδαίο έργο και η συμφωνία αυτή έρχεται να το ενισχύσει.

«Ανακοινώνουμε σήμερα με μεγάλη χαρά αυτήν τη νέα σύμβαση χρηματοδότησης η οποία στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για τη συνέχιση του σπουδαίου έργου που επιτελείται στο ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. Πρόκειται για σημαντική συμφωνία, η οποία στηρίζει τις δραστηριότητες Ε&Α που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και έχει καίρια σημασία για την Ελλάδα καθώς μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική καινοτομία, συνδράμοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους και ταλαντούχους ερευνητές.

Πέραν αυτού, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το 2023 ο Όμιλος ΕΤΕπ υπερβεί τους στόχους του στην Ελλάδα, διαθέτοντας συνολική χρηματοδότηση άνω των 2,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που έχουν υψηλό αντίκτυπο και επηρεάζουν πολλούς τομείς. Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν στη διατήρηση των καλών προοπτικών απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, τονώνοντας την ανταγωνιστικότητα και βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, τόνισε πως «είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στην αύξηση των κονδυλίων στην αύξηση της χρηματοδότησης στην έρευνα και την καινοτομία», ενώ κλείνοντας στάθηκε στη φράση του Μπιλ Γκέιτς «Πιστεύουμε στην οικονομία, αλλά ο μοναδικός δρόμος είναι η χρηματοδότηση»: «Η υπογραφή της νέας σύμβασης με την ΕΤΕπ ενισχύει αποφασιστικά το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. με εξαιρετικά σημαντικούς πόρους, αναβαθμίζοντας τον αναπτυξιακό ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Τα κεφάλαια που διαθέτει η ΕΤΕπ για επενδύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η αδιαμφισβήτητη ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του Ιδρύματος αποτελούν τη βέλτιστη εγγύηση για την προσέλκυση νέων ερευνητών, συμβάλλοντας καταλυτικά στον περιορισμό και την ανάσχεση του φαινομένου brain drain. Η Ελλάδα, με εξωστρέφεια, αξιοποιώντας την καινοτομία και την τεχνολογία, συγκροτεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που παρέχει εφόδια εξέλιξης και νέες επαγγελματικές δυνατότητες στους επιστήμονες της πατρίδας μας», ανέφερα χαρακτηριστικά ο υπουργός

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ΕΤΕπ με την υψηλή τεχνογνωσία παρέχει υποστήριξη για τις κρίσιμες υποδομές, ενώ ο ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, δήλωσε ότι «πρώτη φορά πέφτει τόσο χρήμα στην έρευνα. Το  ΙΔΕΚ (Ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας) διαχειρίζεται τα κονδύλια, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χώρος της έρευνας και της καινοτομίας θα αλλάξει άρδην.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «η νέα συμφωνία για χρηματοδότηση που υπογράφουμε σήμερα με την ΕΤΕπ εντάσσεται στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την οικονομία της γνώσης στην Ελλάδα και να προωθήσουμε την τεχνολογία και την καινοτομία. Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοιχείο του νέου δυναμικού και εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου που οικοδομούμε. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την ΕΤΕπ για τη διαχρονική υποστήριξή της στις επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια και η τεχνογνωσία που παρέχει η ΕΤΕπ αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος της επιτυχημένης οικονομικής ανάκαμψης που πέτυχε η Ελλάδα και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας για την προώθηση των κοινών μας στόχων και προτεραιοτήτων.

Διαμορφώνεται ένα καινούργιο σκηνικό και είναι θετικό ότι η χώρα και οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν ως ίσως και αποκλειστικό καταφύγιο, όπως συνέβαινε την περασμένη δεκαετία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μπαίνουμε πια σε μια νέα φάση Ευρωπαϊκής κανονικότητας, για την οποία εργαστήκαμε σκληρά τα τελευταία 4,5 χρόνια. Στην προσπάθεια μας βοήθησε πολύ ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ήταν σύμμαχός μας, αλλά θα παραμείνει σύμμαχός μας και στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει σταθεί δίπλα στην Ελλάδα ιδιαίτερα την προηγούμενη δραματική δεκαετία την οποίαν διανύσαμε και συνετέλεσε στην προώθηση αρκετών ιδιαίτερα κρίσιμων αναπτυξιακών έργων. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ολοένα και λιγότερο.

Διότι δεν είναι αυτοσκοπός ο δανεισμός. Έχουμε μια ισχυρή στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, έχουμε θετικές εξελίξεις στον δανεισμό της χώρας, καθώς έχουμε πάρει την επενδυτική βαθμίδα. Φέτος από τον δανεισμό που θα κάνουμε με ομόλογα δεκαετούς διαρκείας μπορούμε να εξοικονομήσουμε, ποσό ύψους 850.000.000 ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τους Έλληνες φορολογούμενους. Από εδώ και πέρα θα χρειαζόμαστε ολοένα και λιγότερο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διότι μπορούμε να δανειζόμαστε όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στην κατανομή της χρηματοδότησης των κρατών-μελών της Ε.Ε. ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ με 1,14%, ενώ υπενθύμισε ότι μόνο το 2023 υπεγράφησαν δανειακές συμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ τα οποία προστίθενται στα 7,49 δισ. που είχαν εγκριθεί την τριετία 2020-2022.

Η καθηγήτρια  Ξένια Χρυσοχόου, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ, εξέφρασε την περηφάνεια της για την πίστη που έχει δείξει στο ίδρυμα η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΤΕπ, ενώ στάθηκε στην επιστημονική εμπειρογνωσία του Ιδρύματος.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΤΕπ εμπιστεύτηκαν το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση βασικών ερευνητικών έργων στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της 8ετούς λειτουργίας του, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. έχει αποδείξει ότι ως μοναδικό ίδρυμα, το οποίο διοικείται από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, διαθέτει επιστημονική εμπειρογνωσία αλλά και εμπειρία στο επίπεδο της εποπτείας, και στηρίζει την ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα ώστε να διαπρέψει στον τομέα των επιστημών»

Η διευθύντρια του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ,  ΔρΚατερίνα Κουραβέλου, δήλωσε πως διαμορφώνονται καλύτερες προυποθέσεις για την ελληνική ανταγωνιστικότητα. «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα όχι μόνο για το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. αλλά για το σύνολο της ελληνικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Με αυτήν τη νέα σύμβαση χρηματοδότησης εδραιώνεται το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ως ο εθνικός οργανισμός χρηματοδότησης της βασικής έρευνας και διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις για τις επιδόσεις της Ε&Α στην Ελλάδα, την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και την ανάσχεση της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό».

Μετά το πέρας της ομιλίας πραγματοποιήθηκε  τελετή υπογραφής του δανείου για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΕΤΕπ, ο οποίος αποτελείται από την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), παρουσίασε τα ετήσια αποτελέσματά του για την Ελλάδα, ανακοινώνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις για ακόμα ένα έτος στη χώρα, καθώς η στήριξη για έργα οικονομικής και κοινωνικής συνοχής έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα και οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που υπογράφηκαν το 2023 ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις