Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το EIT Digital Venture Program ενισχύει τις ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις σε pre-seed στάδιο και απονέμει τα βραβεία

Η πρωτοβουλία αυτή τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της χρηματοδότησης σε πρώιμο στάδιο στην καλλιέργεια της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας.

Δέκα καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος EIT Digital Venture, συγκέντρωσαν με επιτυχία πάνω από 750.000 ευρώ από ιδιωτικές πηγές κεφαλαίων.

Για το σκοπό αυτό, τους απονεμήθηκε ένα τελικό βραβείο ύψους 10.000 ευρώ το καθένα από το EIT Digital, επιπλέον των 15.000 ευρώ που είχε ήδη διανείμει ο οργανισμός.
Η πρωτοβουλία αυτή τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της χρηματοδότησης σε πρώιμο στάδιο στην καλλιέργεια της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας.
Η pre-seed χρηματοδότηση έχει γίνει ζωτικής σημασίας για τους ιδρυτές. Αυτό το στάδιο χρηματοδότησης συνήθως βλέπει επενδύσεις που κυμαίνονται από € 150k έως € 250k, με έμφαση στο όραμα και την ικανότητα της ιδρυτικής ομάδας και όχι σε απτές επιχειρηματικές μετρήσεις.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το pre-seed στάδιο αντιμετώπισε προκλήσεις, ιδίως μια σημαντική μείωση των επενδύσεων κατά σχεδόν 50% από το 2016 έως το 2020.
Ακολούθησε μερική ανάκαμψη, αλλά η τάση υπογράμμισε την επιφυλακτική προσέγγιση των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων που προτιμούν επενδύσεις σε μεταγενέστερο στάδιο, αφήνοντας τις νεοσύστατες επιχειρήσεις σε επισφαλή θέση αναζητώντας αφοσιωμένους υποστηρικτές πρώιμου σταδίου.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης αποστολής του EIT Digital για την προώθηση της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, ιδίως σε περιοχές όπως η Βαλτική, η Κεντρική, η Ανατολική και η Νότια Ευρώπη. Η έκδοση του 2023 σηματοδότησε την επέκταση του προγράμματος στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία, επεκτείνοντας έτσι την εμβέλειά του σε 22 ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η επέκταση υποστηρίζεται από νέες συνεργασίες με αξιόλογα ιδρύματα, ενισχύοντας τον αντίκτυπο και το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος.
Οι συμμετέχουσες νεοσύστατες επιχειρήσεις υποβλήθηκαν σε ένα εντατικό πρόγραμμα προ-επιτάχυνσης οκτώ εβδομάδων, λαμβάνοντας κρίσιμη καθοδήγηση για την ανάπτυξη του ελάχιστου βιώσιμου προϊόντος τους (MVP), την ίδρυση της startup τους και τη συνεργασία με επενδυτές. Τα “Pitch Days” του προγράμματος προσέφεραν σε αυτές τις ομάδες μια πλατφόρμα για να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους σε ένα ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών πρώιμου σταδίου και δυνητικών πελατών, αναδεικνύοντας την πλούσια ποικιλομορφία και τις δυνατότητες στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό τοπίο.
Οι δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις που αναγνωρίζονται για τις εξαιρετικές επιδόσεις και τις δυνατότητές τους περιλαμβάνουν:
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις