Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η επόμενη μέρα του mAigov – Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει το ελληνικό Δημόσιο

Στο πλαίσιο του συνεδρίου «GenAI Summit 2024» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε το «αύριο» του Ψηφιακού Βοηθού mAigov

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε το «αύριο» του Ψηφιακού Βοηθού mAigov, ο οποίος σύντομα θα προβαίνει σε ενέργειες για λογαριασμό του πολίτη, όπως για παράδειγμα από το να δημιουργήσει μια ληξιαρχική πράξη ή ένα δημοτολογικό πιστοποιητικό μέχρι να κλείσει ένα ραντεβού μέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας. Προανήγγειλε τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε τομείς του ελληνικού Δημοσίου, όπως η Υγεία, η Δικαιοσύνη και το κτηματολόγιο.

Μιλώντας στο συνέδριο «GenAI Summit 2024», το οποίο πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ο Δ. Παπαστεργίου έκανε μια μικρή επίδειξη για το τι μπορεί να κάνει ο Ψηφιακός Βοηθός mAigov. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ζήτησε μια ληξιαρχική πράξη γάμου και ο Ψηφιακός Βοηθός έστειλε το έγγραφο με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά εγκυρότητας ηλεκτρονικών εγγράφων του gov.gr στη Θυρίδα Πολίτη.

Ο Δ. Παπαστεργίου στάθηκε στη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης και το γεγονός ότι η παρουσία της γίνεται διαρκώς εντονότερη στην καθημερινότητα, λόγω και της ευρείας διάδοσης των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs- Large Language Models).

«Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα. Στόχος μας είναι να το ενισχύσουμε και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει η ΤΝ να παρέχουμε πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σχετικά με τα επόμενα έργα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δήλωσε ότι θα δοθεί σημαντική ώθηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη σε τομείς του Δημοσίου, μέσα από τη συγκέντρωση μεγάλων συνόλων δεδομένων.

«Διαθέτουμε πολλά σύνολα δεδομένων σε διάφορους τομείς, όπως στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, στο Κτηματολόγιο, τα οποία σκοπός είναι να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη δημόσιων και κοινωφελών πολιτικών. Εργαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να συγκεντρώσουμε αυτά τα μεγάλα σύνολα δεδομένων του Δημοσίου και να τα καταστήσουμε ανοιχτά σε ανωνυμοποιημένη μορφή, για να υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μέσω εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και τελικά να έχουν προστιθέμενη αξία».

Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, λέγοντας πως η διαμόρφωση του θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ελκυστικού για την επιχειρηματικότητα κλίματος.

«Είναι ένα τομέας που θα πρέπει να δουλέψουμε σε συνεργασία με τους παρόχους, συστηματικά και στη βάση ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τους πολύ σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η διαμόρφωση του νέου τηλεπικοινωνιακού σκηνικού θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ελκυστικού για την επιχειρηματικότητα κλίματος και θα ευνοήσει την ανάπτυξη ενός υγιούς τεχνολογικού οικοσυστήματος».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις