Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

MyRoomie: Αυξάνεται συνεχώς η δημοτικότητα της συγκατοίκησης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της εταιρείας η αυξανόμενη τάση της συγκατοίκησης στη χώρα μας αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό κίνημα προς κοινούς χώρους διαβίωσης

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το MyRoomie υπογραμμίζει την αυξανόμενη τάση της συγκατοίκησης στην Ελλάδα, αντικατοπτρίζοντας ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό κίνημα προς κοινούς χώρους διαβίωσης που καθοδηγείται από οικονομικούς παράγοντες και τα κοινωνικά οφέλη της συγκατοίκησης.

Εν τάχει:

  • Η οικονομική προσιτότητα είναι το κλειδί: Το 70% όσων ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση αναφέρουν τη μείωση του κόστους διαβίωσης ως το βασικό κίνητρό τους.
  • Κοινωνικοποίηση:  Ένα αξιοσημείωτο 22% των δυνητικών συγκατοίκων  προσελκύονται από την ευκαιρία για κοινωνική σύνδεση και γνωριμία με νέους ανθρώπους.
  • Ζήτηση για υπηρεσίες: Το 85% των ενοικιαστών και το 80% των ιδιοκτητών εξέφρασαν προθυμία να πληρώσουν για υπηρεσίες που θα διευκόλυναν την εύρεση συγκατοίκων ή συγκατοικιών.
  • Θετικός κοινωνικός αντίκτυπος: Μεταξύ εκείνων με εμπειρία συγκατοίκησης, το 77% ανέφερε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική τους ζωή.

Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες από περισσότερους από χίλιους ερωτηθέντες, αποκαλύπτει ότι το 45% των συμμετεχόντων έχουν συγκατοικήσει στο παρελθόν, με ένα επιπλέον 40% να το θεωρεί ως βιώσιμη επιλογή διαβίωσης. Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία μείωσης του κόστους διαβίωσης, όπως υποδεικνύει το 70% των ατόμων που είναι ανοιχτά στην συγκατοίκηση. Η κοινωνικοποίηση και η πρόσβαση σε προτιμώμενες τοποθεσίες αναδείχθηκαν επίσης ως σημαντικοί παράγοντες.

Παρά ορισμένες προκλήσεις που αναφέρθηκαν, όπως οι διαφωνίες για τον καθαρισμό και τους κοινόχρηστους χώρους, ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος της συγκατοίκησης είναι εμφανής. Περίπου το 32% των ερωτηθέντων ανέφεραν μεγάλη βελτίωση στην κοινωνική τους ζωή λόγω της συγκατοίκησης, ενώ ένα 45% παρατήρησε μια μικρή βελτίωση.

Αυτή η άνοδος του ενδιαφέροντος για συγκατοίκηση έρχεται σε μια εποχή που οι αστικές αγορές κατοικιών σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ισχυρή ζήτηση για οικονομικά προσιτές και ευέλικτες λύσεις στέγασης, με τις διαδικτυακές πλατφόρμες να είναι η προτιμώμενη μέθοδος για την εξεύρεση κατάλληλων διαμερισμάτων, που χρησιμοποιείται από το 65% των ενδιαφερόμενων.

Η MyRoomie, πρωτοπόρα στον κλάδο της συγκατοίκησης στην Ελλάδα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων στέγασης. «Τα στοιχεία από την έρευνα υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συγκατοίκηση στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Δομίνικος Πρίτης, Διευθύνων σύμβουλος στο MyRoomie. «Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε να δημιουργήσουμε και να εξελίξουμε προσβάσιμες και ευχάριστες εμπειρίες διαβίωσης μέσω της συγκατοίκησης που όχι μόνο καλύπτουν τις οικονομικές ανάγκες, αλλά και προωθούν την κοινωνικότητα και τη ανθρώπινη σύνδεση».

The Takeaway: Η συγκατοίκηση έχει γίνει μια λύση στέγασης για πολλούς στην Ελλάδα, ειδικά για τα νεότερα δημογραφικά στοιχεία. Η έρευνα δείχνει μια δυνητική αγορά για επιχειρήσεις και υπηρεσίες, εξορθολογίζοντας τη διαδικασία αναζήτησης κατ’ οίκον και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών σε αυτόν τον τομέα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις