Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Microsoft: Λανσάρει τα Copilot+ PCs με τεχνητή νοημοσύνη

Το λανσάρισμα αυτό σηματοδοτεί την παρουσία ενσωματωμένου AI hardware και την υποστήριξη για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Η Microsoft παρουσίασε μια νέα κατηγορία υπολογιστών με χαρακτηριστικά AI, τους “Copilot+, καθώς προσπαθεί να ενσωματώσει την αναδυόμενη τεχνολογία σε όλα τα προϊόντα της και να ανταγωνιστεί την Alphabet και την Apple. Το λανσάρισμα αυτό σηματοδοτεί την παρουσία ενσωματωμένου AI hardware και την υποστήριξη για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella ανακοίνωσε ότι όλοι οι μεγάλοι συνεργάτες της Microsoft που κατασκευάζουν φορητούς υπολογιστές, όπως οι Dell, Lenovo, Samsung, HP, Acer, Asus θα προσφέρουν Copilot+ PCs. Η Microsoft παρουσίασε επίσης δύο δικές της προτάσεις ως μέρος της σειράς Surface. Οι φορητοί υπολογιστές με επεξεργαστή Intel και AMD θα παρέχουν αυτές τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης,  εκτός από την ώθηση της Microsoft των laptop που ενσωματώνουν επεξεργαστές βασισμένων στην αρχιτεκτονική Arm, με μοναδική πρόταση για την ώρα τους Snapdragon X Elite και Plus της Qualcomm.

Η δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων AI απευθείας στον υπολογιστή επιτρέπει στο Copilot+ να περιλαμβάνει μια λειτουργία που ονομάζεται “Recall”. Το “Recall” παρακολουθεί όλα όσα γίνονται στον υπολογιστή, από την περιήγηση στο Web έως τις φωνητικές συνομιλίες, δημιουργώντας ένα ιστορικό αποθηκευμένο στον υπολογιστή που ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει όταν πρέπει να θυμηθεί κάτι που έκανε, ακόμη και μήνες αργότερα.

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης τον βοηθό φωνής Copilot που ενεργεί ως εικονικός προπονητής σε πραγματικό χρόνο σε έναν χρήστη που παίζει το βιντεοπαιχνίδι “Minecraft”.

Ο Yusuf Mehdi, ο οποίος ηγείται του μάρκετινγκ καταναλωτών για τη Microsoft, δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένει ότι 50 εκατομμύρια υπολογιστές AI θα αγοραστούν κατά το επόμενο έτος. Στην εκδήλωση τύπου, είπε ότι οι ταχύτεροι βοηθοί AI που τρέχουν απευθείας σε έναν υπολογιστή θα είναι «ο πιο επιτακτικός λόγος για να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας».

Οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν περίπου 15% στα 242 εκατομμύρια πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner, η οποία υποδηλώνει ότι η Microsoft αναμένει ότι η νέα κατηγορία υπολογιστών θα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο όλων των υπολογιστών που πωλούνται.

Η νέα κατηγορία μάρκετινγκ υπολογιστών “Copilot+” της Microsoft που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά AI θυμίζει την κατηγορία “Ultrabook” των φορητών υπολογιστών Windows λεπτής μορφής που προώθησε η Intel με κατασκευαστές υπολογιστών το 2011 για να ανταγωνιστεί το MacBook Air της Apple.

Τα στελέχη της Microsoft δήλωσαν επίσης ότι το GPT-4o, η τελευταία τεχνολογία από τον κατασκευαστή του ChatGPT OpenAI, θα είναι σύντομα διαθέσιμο ως μέρος του Copilot.

Αφού οι επεξεργαστές της Intel κυριάρχησαν στην αγορά υπολογιστών για δεκαετίες, η Qualcomm και άλλοι κατασκευαστές εξαρτημάτων Arm χαμηλότερης ισχύος προσπάθησαν να ανταγωνιστούν στην αγορά Windows-PC.
Τα τσιπ Qualcomm Snapdragon X Elite περιλαμβάνουν τη λεγόμενη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει εφαρμογές εστιασμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το λογισμικό Copilot της Microsoft.

Η Microsoft πραγματοποίησε την εκδήλωση προϊόντος μια ημέρα πριν από το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της.
Η Microsoft στοχεύει να επεκτείνει το πρώιμο πλεονέκτημά της στον αγώνα για την παραγωγή εργαλείων AI για τα οποία οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. Η συνεργασία της με την OpenAI της επέτρεψε να ξεπεράσει την Alphabet καθώς αγωνίζονται να κυριαρχήσουν στον τομέα.

Οι κατασκευαστές υπολογιστών με Windows βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση από την Apple από τότε που η εταιρεία κυκλοφόρησε τα προσαρμοσμένα τσιπ της που βασίζονται σε σχέδια της Arm και εγκατέλειψε τους επεξεργαστές της Intel. Οι επεξεργαστές που έχουν σχεδιαστεί από την Apple έχουν δώσει στους υπολογιστές Mac ανώτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και ταχύτερη απόδοση από τα τσιπ των αντιπάλων.

Η Microsoft ανέθεσε στην Qualcomm να ηγηθεί της προσπάθειας μετακίνησης του λειτουργικού συστήματος Windows στα σχέδια τσιπ της Arm το 2016. Η Qualcomm έχει αποκλειστικότητα σε συσκευές Microsoft Windows που λήγει φέτος. Άλλοι σχεδιαστές τσιπ όπως η Nvidia προσπαθούν να φτιάξουν τα δικά τους τσιπ PC που βασίζονται σε Arm, ανέφερε το Reuters.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις