Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

SEATRAC: Η ελληνική πατέντα που κάνει προσβάσιμες τις παραλίες

Ο πρωτοποριακός αυτός μηχανισμός παρέχει αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με κινητικά προβλήματα

Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί σημείο αναφοράς στον Προσβάσιμο Τουρισμό.

Η Ελλάδα εκτός από πολιτισμό εξάγει και καινοτομία μέσω των SEATRAC στις παραλίες.

Η ελληνική αυτή πατέντα έχει τοποθετηθεί σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Λετονία,  Κύπρο, Κροατία, Λιθουανία και θα ακολουθήσουν άμεσα περισσότερες χώρες. Στον Ελλαδικό χώρο έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 220 SEATRAC.

Ο προσβάσιμος Τουρισμός και η αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα πλέον αποτελεί προτεραιότητα της κεντρικής κυβέρνησης αφού η προσβασιμότητα και συμπερίληψη αποτελούν βασικό στοιχείο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου επισκέφτηκαν την πλέον αγαπημένη προσβάσιμη παραλία, αυτή της Γλυφάδας που διαθέτει δύο SEATRAC και συνιστά την πιο ολοκληρωμένη προσβάσιμη δομή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Υπουργείο Τουρισμού, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προωθεί τη δράση “Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες – Ελλάδα 2.0” που αφορά την προσβασιμότητα στις παραλίες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από ενδιαφερόμενους Δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ωφελούμενοι της 100% επιδότησης είναι οι δήμοι και όλες οι παραθαλάσσιες επιχειρήσεις που έχουν παραχώρηση στον αιγιαλό, όπως ξενοδοχεία & ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, beach-bars, επιχειρήσεις εστίασης, κ.ά.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις να παρέχουν αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με κινητικά προβλήματα, σύμφωνα με το νέο Νόμο 5092/4-4-2024 (Άρθρο 8), καθώς όλες οι πολυσύχναστες παραλίες της χώρας οφείλουν να διαθέτουν μηχανισμούς όπως το SEATRAC.

Όπως δήλωσε ο Ιγνάτιος Φωτίου, ένας εκ των εφευρετών του SEATRAC: «H TOBEA, Spin-off του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεχίζει να εξελίσσει το SEATRAC και την αλυσίδα προσβασιμότητας στην παραλία, δίνοντας την δυνατότητα για αυτόνομο κολύμπι σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία και πολιτισμό σε θέματα προσβασιμότητας.»

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις