Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Nokia: Πραγματοποίησε την πρώτη 3D κλήση, φέρνοντας επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες

Μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια για να ενσωματωθεί απρόσκοπτα ο καθηλωτικός ήχος, ωστόσο η Nokia ήδη διερευνά ευκαιρίες αδειοδότησης, υποδεικνύοντας την πίστη της στη δυνατότητα της τεχνολογίας να αλλάξει το παιχνίδι στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Η Nokia έγραψε ιστορία πραγματοποιώντας την πρώτη τηλεφωνική κλήση στον κόσμο χρησιμοποιώντας 3D χωρικό ήχο μέσω κυψελοειδούς δικτύου. Αυτό το πρωτοποριακό επίτευγμα, που ενεργοποιήθηκε από τον κωδικοποιητή 3GPP Immersive Video and Audio Services (IVAS), υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην φωνητική επικοινωνία παρέχοντας μια πιο καθηλωτική και ζωντανή εμπειρία ήχου.

Ο κωδικοποιητής IVAS, ένα αναπόσπαστο στοιχείο του επερχόμενου προτύπου 5G Advanced, επιτρέπει τη μετάδοση πληροφοριών χωρικού ήχου σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας τα πολλαπλά μικρόφωνα που υπάρχουν ήδη στα περισσότερα smartphone. Αυτή η τεχνολογία εξαλείφει την ανάγκη για εξειδικευμένο υλικό, καθιστώντας το προσβάσιμο σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των tablet και των υπολογιστών.

Η μετάβαση από τον μονοφωνικό ήχο στον τρισδιάστατο ήχο υπόσχεται να δημιουργήσει ένα πιο ελκυστικό και ρεαλιστικό ηχητικό τοπίο, όπου ο καλών αισθάνεται σαν να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με το άλλο άτομο.

Το πρότυπο κωδικοποιητή 3GPP IVAS, που αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία 13 εταιρειών, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την καθηλωτική τεχνολογία ήχου της Nokia.Η Nokia βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών, αναπτύσσοντας τη συγκεκριμένη μορφή smartphone για το πρότυπο IVAS. Η επιτυχής επίδειξη της τεχνολογίας IVAS σε κλήση σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και πριν από την εφαρμογή της σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, επιτεύχθηκε με τη χρήση της αποκλειστικής τεχνολογίας Immersive Voice της Nokia σε δημόσιο δίκτυο 5G. Η καινοτομία έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ χειριστών, κατασκευαστών chipset και ακουστικών, καθιστώντας ευρέως διαθέσιμη τη χωρική επικοινωνία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark, έδειξε τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας πραγματοποιώντας μια ζωντανή κλήση ήχου και βίντεο με τον Stefan Lindström, Πρέσβη της Φινλανδίας για την Ψηφιοποίηση και τις Νέες Τεχνολογίες. Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Lundmark παρουσίασε τις χαρακτηριστικές ακουστικές διαστάσεις που μπορεί κανείς να βιώσει με τη νέα τεχνολογία IVAS, τονίζοντας πώς μπορεί να κάνει τις αλληλεπιδράσεις πιο φυσικές και ελκυστικές. Αυτή η επίδειξη, που έγινε μέσω ενός τυπικού δικτύου 5G χρησιμοποιώντας ένα κανονικό smartphone, υπογραμμίζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για απρόσκοπτη ενσωμάτωση στην καθημερινή ζωή.

Η καθηλωτική τεχνολογία ήχου που αναπτύχθηκε από τη Nokia έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει διάφορες πτυχές της επικοινωνίας πέρα ​​από τις προσωπικές κλήσεις. Οι κλήσεις συνδιάσκεψης θα μπορούσαν να γίνουν πιο διαισθητικές, με τους συμμετέχοντες να διακρίνουν εύκολα διαφορετικούς ομιλητές με βάση την εικονική τους τοποθεσία, κάνοντας τις απομακρυσμένες συναντήσεις να αισθάνονται πιο φυσικές. Αυτή η τεχνολογία αναμένεται επίσης να ενισχύσει τις αλληλεπιδράσεις XR, πηγαίνοντάς τις στο επόμενο επίπεδο. Μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια για να ενσωματωθεί απρόσκοπτα ο καθηλωτικός ήχος, ωστόσο η Nokia ήδη διερευνά ευκαιρίες αδειοδότησης, υποδεικνύοντας την πίστη της στη δυνατότητα της τεχνολογίας να αλλάξει το παιχνίδι στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις