Κατά τη διάρκεια της αρχής του δεύτερου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, το big thing στην Ευρωπαϊκή οικονομική σκηνή, τουλάχιστον σε ότι αφορά στον εν γένει τομέα της καινοτομίας, αφορούσε στην διεξαγωγή του Artificial Intelligence Action Summit, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Παρίσι.
Βλέπετε, ο Πρόεδρος Μακρόν από καιρό έχει θέσει ως ύψιστο ζητούμενο για τη Γαλλία, την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ότι αφορά στη τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), ενδυόμενη ρόλο πρωταγωνιστή και ρυθμιστή ή θεμελιωτή επ’ ακριβέστερο, των εξελίξεων σχετικά με την προαναφερθείσα hot τεχνολογία πρωτίστως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μα και σε κορυφαίο διεθνώς.
Η σημασία –μα και αξία– του Artificial Intelligence Action Summit αποδεικνύεται –μεταξύ άλλων και– από το γεγονός πως πλήθος διεθνών πολιτικών παραγόντων, από Προέδρους, Αντιπροέδρους και Πρωθυπουργούς αναρίθμητων χωρών ανά τον κόσμο μέχρι leaders ολόκληρου του επιχειρηματικού φάσματος έσπευσαν στο Παρίσι προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του εν λόγω συνεδρίου.
Μεταξύ των keynote ομιλητών ήταν και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία ξεδίπλωσε ένα ομολογουμένως εμπνευσμένο σκεπτικό, που συνήθως δεν μας συνηθίζει η στριφνή, άκαμπτη και διόλου ευέλικτη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα από την πλευρά επιχειρήσεων,κυβερνήσεων και πάσης φύσεως Κοινοτικών οργανισμών εξ’ αυτής.
Μάλιστα, η ισχυρή κυρία της Ε.Ε. δεν δίστασε να τονίσει πως η startup σκηνή στη Γηραιά Ήπειρο διάγει μια εκρηκτική φάση ανάπτυξης, με το πλήθος των AI εταιρειών που κατάφεραν να μετεξελιχθούν σε unicorns – ήτοι, η αξία τους να υπερβαίνει το $1 δισεκατομμύριο– πολλαπλασιάστηκε επί 10 (!) κατά τη διάρκεια των λίγων, τελευταίων ετών. Επιπροσθέτως, ο αριθμός των AI επαγγελματιών per capita είναι υψηλότερο εν συγκρίσει με οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή σε διεθνές επίπεδο.
Αντίστοιχα γιγαντιαία είναι και τα μεγέθη των διαθέσιμων και υπό παραγωγή δεδομένων, τα οποία όμως θα πρέπει να αξιοποιούνται προς θετική χρήση και σκοπό.
Η κα von der Leyen δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ύπαρξη 12 AI εργοστασίων –7 εν λειτουργία και 5 υπό κατασκευή– στα οποία κορυφαίοι επιστήμονες και startup εταιρείες διαθέτουν πρόσβαση σε top notchυπερ–υπολογιστές, με ζητούμενο την… σφυρηλάτηση της αναγκαίας τεχνολογίας AI που απαιτείται σήμερα.
Καλά το σύνολο των ανωτέρω, όμως δεν δείχνουν να αρκούν, καθώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρειάζονται πόρους ώστε να μετεξελιχθούν σε κλίμακα, ενώ την ίδια στιγμή απέχουμε πολύ από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή οικονομία και την κοινωνία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως επιδιώκει –πλέον– την επέκταση του μοντέλου ανοιχτής συνεργασίας, έτσι ώστε η Ευρώπη να είναι σε θέση να φιλοξενήσει την αιχμή της καινοτομίας σε ότι αφορά στο ΑΙ.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί τεράστια υπολογιστική ικανότητα, το επόμενο βήμα θα είναι η εκκίνηση σχεδιασμού και ανάπτυξης AI Giga-factories, που θα επεξεργάζονται και παράγουν big data και υπολογιστικές υποδομές για την εκπαίδευση πολύ μεγάλων μοντέλων.
Εν κατακλείδι, η περαιτέρω ανάπτυξη του ΑΙ, δεν προϋποθέτει μόνο ανταγωνισμό, μα και συνεργασία! Στοιχείο, εξάλλου, που προσομοιάζει με τον ευρωπαϊκό τρόπο.
Το editorial του Γιάννη Διονάτου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #58
