Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Panic button: Τι είναι και ποια η χρήση της τεχνολογίας έκτακτης ανάγκης

Αν και δεν αφορά κάτι νέο, αφού είχε γίνει λόγος πρόσφατα για την ενσωμάτωση του στο ΑΠΘ, το panic button λειτουργεί παρέχοντας άμεση βοήθεια και ενημερώνοντας για περιστατικά βίας σε πραγματικό χρόνο.

Το γνωστό ως “panic button” ή αλλιώς κουμπί πανικού ξεκίνησε ως μια ηλεκτρονική συσκευή σχεδιασμένη να βοηθά τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνήθως πρόκειται για ένα πραγματικό κουμπί, διαθέσιμο σε σχολικές μονάδες ή και μέσα μεταφοράς ενίοτε που εξυπηρετούν ειδικές περιπτώσεις όπως σε κατάσταση σεισμού, κάτι σαν alert.  

Το κουμπί πανικού είναι γενικότερα η συσκευή που ενεργοποιεί το άτομο όταν χρειάζεται βοήθεια. Υπάρχουν πολλά είδη κουμπιών πανικού. Αυτά μπορεί να έχουν ένα μόνο κουμπί, δύο κουμπιά που πρέπει να πατηθούν ταυτόχρονα, συσκευές που πρέπει να συμπιεστούν και άλλες που ενεργοποιούνται με ένα πάτημα στην άκρη.  

Υπάρχουν επίσης ανάλογες συσκευές που μπορούν να ενεργοποιηθούν κρυφά όταν αφαιρούνται μετρητά πχ. κατόπιν αιτήματος. Τα περισσότερα κουμπιά πανικού είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να αντιστέκονται στην τυχαία ενεργοποίηση βέβαια. 

Τα κουμπιά πανικού συνήθως εγκαθίστανται σε σημείο όπου είναι εύκολα προσβάσιμα, αλλά εκτός οπτικού πεδίου του απλού παρατηρητή. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κουμπιά πανικού εγκαθίστανται στην κάτω πλευρά ενός γραφείου ή ενός πάγκου. Συγγενή ίσως είδη αυτής της τεχνολογικής παρέμβασης μπορεί να βρεθεί σε αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία και αλλού ως προειδοποίηση κινδύνου.  

Τα κουμπιά πανικού μπορεί να είναι ενσύρματα ή ασύρματα, είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο και δαπανηρό έργο η τοποθέτηση τους. Τα ασύρματα κουμπιά πανικού αντίθετα εγκαθίστανται εύκολα και μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν οπουδήποτε.  

Πλέον έχουν αναπτυχθεί και εφαρμογές “panic button” σαν αυτή που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στην χώρα μας μέσω της Vodafone, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα. Τα κινητά διαθέτουν ήδη κάποιες λειτουργίες panic button, μιλώντας για την έκκληση βοήθειας που μπορεί να κάνει ο χρήστης.  

Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει την εφαρμογή του σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά βίας ιδίως προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, γυναίκες κ.α. συμμορφώνοντας τους κολοσσούς κατασκευής των smartphones με τους κανόνες που αυτό προβλέπει για να ενσωματωθούν σε κάθε κράτος τα panic button apps και τον τρόπο λειτουργίας τους που προσομοιάζουν λίγο στις ειδοποιήσεις που έρχονται από την δημόσια πολιτική προστασία.  

Στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό έχει συζητηθεί αφού αναμένεται, αν δεν έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το panic button για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης όπου δηλαδή χρειάζεται άμεση συνδρομή βοήθειας, συγκεκριμένα σε χώρους πανεπιστημιούπολης, του ΑΠΘ, η οποία θα απευθύνεται σε φοιτητές και επισκέπτες που μπορεί να βρεθούν απέναντι σε μια απειλή, ιδίως τελευταία με τα γεγονότα βίας σε ακαδημαϊκούς χώρους και διάφορους παράγοντες.  

Η λειτουργία του panic button εντοπίζει την τοποθεσία, υποστηριζόμενη από τα συστήματα του κάθε iOS ή Android με βάση το Google map ενώ διερευνάται και η δυνατότητα μεγαλύτερης ακρίβειας για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Η τεχνολογία αυτή αποτελεί τέλος ένα νέο μέσο για την ενίσχυση της ασφάλειας, την εποπτεία και την καταγραφή της βίαιης συμπεριφοράς στην κοινωνία, καθώς και την έγκαιρη πρόληψη. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις