Η εταιρεία ηλιακής ενέργειας Alight, με έδρα τη Στοκχόλμη, εξασφάλισε χρηματοδότηση χρέους ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ για να ξεκινήσει το πρώτο μεγάλης κλίμακας φινλανδικό ηλιακό πάρκο 100 MWp στο Eurajoki.
Αυτό το ορόσημο έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας εγκατάστασης με την ABN AMRO και τη SEB, που έχει σχεδιαστεί για τη χρηματοδότηση πάνω από 300 MWp ηλιακών πάρκων σε όλη τη Φινλανδία.
Η Alight κλιμακώνει το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη τη σκανδιναβική περιοχή, με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2013 (τότε Eneo Solutions), έχει τοποθετηθεί ως κορυφαίος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας, εστιάζοντας σε εταιρικές συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPAs).
Η συμφωνία θα χρησιμεύσει ως πλαίσιο που μπορεί να αναπαραχθεί, επιτρέποντας στην Alight να χρηματοδοτήσει τρία επιπλέον έργα από τον φινλανδικό αγωγό της, συνολικού ύψους άνω των 200 MWp.
Συνολικά, η εταιρεία πρόκειται να εξασφαλίσει πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ σε δανειακή χρηματοδότηση. Δεδομένου ότι η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς της Φινλανδίας ανήλθε σε 1,2 GW στο τέλος του 2024, σύμφωνα με τη Φινλανδική Ένωση Ηλιακής Ενέργειας, αυτή η επέκταση θα μπορούσε να αυξήσει την υποδομή ηλιακής ενέργειας της χώρας κατά περίπου 25%.
Η χρηματοδότηση αυτή ακολουθεί τη δανειακή διευκόλυνση ύψους 110 εκατ. ευρώ της Alight που εξασφαλίστηκε με τη Rabobank τον Σεπτέμβριο, η οποία προορίζεται για την ανάπτυξη 220 MWp ηλιακών πάρκων μικρής έως μεσαίας κλίμακας σε ολόκληρη τη Σουηδία.
Με αυτόν τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, η Alight συνεχίζει να προωθεί τη φιλόδοξη στρατηγική επέκτασής της στη Φινλανδία και σε άλλες χώρες.
