Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ένας Έλληνας στους νικητές των EIT Awards 2018

Εχθές πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη η ετήσια εκδήλωση του EIT, INNOVEIT, με την παράλληλη απονομή των βραβείων EIT Awards 2018 για τους πιο ταλαντούχους επιχειρηματίες και πρωτοπόρους της Ευρώπης.

Το European Institute of Innovation & Technology (EIT) κλείνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας ως μια πύλη της Ευρώπης στην τεχνολογική και επιχειρηματική καινοτομία σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια οι πρώτες ύλες και το ΙΤ. 

Οι νικητές επιλέχθηκαν από 38 υποψηφιότητες από διεθνή κριτική επιτροπή. Κάθε φιναλίστ επιλέχθηκε για την προώθηση της ευρωπαϊκής καινοτομίας μέσω πρωτοποριακών προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών που αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις στους παραπάνω τομείς. 

Οι νικητές του 2018 ανά κατηγορία

Το βραβείο EIT Innovators αναγνωρίζει ομάδες με υψηλού επιπέδου προϊόντα και υπηρεσίες και συνοδεύεται από βραβείο 50.000 ευρώ. Η ομάδα του Ιωάννη Ταρνανά, υποστηριζόμενου από το EIT Health, προέδρου και CSO της Altoida με έδρα το Σαν Ντιέγκο και Λουκέρνη πήρε το βραβείο. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια τεχνολογία-τεχνική πρόγνωσης του Αλτσχάιμερ (ADPS), με ανάλυση κινητικών δεδομένων μέσω φορητών συσκευών, και είναι μια από τις πρώτες επιστημονικά επικυρωμένες λύσεις που μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ για άτομα άνω των 50 ετών. H Altoida έχει πάρει ήδη χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ από την FyrFly Venture Partners και Angel Investors.
«Ο στόχος μου είναι να αγωνιστώ και να θεραπεύσω τελικά το Αλτσχάιμερ. μια ασθένεια που παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κοινωνία. Το EIT Health ενέτεινε την προβολή μας σε όλη την Ευρώπη μέσω του δικτύου τoυ και επιτάχυνε την αποδοχή της ADPS στην ευρωπαϊκή αγορά », δήλωσε ο Ιωάννης Ταρνανάς.

Στην ίδια κατηγορία βραβείων είχαμε άλλον έναν Έλληνα υποψήφιο, τον Γιάννη Ποντίκη, οποίος προτάθηκε από το EIT RawMeterials για το έργο Recover. To έργο αφορά στην δημιουργία και παραγωγή δομικών υλικών από μεταλλουργικά υποπροϊόντα.

Το βραβείο EIT CHANGE αναγνωρίζει τους κορυφαίους πτυχιούχους από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του EIT και συνοδεύεται 20.000 ευρώ. Ο φετινός νικητής είναι η Simone Accornero, υποστηριζόμενη από το EIT InnoEnergy, CEO και συνιδρύτρια της FlexiDAO με έδρα τη Βαρκελώνη, μια Startup που αυτοματοποιεί την επεξεργασία και ανταλλαγή ενεργειακών δεδομένων, συνδυάζοντας την ιχνηλασιμότητα και τη διαφάνεια για πρώτη φορά.

Το βραβείο EIT Venture αναγνωρίζει επιτυχημένες Startups και συνοδεύεται από 50.000 ευρώ. Ο φετινός νικητής είναι ο Bieke Van Gorp , Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και συνιδρυτής της Qompium NV, με την υποστήριξη του EIT Health. Η Qompium με έδρα το Βέλγιο ανέπτυξε το FibriCheck, μια εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει στους χρήστες να ανιχνεύουν την κολπική μαρμαρυγή και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.

Το βραβείο EIT Woman αναγνωρίζει καινοτόμες γυναίκες και απονέμει 20.000 ευρώ. Η φετινή νικήτρια είναι η Isabel Hoffman , Διευθύνων Σύμβουλος της Tellspec LTD, υποστηριζόμενης από το EIT Food, η οποία ανέπτυξε έναν γρήγορο, φορητό και προσιτό αισθητήρα για να δοκιμάσει την ποιότητα και την αποσύνθεση στα ακατέργαστα λευκά ψάρια και τη κακόβουλη χρήση υπερβολικής ποσότητας νερού στα κατεψυγμένα ψάρια.

Το EIT Public Award αναγνωρίζει την καινοτομία βάσει της ψήφου του κοινού με χιλιάδες συμμετοχές σε όλη την Ευρώπη. Ο φετινός νικητής είναι η Laura Soucek, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της Peptomyc SL, υποστηριζόμενης από το EIT Health, με έδρα τη Βαρκελώνη, με μια λύση με πεπτίδια που μπορεί να χρησιμεύσει ως νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με καρκίνο.

Ο Tibor Navracsics , Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, αρμόδιος για το ΕΙΤ, δήλωσε: “Μέσω του ΕΙΤ, η ΕΕ έχει επενδύσει σε επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα μοναδικό δίκτυο, συμβάλλοντας στη δημιουργία μια επιχειρηματική κουλτούρα και την παροχή κρίσιμης υποστήριξης καθώς οι επιχειρήσεις επεκτείνονται παγκοσμίως. Τα βραβεία του EIT είναι μια γιορτή γι ‘αυτό, και οι υποψήφιοι και νικητές των πρεσβευτών του καινοτόμου ταλέντου της Ευρώπης – συγχαρητήριά τους σε όλους!”

«Τα βραβεία του EIT γιορτάζουν την αριστεία στην καινοτομία. Προωθώντας τα εξαιρετικά επιτεύγματα των επιχειρηματιών μας εδώ στη Βουδαπέστη, λάμπει ένα λαμπρό φως στο ταλέντο που τροφοδοτείται από την Κοινότητα του ΕΙΤ. Σε μόλις 10 χρόνια, το ΕΙΤ έχει αναπτυχθεί από μια νεοσύστατη οργάνωση για να γίνει το ισχυρότερο δίκτυο καινοτομίας της Ευρώπης. Οι νικητές αυτής της χρονιάς δεν είναι απλώς η απόδειξη ότι το ΕΙΤ βρίσκεται στη σωστή πορεία, αλλά είναι μια ώριμη οργάνωση έτοιμη να προχωρήσει περαιτέρω. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες φιλοδοξίες για την καινοτόμο οικονομία της. έχει τις ικανότητες, το EIT έχει το ακμάζον δίκτυο για να συμβεί η καινοτομία », πρόσθεσε ο Dirk Jan van den Berg, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του EIT .

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις