Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δείκτη για εταιρικά ομόλογα δημιουργεί το Χρηματιστήριο – Δεν περιλαμβάνει convertible notes

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Ελληνικού Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, ως Δείκτης Αναφοράς (Benchmark) για τις αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων ή και ως επενδυτικό προϊόν στο μέλλον.

“O συγκεκριμένος δείκτης που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών καλύπτει μια σημαντική ανάγκη της αγοράς για παροχή ενός μέτρου αξιολόγησης των επενδύσεων σε ένα ιδιαίτερο σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, των εταιρικών ομολόγων”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ο Δείκτης θα υπολογίζεται σε δύο εκδοχές ως:
– «Ελληνικός Δείκτης Τιμών Εταιρικών Ομολόγων» (Capital Index), όπου για τον υπολογισμό του θα χρησιμοποιείται η καθαρή τιμή του κάθε ομολόγου.
– «Ελληνικός Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων» (Performance Index), όπου για τον υπολογισμό του θα χρησιμοποιείται η καθαρή τιμή, οι δεδουλευμένοι τόκοι και η αξία των καταβολών (Coupons) κάθε ομολόγου.

Κριτήρια Καταλληλότητας
– Στον δείκτη συμμετέχουν ομόλογα τα οποία έχουν εκδοθεί από εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, ή από αλλοδαπές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εισηγμένες ή όχι σε οργανωμένες αγορές.
– Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κλαδική ταξινόμηση των εταιρειών. Ομόλογα που έχουν εκδοθεί από Τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να συμμετέχουν στον δείκτη υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα λοιπά κριτήρια καταλληλότητας.
– Τα ομόλογα πρέπει να έχουν εκδοθεί σε Ευρώ και να είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά ή να διαπραγματεύονται σε Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης (Π.Μ.Δ.).
– Μόνο απλά ομόλογα (Option Free) ή ομόλογα με δικαιώματα αγοράς ή πώλησης (Call ή Put Option) μπορούν να συμμετέχουν στον δείκτη. Μετατρέψιμες ομολογίες αποκλείονται από την συμμετοχή τους στο δείκτη.
– Τα ομόλογα πρέπει να έχουν σταθερές ή κυμαινόμενες καταβολές τοκομεριδίων.
– Τα ομόλογα πρέπει να έχουν εκδοθεί σύμφωνα με «Regulation S». Ομόλογα που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με «Regulation 144a» αποκλείονται από την συμμετοχή τους στον δείκτη.
– Τα ομόλογα πρέπει να είναι υψηλής εξασφάλισης (Senior ή Covered) και όχι χαμηλότερης εξασφάλισης (Subordinated).
– Τα ομόλογα που μπορούν να συμμετέχουν στον δείκτη πρέπει να έχουν ελάχιστο ποσό ονομαστικής αξίας 100 εκατ. κατά την έκδοση τους.

Χαρακτηριστικά του Δείκτη
Περίοδοι Αναθεώρησης
Ο δείκτης αναθεωρείται κάθε μήνα με τις αλλαγές να εφαρμόζονται μετά το κλείσιμο της τελευταίας Παρασκευής του μήνα.

Στάθμιση Ομολόγων
Τα ομόλογα που απαρτίζουν τη σύνθεση του δείκτη θα σταθμίζονται (Capped) ανά εκδότη στο 15% της συνολικής αξίας του δείκτη.

Εισαγωγές στο Δείκτη
Νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας των κανόνων θα εισέρχονται στον δείκτη κατά την προσεχή μηνιαία αναθεώρηση του, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 3 εργάσιμες ημέρες διαπραγμάτευσης.

Διαγραφές από το Δείκτη
Εκδόσεις ομολόγων που πλησιάζουν στην λήξη τους και συμμετέχουν στη σύνθεση του δείκτη, θα αφαιρούνται από αυτόν κατά την τελευταία μηνιαία αναθεώρηση του μήνα που προηγείται του μήνα λήξης τους.

Υπολογισμός του Δείκτη
Πηγή Τιμών
Οι τιμές που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των δεικτών βασίζονται σε δεδομένα που προέρχονται από το Bloomberg. Θα χρησιμοποιούνται οι τιμές κλεισίματος «BGN».

Συχνότητα Υπολογισμού
Οι δείκτες θα υπολογίζονται μόνο στο τέλος της ημέρας (End of Day) σύμφωνα με τις εργάσιμες ημέρες του «TARGET2» το πρωί της επόμενης εργάσιμης.

Τιμές Εκκίνησης
Η τιμή εκκίνησης τόσο του Δείκτη Τιμών όσο και του Δείκτη Συνολικής Απόδοσης είναι 100 μονάδες βάσης με ημερομηνία βάσης έναρξης υπολογισμού την 30η Σεπτεμβρίου 2014.

Χαρακτηριστικά Ομολόγων Δείκτη
etairika omologa 01

Σύνθεση Χαρτοφυλακίου Δείκτη
etairika omologa 02

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις