Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Shopify στηρίζει το Libra του Facebook

Tο Libra ήρθε αντιμέτωπο με σωρεία αντιδράσεων, μετά την ανακοίνωσή του πέρυσι

Ένα νέο μέλος προστίθεται στο Libra Association του Facebook, μετά την αποχώρηση αρκετών από τα αρχικά του μέλη τους προηγούμενους μήνες.

Ο λόγος για τη Shopify, τη γνωστή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, ο οποίος σύμφωνα με το CNBC, εντάσσεται στους υποστηρικτές του Libra “για να βελτιώσει το εμπόριο σε περιοχές του κόσμου όπου η τραπεζική και η διαχείριση χρημάτων θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη”.

Αυτός είναι και ο σκοπός του Libra Association γενικότερα – η ένωση εταιρειών έχει δηλώσει ότι το κρυπτονόμισμα του Facebook είναι ένας τρόπος να καταστήσει τα χρήματα πιο εύκολα διαθέσιμα σε πληθυσμούς σε όλον τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι νομοθέτες σε γενικές γραμμές φαίνεται να διαφωνούν.

Οι αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι το Libra ήρθε αντιμέτωπο με σωρεία αντιδράσεων, μετά την ανακοίνωσή του πέρυσι, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να ζητούν να σταματήσει η ανάπτυξή του μέχρι να ελεγχθεί το project.

Αρχικά, η ΕΚΤ είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του Libra, λέγοντας ότι μπορεί να υπονομεύσει τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καθορίζει τη νομισματική πολιτική καθώς και ότι η Ευρώπη πρέπει να αγνοήσει τις σειρήνες των «αναξιόπιστων υποσχέσεων» του.

Σε παρόμοιο τόνο και ο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, είχε δηλώσει ότι το Libra μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία των κυβερνήσεων, συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία δεν μπορεί να εγκρίνει την ανάπτυξή του σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τέλος, τις ανησυχίες του για το κρυπτονόμισμα του Facebook είχε εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στέβεν Μνούχιν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής Τζερόμ Πάουελ αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αποχωρήσεις 

Στη δίνη των αντιδράσεων, ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες και οι πρώτες αποχωρήσεις από το Libra Association.Την αρχή έκανε η PayPal, η οποία τον Οκτώβριο αποσύρθηκε επίσημα από την Ένωση, δηλώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να “υποστηρίζει τις προσδοκίες του Libra”, ενώ ακολούθησαν οι Mastercard, Visa, Stripe, eBay, Mercado Pago και Booking Holdings.

Μετά την “μαζική” αυτή αποχώρηση, το Facebook θέλησε να “κλειδώσει” τους υπόλοιπους υποστηρικτές του κρυπτονομίσματός του, που θεωρητικά τουλάχιστον θα επέβλεπαν την ανάπτυξή του και θα βοηθούσαν στη διαχείρισή του. Έτσι, τον Οκτώβριο πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση των μελών του Libra Association, στην οποία κατοχυρώθηκε και επίσημα η υποστήριξη 21 εταιρειών με την υπογραφή την καταστατικού της Ένωσης.

Ούτε αυτό όμως δεν ήταν, εν τέλει, αρκετό για να “κρατήσει” τις εταιρείες. Τον Ιανουάριο, το Libra Association επιβεβαίωσε και την αποχώρηση της Vodafone

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις