Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα χρηματοδότηση ύψους 3,4 εκατ. δολαρίων για την Perceptual Robotics

Επικεφαλής του νέου γύρου χρηματοδότησης, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος που έχει εξασφαλίσει ποτέ η Startup με το ελληνικό DNA, ήταν το βρετανικό «πράσινο» fund One Planet Capital

Νέα χρηματοδότηση ύψους 3,4 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε η Perceptual Robotics, η Startup με ελληνικό DNA που καινοτομεί στην αγορά των drones και παρέχει υπηρεσίες επιθεώρησης υποδομών δικτύων και συγκεκριμένα ανεμογεννητριών.

Επικεφαλής του νέου γύρου χρηματοδότησης, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος που έχει εξασφαλίσει ποτέ η Startup ήταν το βρετανικό «πράσινο» fund One Planet Capital. Συγχρόνως, συμμετείχαν έτερα VCs, όπως η L-Stone Capital, αλλά και οι υφιστάμενοι επενδυτές (Brookstreet, Deeptech Labs, TSP Ventures και Metavallon VC).

Η εταιρεία, η οποία έχει ως έδρα το έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαθέτει εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη, σκοπεύει να αξιοποιήσει τα νέα κεφάλαια για να επεκταθεί εκτός ευρωπαϊκού εδάφους. Ειδικότερα, η Startup θέλει να κάνει «άνοιγμα» στις αγορές της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής, ενώ μάλιστα πολύ πρόσφατα απέκτησε παρουσία και στη ΝΑ Ασία. Ακόμα, η εταιρεία σκοπεύει να διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της.

Ποια είναι η Perceptual Robotics

Η Perceptual Robotics με τη χρήση drones, τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης μπορεί να προσφέρει αυτόνομες επιθεωρήσεις τουρμπίνας σε ανεμογεννήτριες τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές λύσεις. Μάλιστα, η εταιρεία πραγματοποιεί αυτόνομους ελέγχους για μερικούς από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ανεμογεννητριών στην Ευρώπη.

Η Startup ιδρύθηκε το 2016 από τον Κώστα Καραχάλιο, τον Δημήτρη Νικολαΐδη και τον Kevin Lind, μέσα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικότερα στο εργαστήριο ρομποτικής του Πανεπιστημίου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα ρομποτικής στην Ευρώπη.

Η πρώτη επίσημη «εμφάνισή» της στην Ελλάδα έγινε το 2019, όταν με την υποστήριξη της Metavallon VC και μια χρηματοδότηση 600 χιλιάδων ευρώ, προσγειώθηκε στη χώρα μέσω θυγατρικής.

Το πρώτο της προϊόν ήταν το Dhalion, ένα αυτόνομο drone για επιθεωρήσεις υποδομών. Το Dhalion συνδυάζει τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη και είναι σήμερα το κορυφαίο στο είδος του, καθώς προσφέρει ολοκληρωμένες δυνατότητες επιθεωρήσεων, από τη λήψη δεδομένων και την ανίχνευση ελαττωμάτων με τη χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης (machine learning defect identification) έως και reporting στο cloud. Μειώνει, έτσι, δραστικά τον χρόνο και τους πόρους που απαιτούν οι επιθεωρήσεις, οι περισσότερες των οποίων διενεργούνταν «παραδοσιακά» χειροκίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 η εταιρεία είχε σηκώσει κεφάλαια ύψους 1,6 εκατ. λιρών, από τους TSP Ventures, Humble Holdings, Metavallon VC, αλλά και από στρατηγικούς angel επενδυτές.

Το 2019 η Startup είχε αντλήσει 600.000 ευρώ από τη Metavallon VC, ενώ από την ίδρυσή της -το 2016- έχει λάβει επιχορηγήσεις μερικών εκατοντάδων χιλιάδων λιρών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις