Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το ΜΙΤ κατάφερε και έφτιαξε αναπνευστήρα χαμηλού κόστους για τις ΜΕΘ

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να σαρώνει τον κόσμο, ξεπερνώντας το 1 εκατ. κρούσματα σε όλο τον κόσμο και πάνω από 50.000 θανάτους, οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου χρειάζονται τακτικά αναπνευστήρες για να βοηθούν τους ασθενείς με κορωνοϊό να αναπνέουν, όταν δεν μπορούν πλέον από μόνοι τους.

Οι αναπνευστήρες έχουν γίνει ένα αγαθό με εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, υπερβαίνοντας σημαντικά την διαθέσιμη προσφορά. Συνήθως κοστίζουν περίπου 30.000 δολάρια ο καθένας.

Τώρα, μια ομάδα μηχανικών, γιατρών και επιστημόνων υπολογιστών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το διάσημο ΜΙΤ), έχουν έτοιμη μια φθηνή εναλλακτική λύση που μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα των επιστημόνων, που ονομάζεται MIT E-Vent (για αναπνευστήρα  έκτακτης ανάγκης), σχηματίστηκε στις 12 Μαρτίου σε απάντηση στην ταχεία εξάπλωση της πανδημίας. 

Το αρχικό σχέδιο για τον αναπνευστήρα έγινε πριν από 10 χρόνια σε μια τάξη του ΜΙΤ, όπου οι σπουδαστές που δούλευαν παράλληλα με τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου σχεδίασαν έναν απλό αναπνευστήρα που θα μπορούσε να κατασκευαστεί με κόστος περίπου 100 δολάρια.

Η ομάδα δημοσίευσε μια εργασία τον Απρίλιο του 2010 που περιγράφει λεπτομερώς το σχεδιασμό και τις δοκιμές τους, αλλά οι εργασίες δεν προχώρησαν. Τώρα, με την παγκόσμια ανάγκη να έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο, η νέα ομάδα πήρε τα παλιά σχέδια και τα προσάρμοσε για να μπορέσει το έργο να προχωρήσει τάχιστα.

Η σχεδίαση εστιάζει στη μηχανική λειτουργία του χειροκίνητου πλαστικού θύλακα που ονομάζεται αναπνευστήρας βαλβίδων, ή σακούλα Ambu, που αποτελεί βασικό στοιχείο στα περισσότερα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο. Η τυπική σακούλα Ambu έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί με το χέρι για να παρέχει αναπνοή σε έναν ασθενή σε περιπτώσεις όπως καρδιακή ανακοπή, μέχρι ο ασθενής να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Η τσάντα Ambu απαιτεί να εισαχθεί ένας σωλήνας στην αναπνευστική δίοδο του ασθενούς και η άντληση αέρα στους πνεύμονες γίνεται με συμπίεση και απελευθέρωση του πλαστικού θύλακα ρυθμικά.

Το πρόβλημα με την τυπική σακούλα Ambu είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρατεταμένες χρονικές περιόδου, καθώς χρειάζονται περίπου 1 εκατ. συμπιέσεις για να υποστηρίξει έναν ασθενή που χρειάζεται αέρα για δύο εβδομάδες.

Η ομάδα του ΜΙΤ σχεδίασε ένα μηχανικό σύστημα χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό μοτέρ για να κάνει τη συμπίεση και απελευθέρωση σε τακτικούς κύκλους που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Αυτό που κάνει την εφεύρεση την ομάδας του ΜΙΤ ακόμα πιο σημαντική είναι το γεγονός ότι δεν θα κατατεθεί ευρεσιτεχνία, προκειμένου να μπορέσουν τεχνικοί και ομάδες σε όλο τον κόσμο να την κατασκευάσουν πάνω στα σχέδια τους ή ακόμα και να την βελτιώσουν. “Ενθαρρύνουμε τις κλινικοτεχνικές ομάδες σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιήσουν τα υλικά που τους είναι διαθέσιμα, ακολουθώντας τις βασικές προδιαγραφές για την ασφάλεια και χαιρετίζουμε την βοήθεια και άλλων ομάδων” δήλωσε η ομάδα του ΜΙΤ που κατασκεύασε τον αναπνευστήρα.

Ήδη, νέες εκδόσεις έχουν φτιαχτεί και δοκιμαστεί σε όλο τον κόσμο και ετοιμάζονται νέες λειτουργικές δοκιμές. Η ομάδα του MIT λέει ότι υπάρχουν αρκετές λεπτομερείς πληροφορίες στον ιστότοπό του, το e-vent.mit.edu, που θα επιτρέψουν σε άλλες ομάδες να δουλέψουν παράλληλα μαζί τους και έχουν συμπεριλάβει συνδέσμους με άλλες ομάδες που εργάζονται σε παρόμοιες προσπάθειες σχεδιασμού.

Αναδημοσίευση από emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις