Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

LEGO και προσθετικά μέλη: Όταν η φαντασία δεν έχει όρια

Η νέα υλοποίηση του κολομβιανού σχεδιαστή Carlos Arturo Torres προσφέρει, στα παιδιά που έχουν υποστεί κάποιας μορφής ακρωτηριασμό, τη δυνατότητα να μετασχηματίσουν τα τεχνητά τους μέλη με εξαρτήματα κατασκευασμένα από LEGΟ.

Carlos-Arturo_Torres_Final-Result_4-1024x768
Σε συνεργασία με το εργαστήριο Future Lab της δανέζικης κατασκευάστριας παιχνιδιών LEGO, ο Torres δημιούργησε ένα νέο σύστημα αρθρωτών (modular) προσθετικών μελών, ονόματι Iko, το οποίο μέσω ενός συστήματος το οποίο μεταφράζει τις κινήσεις των μυών του ακρωτηριασμένου μέλους.

Το σύστημα αποτελείται από ένα βασικό κορμό, μία μπαταρία, έναν επεξεργαστή και μυοηλεκτρικές διεπαφές – για την μεταβίβαση των ερεθισμάτων.

Η κατασκευή του προέκυψε μετά από εκτεταμένη μελέτη στο Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης της Κολομβίας (στη Μπογκοτά), όπου ο σχεδιαστής συνεργάστηκε με ένα ενθουσιώση οκτάχρονο ασθενή, τον Ντάριο. Ο μικρός Ντάριο ήταν αυτός που ενέπνευσε τον κολομβιανό σχεδιαστή, μιλώντας του για τα ρομπότ και την ικανότητα τους να διαμορφώνουν το σώμα τους ανάλογα με τις ανάγκες τους – αφού αυτές ποικίλουν ανάλογα με την περίσταση.

Carlos-Arturo_Torres_Final-Result_1-1024x768
Έτσι ο Torres – έχοντας προφανώς στο μυαλό του τις δημιουργίες της σειράς LEGO Mindstorms – προσάρμοσε το Iko να δέχεται ακριβώς αυτό που θέλουν να «χτίσουν» τα παιδιά, με μοναδικό όριο τη φαντασία τους. Οι δυνατότητες είναι πλέον απεριόριστες, φτάνει να έχει κανείς αρκετά τουβλάκια LEGO.

Ο βραβευμένος πλέον σχεδιαστής εργάζεται σε ένα νέο, διαφορετικό 3D-printed μοντέλο, σε μία προσπάθεια να παραδώσει 10-15 διαφορετικά μοντέλα σε ακρωτηριασμένα παιδιά στην Κολομβία και μαζί την ελπίδα μίας κανονική γραμμή παραγωγής, μέχρι το 2017.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις