Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρηματοδοτήσεις για Stripe και Robinhood εν μέσω πανδημίας

Μπορεί η πανδημία να προκαλεί μεγάλη κρίση στην οικονομία και σε επιμέρους κλάδους όμως το Fintech, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι ένας από αυτούς. Αυτό αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλες χρηματοδοτήσεις που έγιναν γνωστές χθες.

Η πρώτη, η οποία είναι και επίσημη, ήρθε από τη Stripe,  την παγκόσμια εταιρεία πληρωμών, η οποία πρόσθεσε 600 εκατ. δολάρια στον έβδομο γύρο χρηματοδότησης της, από τους Andreessen Horowitz, General Catalyst, GV και Sequoia. Η εταιρεία, η οποία επωφελείται από την ψηφιακή μετάβαση των καταναλωτών λόγω της πανδημίας, είχε σηκώσει άλλα 250 εκατ. δολάρια τον Σεπτέμβριο. Πλέον, η αξία της εκτιμάται στα 36 δισ. δολάρια.

Κι ενώ κάποιες εταιρείες “παλεύουν” και τα κεφάλαια τελειώνουν, η Stripe ισχυρίζεται ότι αυτός ο γύρος δεν υποδηλώνει κάτι τέτοιο. Η εταιρεία, “έχει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στον ισολογισμό της, ένα αποδοτικό επιχειρηματικό μοντέλο και μια εξαιρετικά διευρυμένη, αναπτυσσόμενη, παγκόσμια βάση χρηστών, λέει χαρακτηριστικά.

Επομένως, αντί να “φοβάται”, η Stripe βλέπει μια ευκαιρία, που έγκειται όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στην ψηφιακή μετάβαση που συντελείται. Ο John Collison, πρόεδρος της Stripe, σχολιάζει: “Άτομα που ποτέ δεν ονειρεύονταν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για να δουν το γιατρό τους ή να αγοράσουν είδη σούπερ μάρκετ, το κάνουν τώρα από αναγκαιότητα. Και οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ή δεν είχαν κανένα λόγο να λειτουργήσουν στο Διαδίκτυο, έχουν κάνει το άλμα σχεδόν εν μία νυκτί. Πιστεύουμε ότι τώρα δεν είναι η στιγμή να κάνουμε πίσω, αλλά να επενδύσουμε ακόμα πιο πολύ στην πλατφόρμα της Stripe”.

Ευκαιρία και για τη Robinhood;

Μια αντίστοιχη ευκαιρία βλέπει και η Robinhood, μία από τις Fintech Startups που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, δίνοντας πρόσβαση σε αυτές χωρίς τις υψηλές προμήθειες των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Η εταιρεία, που έχει πάνω από 10 εκατ. χρήστες, έχει δει τεράστια αύξηση στα έσοδα της, αφού οι επενδυτές θέλουν να επωφεληθούν από την αστάθεια που παρουσιάζει η αγορά λόγω της πανδημίας. “Πατώντας” σε αυτή την ευκαιρία, η Robinhood φαίνεται να ετοιμάζεται να κλείσει ακόμη έναν γύρο χρηματοδότησης, 200-250 εκατ. δολαρίων.

Ο γύρος αυτός, ο οποίος ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί πρόκειται να ανεβάσει την αξία της εταιρείας στα 8 δις. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, του γύρου θα ηγηθεί η Seqouia Capital. Η εταιρεία είχε κλείσει την τελευταία της χρηματοδότηση τον περασμένο Ιούλιο, στα 323 εκατ. δολάρια, με την αξία της τότε να εκτιμάται στα 7.6 δις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη ζήτηση έχει φέρει και προβλήματα στη Robinhood, με την εφαρμογή να αντιμετωπίζει αρκετές διακοπές λειτουργίας. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί να αποζημιώσει τους επενδυτές που έχουν επηρεαστεί από αυτά έναν – έναν, ωστόσο ένας έχει υποβάλει ήδη αγωγή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις