Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Sentio Solutions: Πώς επηρέασε η καραντίνα την ψυχική υγεία των Ελλήνων

Αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των Ελλήνων φαίνεται να έχει σε μεγάλο ποσοστό η πανδημία και πιο συγκεκριμένα η καραντίνα.

Πρόσφατη έρευνα της ελληνικής Startup Sentio Solutions έδειξε ότι η ψυχική υγεία του 40% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει από τη στιγμή που ξεκίνησε η καραντίνα με κυριότερες ανησυχίες το στρες και την αβεβαιότητα του μέλλοντος καθώς ανησυχία και φόβο μήπως αρρωστήσει μέλος της οικογένειάς τους.

Πιο συγκεκριμένα, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τους φοβίζει η αβεβαιότητα για το μέλλον, ενώ παράλληλα για πολλούς τα αισθήματα που υπερισχύουν είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και το αυξημένο στρες.

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες ανησυχίας είναι για το 45% μια μακροχρόνια οικονομική ύφεση, και για το 39% ο φόβος μήπως αρρωστήσει μέλος της οικογένειάς τους, ενώ ενδιαφέρον είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο αβέβαιες για το μέλλον, ενώ οι άντρες πιο αισιόδοξοι, καθώς 1 στους 10 πιστεύει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή κάποια αλλαγή σε σχέση με πριν την καραντίνα.

Διαβάστε ακόμα: Sentio Solutions: Η ελληνική Startup, το πρωτοπόρο gadget και ο “δρόμος” προς τις ΗΠΑ

Για το 63% η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η αδυναμία να βρίσκεται με φίλους και οικογένεια. Για τις μητέρες οι περισσότερες δυσκολίες σχετίζονται με τα έξτρα οικογενειακά καθήκοντα και τις αυξημένες δουλειές του σπιτιού, χωρίς τη δυνατότητα για εξωτερική βοήθεια. Από την άλλη, ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν παιδιά εκφράζει ανησυχία για το ότι οι διαπροσωπικές
σχέσεις θα αλλάξουν προς το χειρότερο και η κοινωνική συνοχή θα εξαφανιστεί.

Στα θετικά της έρευνας, ένα μεγάλο ποσοστό 47% δήλωσε ότι η ψυχική του υγεία δεν έχει επηρεαστεί από την καραντίνα και παραμένει στα ίδια επίπεδα. Επίσης, Το 95% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση θα επιφέρει και θετικά  αποτελέσματα.

Το 30% βλέπει ως πρώτο θετικό βλέπει την περιβαλλοντική βελτίωση και δεύτερο την ξεκούραση και την απομάκρυνση από τη ρουτίνα. Το 14.63% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ως θετικό της κατάστασης το γεγονός ότι μπορεί να περνάει περισσότερη ώρα με τα παιδιά και την οικογένειά του, ενώ το 21.54% βλέπει την καραντίνα ως ευκαιρία να “ξεφύγει” από τα συνηθισμένα και να ανασυγκροτηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό κοινό φαίνεται να προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχική του υγεία με τη συχνή επικοινωνία με φίλους και οικογένεια. Αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν την ενημέρωση από πολλαπλές πηγές ειδήσεων και προτιμούν πηγές που θεωρούν έγκυρες και ένα 6.83% έχει ξεκινήσει online ψυχοθεραπεία.

Η Sentio Solutions 

Η Sentio Solutions είναι μια ελληνική εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που συνδυάζει τεχνητή νοημοσύνη και ψυχοθεραπεία με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που γίνεται η πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ήπιων ψυχικών διαταραχών.

Το πρώτο προϊόν της εταιρείας, είναι το πρόγραμμα Feel, το οποίο περιλαμβάνει ένα
wristband, το Feel Emotion Sensor, το οποίο παρακολουθεί τις συναισθηματικές αλλαγές σε πραγματικό χρόνο και παρέχει 24ωρη υποστήριξη.

Με αφορμή την πανδημία, η εταιρεία επίσης δημιούργησε το πρόγραμμα Feel Relief, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να υποστηρίξει οποιονδήποτε έχει επηρεαστεί από αυτήν, καθώς και έναν οδηγό με πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για τη διαχείριση του αυξημένου στρες.

Το Feel Relief , το οποίο αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο στην Αμερική, τις επόμενες εβδομάδες θα λανσαριστεί και στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Sentio Solutions: 4,5 εκατ. δολ. για τον πρώτο wearable σύμβουλο ψυχικής υγείας!

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις