Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Πατάει γκάζι» η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους με όχημα τις εφαρμογές Smart Cities – VODAFONE

Σε μια νέα εποχή οδηγείται η χώρα με όχημα την τεχνολογική ανάπτυξη. Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύονται την πρόοδο αυτή για να προσφέρουν υπηρεσίες αιχμής προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Των Θανάση Λασκούδη και Αλέξανδρου Ελευθεριάδη

 

Η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους και η ανάπτυξη εφαρμογών Smart Cities αποτελούν δύο βασικούς στόχους για την Ελλάδα, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πρώτο σκέλος, δηλαδή η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους περιλαμβάνει την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες του κράτους.

Αναφορικά με τις εφαρμογές Smart Cities, πρόκειται για όσες βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το Internet of Things (IoT), το big data και η τεχνητή νοημοσύνη AI, για την παροχή υπηρεσιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε μια πόλη. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την ασφάλεια, την ενέργεια, τα απορρίμματα και άλλες πτυχές της ζωής μιας πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας «τρέχει» το πρόγραμμα «Smart Cities», μέσω του οποίου θα διατεθούν 320 εκατ. ευρώ για τους 332 δήμους της χώρας.

Ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους και εφαρμογές Smart Cities

Η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους και οι εφαρμογές Smart Cities μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Με τoν σωστό σχεδιασμό και υλοποίηση, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να κάνουν την Ελλάδα μια πιο σύγχρονη και βιώσιμη χώρα.

Μερικά από τα ειδικά πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης του κράτους και των εφαρμογών Smart Cities είναι:

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του κράτους: Οι εφαρμογές Smart Cities μπορούν να το βοηθήσουν να προσφέρει πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή smart traffic μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας και τη μείωση του μποτιλιαρίσματος.

Αύξηση της διαφάνειας: Άλλος ένας τομέας στον οποίο οι εφαρμογές Smart Cities έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν, είναι στον «αγώνα» για περισσότερη διαφάνεια στο κράτος, καθώς μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες του. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή smart government μπορεί να παρέχει στους πολίτες πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την πορεία των αιτήσεών τους.

Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών: Καθοριστική μπορεί να είναι η συνεισφορά των εφαρμογών Smart Cities στην προσπάθεια του κράτους να πείσει τους πολίτες να εμπλακούν σε μεγαλύτερο βαθμό στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα για feedback και προτάσεις. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή smart city planning χρησιμοποιείται για να συγκεντρώσει απόψεις από τους πολίτες σχετικά με την ανάπτυξη της πόλης.

Βελτίωση της ασφάλειας: Σημαντικά οφέλη προσφέρουν οι εφαρμογές Smart Cities και στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών, καθώς χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή smart policing μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της κίνησης και την ανίχνευση ύποπτων δραστηριοτήτων.

Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης: Επιπροσθέτως, οι εφαρμογές Smart Cities μπορούν να βοηθήσουν το κράτος να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή smart energy management βοηθά στη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια.

Προκλήσεις και προοπτικές

Σε κάθε περίπτωση, η συνέργεια που προκύπτει από την ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους και τις εφαρμογές Smart Cities αποτελεί μια πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Η συνεργασία αυτή έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, καθώς μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο καθοριστικός ρόλος των μεγάλων εταιρειών

Στη μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιείται στη χώρα μας, δεν θα μπορούσαν να μην πρωταγωνιστούν ορισμένες εκ των κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Το STARTUPPER MAG επικοινώνησε με μερικές εξ αυτών και τους ζήτησε να τοποθετηθούν σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν τις Smart Cities, όπως οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν αλλά και τα πλεονεκτήματα για τους πολίτες.

 

Vodafone: Ηγέτιδα και στις Smart Cities

Η Vodafone προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε οργανισμούς και επιχειρήσεις. Έχει διακριθεί για την έγκαιρη και ουσιαστική τοποθέτησή της στο πλαίσιο των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διαθέτει πρόσβαση σε διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία σύνθετων ψηφιακών έργων, μέσα από το παγκόσμιο δίκτυο του Ομίλου Vodafone.

Οι άνθρωποι της Vodafone έχουν εργαστεί με μεγάλη προσήλωση στον τομέα των Smart Cities, αποκτώντας από τη μία πλευρά ένα δίκτυο αξιόπιστων και έμπειρων συνεργατών, και από την άλλη, πολύτιμη εμπειρία ώστε να διακρίνουν και να επιλέγουν τις καλύτερες λύσεις από τους πιο έμπειρους παίκτες της αγοράς.

Ακόμα, σε στρατηγική συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος δημιούργησε «Το Giga Campus by Vodafone & Demokritos», ένα οικοσύστημα καινοτομίας, που στοχεύει να στηρίξει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας μέσα από το Internet of Things (IoT) και το 5G. Πρόκειται για ένα ζωντανό εργαστήρι εκθετικών τεχνολογιών, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί 11 εφαρμογές ΙοΤ, με στόχο να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και τους δήμους της χώρας προς ένα βιώσιμο και ψηφιακό αύριο. Εφαρμογές που βρίσκουν ήδη τη θέση τους σε δήμους ανά την Ελλάδα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για έξυπνες πόλεις, που θα υπόσχονται υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης, αποδοτικές δημόσιες λειτουργίες και βελτιωμένες υπηρεσίες προς τον πολίτη

Στο STARTUPPER MAG μίλησε ο διευθυντής Δημοσίου Τομέα του Vodafone Business, κ. Βαγγέλης Γκορίλας.

 

STARTUPPER: Πώς μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου να βοηθήσει στην ανάπτυξη των Smart Cities;

Βαγγέλης Γκορίλας: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου και η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλοτροφοδοτούμενες αξιώσεις και δυναμικές. Χρειαζόμαστε έναν όλο και περισσότερο ψηφιακό δημόσιο τομέα για να λειτουργήσουν εύρυθμα οι λύσεις Smart Cities, ωστόσο ταυτόχρονα χρειαζόμαστε έξυπνες πόλεις που θα ανεβάζουν τον πήχυ των ψηφιακών απαιτήσεων από το κράτος αλλά και τις υποδομές.

Η αλήθεια είναι πως, αρχής γενομένης από την εμφάνιση της πανδημίας, γινόμαστε μάρτυρες –αλλά και συμμέτοχοι μιλώντας από τη σκοπιά μιας εταιρείας τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών– τεκτονικών αλλαγών στην οικονομία, την υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση, την αλληλεπίδραση του πολίτη με το Δημόσιο και την ίδια τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, που κοινό παρονομαστή έχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που μεταξύ άλλων έχει λειτουργήσει καθοριστικά ως απάντηση στις αλλεπάλληλες κρίσεις που σημαδεύουν την εποχή μας. Για τα δεδομένα της χώρας μας, μπορούμε να μιλάμε για μια ψηφιακή έκρηξη, καθώς καλύφθηκε απόσταση που κανονικά θα απαιτούσε μακρά ωρίμανση των σχετικών υποδομών και της ίδιας της αγοράς, προκειμένου να υλοποιηθούν και να είναι όντως λειτουργικά τα σύγχρονα ψηφιακά έργα και εφαρμογές. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αυτής της ιδιαίτερης συνθήκης.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα σε ένα σημείο όπου πληρούνται πλέον σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων. Περίπου €340 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ αναμένεται να απορροφηθούν για υλοποιήσεις έργων εντός του 2024 και ήδη η πλειονότητα των δήμων έχει υποβάλει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα έργα που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, υπάρχει δρόμος να καλυφθεί και όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση του Δημοσίου. Επίσης, εκτός από τη διάθεση ικανών κονδυλίων στους δήμους, καταλυτικής σημασίας είναι οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε υποδομές δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων και την ασφάλειά τους, καθώς και η ευρεία διάδοση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην κοινωνία, από τα εξειδικευμένα στελέχη πληροφορικής μέχρι τον κάθε επαγγελματία, δημόσιο λειτουργό και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

 

STARTUPPER: Ποιες είναι οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές Smart Cities;

Βαγγέλης Γκορίλας: Οι λύσεις έξυπνης πόλης είναι σχεδιασμένες ώστε να απαντούν στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία σύγχρονη πόλη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την περιβαλλοντική παρακολούθηση, τη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης, την κυκλοφορία και την ασφάλεια στους δρόμους, την παροχή εξ αποστάσεως περίθαλψης. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να μην είναι πρόκληση και η ίδια η ανάπτυξη των λύσεων αυτών, που καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλά διαφορετικά πεδία.

Ενδεικτικά, απαιτείται ανάπτυξη λύσεων τουλάχιστον στους εξής τομείς: κινητικότητα, ενέργεια και περιβάλλον, υγεία, κρατικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, ασφάλεια, οικονομία. Η κάθε μία από αυτές τις περιοχές απαιτεί ειδικό σχεδιασμό και διαφορετικές λύσεις, γεγονός που εξηγεί και οδηγεί σε έναν αναπόφευκτο κατακερματισμό της αγοράς σε πολλούς και κατά κύριο λόγο μικρούς προμηθευτές. Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται η άλλη μεγάλη πρόκληση, αυτή της εξεύρεσης του καταλληλότερου συνεργάτη. Εμείς στη Vodafone, πάντως, μπορώ να πω ότι έχουμε εργαστεί με μεγάλη προσήλωση στο σκέλος αυτό και πλέον, αφενός έχουμε ένα δίκτυο αξιόπιστων και έμπειρων συνεργατών, αφετέρου έχουμε αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία ώστε να διακρίνουμε και να επιλέγουμε τις καλύτερες λύσεις από τους πιο έμπειρους παίκτες της αγοράς.

Και δεν έχουμε μείνει σε αυτό – σε στρατηγική συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος δημιουργήσαμε το Giga Campus by Vodafone & Demokritos, ένα οικοσύστημα καινοτομίας, που στοχεύει να στηρίξει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας μέσα από το Internet of Things (IoT) και το 5G. Πρόκειται για ένα ζωντανό εργαστήρι εκθετικών τεχνολογιών, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί 11 εφαρμογές ΙοΤ, με στόχο να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και τους δήμους της χώρας προς ένα βιώσιμο και ψηφιακό αύριο. Εφαρμογές που βρίσκουν ήδη τη θέση τους σε δήμους ανά την Ελλάδα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για έξυπνες πόλεις, που θα υπόσχονται υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης, αποδοτικές δημόσιες λειτουργίες και βελτιωμένες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

 

STARTUPPER: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών Smart Cities για τους πολίτες;

Βαγγέλης Γκορίλας: Η υιοθέτηση εφαρμογών Smart Cities από όλο και περισσότερους δήμους στη χώρα μας επιφυλάσσει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, που είναι μετρήσιμα και συγκεκριμένα: περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά. Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, οι έξυπνες λύσεις συμβάλλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πόλεων. Στο μέτωπο της οικονομίας, όπως έχουμε δει και στο εξωτερικό, η διείσδυση τέτοιων λύσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση ίδρυσης νέων εταιρειών και άρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια. Επιπλέον, σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας και ευημερίας, ενισχύονται η ασφάλεια στις πόλεις αλλά και η διασύνδεση με κρίσιμες υπηρεσίες.

Σε μια έξυπνη πόλη, έξυπνοι κάδοι με αισθητήρες μετρούν τη στάθμη των απορριμμάτων και ανιχνεύουν περιστατικά φωτιάς, στέλνοντας ειδοποιήσεις. Η αναζήτηση parking διευκολύνεται, με ΙοΤ συσκευές, εγκατεστημένες στην επιφάνεια του δρόμου, που ελέγχουν συνεχώς την πληρότητα των χώρων στάθμευσης και ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους οδηγούς. Η ψηφιοποίηση της υγείας μπορεί να μειώσει το κόστος της περίθαλψης και να σώσει ζωές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone στην Ελλάδα, το οποίο υλοποιείται σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας και προσφέρει δωρεάν στους κατοίκους πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Η ψηφιακή μετάβαση των πόλεων θα ανοίξει τον δρόμο και για την πράσινη μετάβασή τους, καθώς η τεχνολογία θα τις καθιστά πιο βιώσιμες, πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνες. Επιπλέον, θα συμβάλει στο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αστικών και απομακρυσμένων/αγροτικών περιοχών, τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των περιοχών αυτών.

 

STARTUPPER: Πώς μπορούν οι εταιρείες να προσεγγίσουν τις δημόσιες αρχές για να συνεργαστούν για την ανάπτυξη εφαρμογών Smart Cities;

Βαγγέλης Γκορίλας: Για να απαντηθεί επαρκώς αυτή η ερώτηση, ίσως θα άξιζε πρώτα να σταθούμε στις δυσκολίες που συνήθως αντιμετωπίζουν οι πόλεις σε ό,τι αφορά την επί της αρχής δυνατότητά τους να υιοθετήσουν έξυπνες λύσεις. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που έχει διενεργηθεί για λογαριασμό της Vodafone, οι περισσότερες πόλεις αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά/νομοθετικά εμπόδια, σύνθετες διαδικασίες προμηθειών, έλλειψη υποδομών και ψηφιακών δεξιοτήτων, προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση νέων λύσεων στα υπάρχοντα συστήματα, και ούτω καθεξής. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορώ να πω ότι εμείς, ως Vodafone, ερχόμαστε να δώσουμε συνολική λύση στις προκλήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν οι πόλεις.

Η προσέγγιση γίνεται μέσω της προαγωγής του ανοικτού διαλόγου, της κατανόησης των ζητημάτων που υπάρχουν, της παρουσίασης καινοτόμων λύσεων που επιλύουν προβλήματα της εκάστοτε πόλης και που ανταποκρίνονται στις πραγματικές της ανάγκες. Έμφαση και προτεραιότητα κατά τον σχεδιασμό μας δίνουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με προσανατολισμό στη δημιουργία βιώσιμων και έξυπνων λύσεων που εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επιπλέον, η συμβουλευτική τεχνογνωσία που ως εταιρεία τεχνολογίας προσφέρουμε στις δημόσιες αρχές, από τον καθορισμό των αναγκών μέχρι την εγκατάσταση των λύσεων και την εκπαίδευση του προσωπικού για τη χρήση τους.

 

STARTUPPER: Ποιες είναι οι τάσεις στον τομέα των εφαρμογών Smart Cities;

Βαγγέλης Γκορίλας: Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί έναν από τους βασικότερους κινδύνους της εποχής μας πλέον δικαιούμαστε να ισχυριστούμε ότι η τάση –και ο στόχος– είναι η κλιματικά ουδέτερη πόλη. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα για το βιώσιμο παρόν και μέλλον, και καταλύτες για να το πετύχουμε αυτό είναι η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα.

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει, λοιπόν, να εστιάσουμε πιο στοχευμένα στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις ως μετεξέλιξη αυτού που σήμερα ονομάζουμε έξυπνη πόλη. Στην πράξη, η πόλη που θα εξουδετερώσει τις εκπομπές ρύπων της είναι μία έξυπνη πόλη που επιτέλεσε τον σκοπό της.

Όπως γνωρίζετε, ο γενικότερος στόχος της Ε.Ε. είναι να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν αναληφθεί διάφορες πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων. Η Vodafone έχει, μάλιστα, δηλώσει εξ αρχής την πρόθεσή της να στηρίξει τις 6 ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με παροχή λύσεων που συμβάλλουν στην κλιματική ουδετερότητα για την ένταξή τους στα κλιματικά συμβόλαια των πόλεων.

Πέρα από την ευρωπαϊκή αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων, έχουμε το βλέμμα μας και στην ελληνική αποστολή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου και εκεί σκοπεύουμε να στηρίξουμε τους ελληνικούς δήμους (ήδη έχουν ενταχθεί 90+ δήμοι) με την παροχή τεχνολογικών εργαλείων συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξή τους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #42

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις