Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Startups και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Προκλήσεις και προοπτικές για την υπέρβαση της κρίσης του Covid-19

Γράφει η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια οικονομία παγκοσμίως αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πανδημία, ιστορικών διαστάσεων, που επηρεάζει όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, που κοστίζει τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και σε τεράστια χρηματικά ποσά και που διαταράσσει σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο την καθημερινότητά μας, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Με την αβεβαιότητα για το πώς, πότε και με ποιο κόστος θα λήξει αυτή η κρίση, η κοινωνία πρέπει να συμβιβαστεί με τη νέα κατάσταση και να αντιδράσει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι δεν πρόκειται μόνο για μια άμεση βραχυπρόθεσμη απειλή για την υγεία και τη ζωή μας, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι και η αναμενόμενη οικονομική επίπτωση θα είναι τεράστια.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νεοσύστατων επιχειρήσεων παγκοσμίως δε θα επιβιώσει από την κρίση του Covid-19. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον και καθήκον να προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε σωστά τις πιθανές συνέπειες και να προτείνουμε στους αρμοδίους κάποιες απαραίτητες ενέργειες.

Σύμφωνα με μελέτη της Eurostat του 2017, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν συνήθως άνω του 99,5% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής απασχόλησης. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (European Business Angels Network – EBAN) και το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (Hellenic Business Angels Network – HeBAN) εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που έχει ήδη προκαλέσει η τρέχουσα κρίση του ιού COVID-19 στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα startups και καινοτομίας. Είναι γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί φορείς υποστήριξης και οι εταιρίες-πελάτες τους έχουν πληγεί σοβαρά από τη διακοπή λειτουργίας κέντρων καινοτομίας, γραφείων, επιστημονικών πάρκων και clusters και incubators. Η ροή των επενδύσεων μεταξύ επενδυτών και εταιριών έχει μειωθεί σημαντικά και οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν αρνητικό αντίκτυπο στις επενδυτικές τους δραστηριότητες Πολλοί παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη και να σταθμιστούν μεταξύ τους.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης ψηφιακής συζήτησης, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας, αποτυπώθηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων η κατάσταση που επικρατεί στο ευρύτερο οικοσύστημα των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και της επενδυτικής κοινότητας μετά την εκδήλωση της πανδημίας. Αναδείχθηκε η άμεση επίδραση που είχε η κρίση στις επιχειρήσεις – έλλειψη ρευστότητας – καθώς και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του επιχειρηματικού τους πλάνου εν όψει των νέων δεδομένων και συνθηκών. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η μείωση της δυναμικής των «Επιχειρηματικών Αγγέλων» καθώς η προτεραιότητά τους θα είναι η επένδυση σε υφιστάμενα χαρτοφυλάκια. Ταυτόχρονα όμως, αναδείχτηκε η διάσταση της ευκαιρίας ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία που πρέπει να δοθεί στο πιο σημαντικό κεφάλαιο των νεοφυών επιχειρήσεων που είναι ο άνθρωπος, και η επιστροφή σε αυτό που αποκαλείται core business (people, product, sales).

Το συγκριτικά μικρό οικοσύστημα της Ελλάδας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα ελκυστικό επενδυτικό μέρος με πολλά υποσχόμενες εταιρείες τεχνολογίας και λογισμικού. Ο COVID-19 σίγουρα φρέναρε την ανάπτυξη του οικοσυστήματος εκκίνησης και VC πρόσκαιρα. Οι μελλοντικές προβλέψεις παραμένουν πολύ ασαφείς, γεγονός που θα επιβραδύνει όλες τις αποφάσεις καθώς και όλες τις διαδικασίες χρηματοδότησης. Παρόλο που η ανάπτυξη των νεοφυών εταιριών μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, δεν θα είναι αρκετή για να επιβιώσουν, αλλά είναι απαραίτητη για να ευδοκιμήσουν και να πιάσουν μερίδιο αγοράς. Η ελληνική διασπορά μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την κινητοποίηση. Η διεθνής κοινοπραξία των Επιχειρηματικών Αγγέλων μπορεί να είναι ένας ακόμα.

Η ανάπτυξη στοχευμένων πολιτικών που θα καθορίζονται από δράσεις και στρατηγικές προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων κρίνονται απαραίτητες. Δεν δύναται να παραβλέψει κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη, ειδικά αυτή τη χρονική συγκυρία, η οποία σχετίζεται πολύ περισσότερο με τον κατακερματισμό της αγοράς παρά με τον δείκτη καινοτομίας, ο οποίος παραμένει υψηλός. Είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη και οι στρατηγικές που ανέπτυξαν άλλες χώρες για την ενίσχυση τόσο των νέων όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έναν συνδυασμό κεντρικών πολιτικών και χρηματοδότησης.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ανθεκτικό σχέδιο ανάκαμψης των νεοφυών επιχειρήσεων και των μΜΕ που θα ορίζει τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει την έξοδο από την τρέχουσα κατάσταση. Οι φορείς στήριξης των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών επενδύσεων, θα πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης. Οι φορείς αυτοί, σε συνεργασία με τις περιφερειακές δημόσιες αρχές, θα πρέπει να υποστηρίξουν καινοτόμους επιχειρηματίες, μικρές εταιρίες και επιστήμονες υψηλού επιπέδου με λαμπρές ιδέες και τη φιλοδοξία να ανέλθουν και να εξελιχθούν, εξασφαλίζοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις