Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Airbnb “έπιασε” τις 1 εκατ. κρατήσεις, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

H Airbnb ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε περισσότερες από ένα εκατομμύριο κρατήσεις παγκοσμίως την 8η Ιουλίου, γεγονός που αποτελεί μια αρχική ένδειξη ανάκαμψης μετά την κάμψη των κρατήσεων που καταγράφηκε στη διάρκεια της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Ένα μεγάλο τμήμα των κρατήσεων είναι για ταξίδια που θα αρχίσουν πριν ή στις 7 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, καταγράφοντας το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου κρατήσεων -για πρώτη φορά- από την 3η Μαρτίου.

Η Airbnb απέδωσε τις κρατήσεις στη ζήτηση που προκλήθηκε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα, με τις πιο οικονομικά συμφέρουσες και σε κοντινούς προορισμούς επιλογές να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία δέχθηκε ισχυρή οικονομική πίεση από την αδύναμη ζήτηση των υπηρεσιών της, καθώς χιλιάδες τουρίστες ακύρωσαν τα σχέδια που είχαν για τις διακοπές τους, τα επιχειρηματικά τους ταξίδια, αλλά και τις επισκέψεις που θα πραγματοποιούσαν στις οικογένειές τους εξαιτίας της πανδημίας.

Προσπαθώντας να προσαρμοστεί αλλά και να διαχειριστεί την πίεση αυτή, η Airbnb σήκωσε στις αρχές της πανδημίας 2 δισ. δολάρια και προχώρησε σε περικοπές εξόδων, κινήσεις όμως που τελικά δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα βοηθητικές. Εν τέλει, η εταιρεία αποφάσισε να απολύσει το 25% του προσωπικού της, περίπου 1900 άτομα, σε μια προσπάθεια να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Το πλήγμα δεν έπαψε όμως να είναι μεγάλο. Σε συνέντευξή του μέσα στον Ιούνιο, ο CEO της Airbnb, Brian Chesky, είπε χαρακτηριστικά: «Μας πήρε 12 χρόνια για να χτίσουμε την Airbnb και χάσαμε σχεδόν τα πάντα σε τέσσερις με έξι εβδομάδες». Υπενθυμίζεται ότι φέτος θα ήταν μια χρονιά – ορόσημο για την Airbnb, καθώς ήταν προγραμματισμένο να μπει στο χρηματιστήριο μέσω δημόσιας εγγραφής.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Chesky δήλωσε ότι ο τουρισμός πλέον δεν θα είναι όπως τον ξέραμε. “Δεν θέλω να πω ότι το ταξίδι τελείωσε, αλλά μάλλον ότι το μοντέλο που γνωρίζαμε πέθανε και δεν θα επιστρέψει” είπε χαρακτηριστικά ο CEO της εταιρείας.

Σίγουρα, τα νέα δεδομένα δείχνουν μια ανάκαμψη για την εταιρεία ωστόσο στην πραγματικότητα το μέλλον είναι αβέβαιο, ειδικά όταν σε πολλές χώρες ο κορωνοϊός “αναζωπυρώνεται” και επανέρχονται τα μέτρα περιορισμού. Η Airbnb το γνωρίζει σίγουρα αυτό και γι’ αυτό ο Chesky είχε μιλήσει τότε για μια αλλαγή μοντέλου στον τουρισμό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις