Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

UiPath: Χρηματοδότηση 225 εκατ. ευρώ για την αμερικανική “αντίπαλο” της Softomotive

Η UiPath, κορυφαία startup στον τομέα του RPA με valuation στα 10.2 δισ. δολάρια , ανακοίνωσε την πέμπτη κατά σειρά χρηματοδότηση της (Serie E) ύψους 225 εκατ. δολαρίων.

Η Alkeon Capital ηγήθηκε της χρηματοδότησης, ενώ συμμετείχαν οι Accel, Coatue, Dragoneer, IVP, Madrona Venture Group, Sequoia Capital, Tencent, Tiger Global, Wellington και T. Rowe Price Associates, Inc.

Έρχεται IPO;

Ο CFO της εταιρίας, Ashim Gupta, σε πρόσφατες δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για μια μελλοντική IPO, λέγοντας ότι η ιδέα έχει συζητηθεί με τον συν-ιδρυτή και CEO Daniel Dines τους τελευταίους μήνες.

Ο Gupta ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Αξιολογούμε τις συνθήκες της αγοράς … όμως δεν έχουμε επιλέξει την ημέρα που θα πούμε ότι τότε θα κάνουμε την IPO. Έχουμε την άποψη ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, όταν η αγορά θα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο και δεν θα εκπλαγώ αν αυτό (γίνει) τους επόμενους 12 με 18 μήνες».

Ένας από τους παράγοντες που η UiPath προσελκύει ως επιχείρηση τόσο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της, o οποίος σύμφωνα με τον Gupta ήταν σε ανοδική τροχιά ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, αφού όλο και περισσότερες εταιρίες συνεχώς αναζητούν τρόπους αυτοματοποίηση.

Στην ουσία η UiPath μέσα σε 24 μήνες από 100 εκατ. δολάρια, έφτασε να έχει 400 εκατ. δολάρια έσοδα, ενώ από 1800 πελάτες τον Σεπτέμβριο του 2018, το πελατολόγιο της έχει αυξηθεί τώρα σε 7.000 άτομα.

Γιατί έγιναν απολύσεις το περασμένο Φθινόπωρο, ενώ η εταιρεία πήγαινε καλά;

Η UiPath απέλυσε 400 υπαλλήλους το περασμένο Φθινόπωρο, μόλις έξι μήνες μετά την αύξηση ύψους 568 εκατ. στο valuation της. Ο Gupta εξήγησε ότι οι απολύσεις δεν έγιναν λόγω χρεών ή άλλων οικονομικών προβλημάτων, αλλά επειδή η εταιρεία ήθελε να κάνει μια επαναφορά, ένα reset, μετά την μεγάλη άνοδο των προηγούμενων δύο χρόνων.

Ο CFO τόνισε ότι:  «Από το 2017 έως το 2019, επενδύσαμε σε πολλούς τομείς. Τον Οκτώβριο κάναμε μια παύση, σχεδιάσαμε την στρατηγική μας και επανεκτιμήσαμε τους τομείς στους οποίους θέλαμε να μειώσουμε και για αυτό οδηγηθήκαμε και σε απολύσεις».

Όσον αφορά το γιατί η startup χρειάζεται όλα αυτά τα μετρητά, ο Gupta υπογραμμίζει ότι για να λάβει η εταιρία όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, πρέπει να ξοδεύει πολλά χρήματα και να κάνει πολλές επενδύσεις. Επιπλέον, διευκρινίζει ότι δεν είναι κακό να υπάρχει μεγάλο αποθεματικό στην τράπεζα και να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της πανδημίας κυρίως ως αντιστάθμιση έναντι της οικονομικής αβεβαιότητας.

Ποιες είναι οι σκέψεις τις εταιρείας για το μέλλον;

Η UiPath δεν εκτιμά ότι θα έχει την ανάπτυξη του 2017 και του 2018, όμως σύμφωνα με τον Gupta, η εταιρεία θα συνεχίσει να προσλαμβάνει άτομα και έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει μια διαφορετική ομάδα σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού. Ο CFO επεσήμανε σχετικά με αυτό ότι:  «Θέλουμε να έχουμε τους κορυφαίους, αλλά πραγματικά πιστεύουμε ότι για να πετύχουμε να έχουμε τους καλύτερους και την πιο αποδοτική ομάδα, αυτό πρέπει να γίνει μέσω ποικιλομορφίας».

Στην Ελλάδα με τον τομέα του Robotic Process Automation ασχολείται η Softomotive από το 2005, η οποία σημειώνει επιτυχίες και διαθέτει στο πελατολόγιο της μια σειρά από πετυχημένες επιχειρήσεις διεθνούς εμβέλειας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις