Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Startuppers εναντίον Amazon: Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό και “κλοπή” τεχνολογιών

Δεκάδες καταγγελίες από Startups, founders και επενδυτές φέρνει στο φως ρεπορτάζ του Wall Street Journal, σύμφωνα με τις οποίες η Amazon “εκμεταλλεύεται” νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις προκειμένου να προλάβει τον ανταγωνισμό και να λανσάρει ανταγωνιστικά προϊόντα.

Στο δημοσίευμα, το οποίο περιλαμβάνει επώνυμες μαρτυρίες, αναφέρεται ότι η Amazon έρχεται σε επαφή με Startups δείχνοντας επενδυτικό ενδιαφέρον για το προϊόν τους, συνήθως μέσω του Alexa Fund, στη συνέχεια ζητά οικονομικά δεδομένα ή λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την τεχνολογία και είτε προχωρά σε μια μικρή επένδυση είτε όχι, χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία για κάποιο δικό της νέο εγχείρημα.

Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που καταγράφονται είναι αυτή της Nucleus. Το 2016, μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής το Alexa Fund αγόρασε ένα μερίδιο στην Nucleus. Η τελευταία, είχε δημιουργήσει μια οικιακή συσκευή επικοινωνίας με βίντεο, που  ενσωματώθηκε στην Alexa της Amazon. Τότε, η Amazon είχε διαβεβαιώσει – σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα – ότι δεν εργαζόταν πάνω σε κάποιο ανταγωνιστικό προϊόν.

Οκτώ μήνες μετά όμως, και αφού μέσω της επένδυσης είχε λάβει πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με την τεχνολογία της Nucleus, η Amazon λάνσαρε μια αντίστοιχη συσκευή βίντεο – επικοινωνίας, που ήταν σχεδόν ίδια με αυτή της Startup. Το γεγονός αυτό, εξαγρίωσε τους ιδρυτές της Nucleus, καθώς όπως δήλωσαν στην WSJ, κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να καταφέρουν να ανταγωνιστούν την Amazon.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το λανσάρισμα της συσκευής της Amazon, το προϊόν της Nucleus είχε πωληθεί σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής, όπως οι Home Depot, Lowe’s και Best Buy. Μόλις όμως η Amazon βγήκε στην αγορά, οι πωλήσεις έπεσαν δραστικά. Η Nucleus απείλησε να μηνύσει την Amazon, η οποία συμβιβάστηκε και κατέληξε να αποζημιώνει την Nucleus με 5 εκατ. δολάρια χωρίς να παραδέχεται όμως κάποιο αδίκημα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην συζητήσουν το θέμα ξανά.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή της Vocalife που επίσης κατηγορεί την Amazon για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Vocalife LLC, εταιρεία τεχνολογίας ήχου με έδρα το Τέξας, μήνυσε την Amazon, ισχυριζόμενη ότι χρησιμοποίησε εσφαλμένα την τεχνολογία της. Η Amazon είχε επικοινωνήσει με τον εφευρέτη της τεχνολογίας της Vocalife το 2011 αφού έλαβε βραβείο στο Consumer Electronics Show, δήλωσε ο Alfred Fabricant, δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Vocalife.

Ο εφευρέτης θεώρησε ότι η επίσκεψη θα μπορούσε να αποτελέσει το προοίμιο για κάποιο είδος συμφωνίας ή προσφοράς εξαγοράς, σύμφωνα με τον κ. Fabricant. Παρουσίασε έτσι μια σειρά μικροφώνων, για την οποία είχε υποβάλει δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έστειλε έγγραφα σχετικά με την εφεύρεση και την τεχνολογία της. Μετά τη συνάντηση, η Amazon δεν απάντησε ποτέ ξανά στα email του εφευρέτη, σύμφωνα με τον Fabricant.

Η Vocalife υποστηρίζει ότι η Amazon χρησιμοποίησε την τεχνολογία στη συσκευή Echo, παραβιάζοντας τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της. Η Amazon αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Vocalife στο δικαστήριο, δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon, ωστόσο η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Οι υποθέσεις δεν τελειώνουν εδώ καθώς το δημοσίευμα παρουσιάζει κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Αξίζει, σε κάθε περίπτωση να αναφερθεί όμως και η απάντηση της Amazon:  “Για 26 χρόνια, πρωτοπορούμε … Από το ίδιο το amazon.com έως το Kindle και από το Echo έως το AWS, λίγες εταιρείες μπορούν να ανταγωνιστούν το ρεκόρ καινοτομίας της Amazon. Δυστυχώς, θα υπάρχουν πάντα αυτοί που διαμαρτύρονται αντί να δημιουργούν. Τυχόν διαφορές σχετικά με ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας επιλύονται σωστά στα δικαστήρια”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις