Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας: Οι πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο για φέτος

Δώδεκα πόλεις από εννέα χώρες βρίσκονται διεκδικούν φέτος τον τίτλο “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας”, ένα βραβείο το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” για την έρευνα και την καινοτομία στην ΕΕ.

Το συγκεκριμένο βραβείο αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές πόλεις που αναπτύσσουν έντονα οικοσυστήματα καινοτομίας για την αντιμετώπιση των δημόσιων προκλήσεων αλλά και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων τους.

Οι πόλεις που κατάφεραν φέτος να φτάσουν στον τελικό είναι οι εξής:

  1. Cluj-Napoca (Ρουμανία)
  2. Espoo  (Φινλανδία)
  3. Ghent (Βέλγιο)
  4. Groningen (Ολλανδία)
  5. Helsingborg (Σουηδία)
  6. Leeuwarden (Ολλανδία)
  7. Leuven (Βέλγιο)
  8. Linz (Αυστρία)
  9. Milano (Ιταλία)
  10. Reykjavik (Ισλανδία)
  11. Valencia (Ισπανία)
  12. Vienna (Αυστρία)

Η Mariya Gabriel, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεότητας, δήλωσε σχετικά: “Η καινοτομία είναι το κλειδί που χρειάζονται οι πόλεις για να διασφαλίσουν μια βιώσιμη ανάκαμψη μετά από δύσκολους καιρούς. Όταν οι πόλεις καλλιεργούν τα οικοσυστήματα καινοτομίας τους, έτσι ώστε οι παράγοντες της καινοτομίας και οι πολίτες να συναντιούνται και να συνεργάζονται, ενισχύουν την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητά τους. Η έκτη έκδοση του European Capital of Innovation Award αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμη ισχυρό διαγωνισμό και θα παρουσιάσει τις βέλτιστες καινοτόμες πρακτικές που οδηγούν τις ευρωπαϊκές πόλεις πιο μπροστά”.

Σημειώνεται ότι οι φιναλίστ επιλέχθηκαν από μια κριτική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η οποία ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις χρησιμοποιούν καινοτόμες λύσεις για να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προκλήσεις, το πώς χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές στη διαδικασία αστικής ανάπτυξης και το πώς εμπλέκουν τις τοπικές κοινότητες στη λήψη αποφάσεων.

Η πόλη που θα κερδίσει θα λάβει τον τίτλο καθώς και 1.000.000 ευρώ για να υποστηρίξει τις καινοτόμες δραστηριότητες της και να ενισχύσει την ικανότητά της να συνδέει πολίτες, δημόσιο τομέα, ακαδημαϊκούς και επιχειρήσεις. Πέντε επιλαχούσες πόλεις θα λάβουν επίσης 100.000 ευρώ έκαστη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις