Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ευρώπη έτοιμη να υποδεχτεί τα ιπτάμενα ταξί!

Δύο γερμανικά αεροδρόμια βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για να μετατραπούν σε κόμβους ιπτάμενων αστικών μετακινήσεων

Η Lilium, γερμανική Startup που δραστηριοποιείται στον χώρο των ιπτάμενων αστικών μετακινήσεων, είχε δηλώσει παλιότερα ότι τα ιπτάμενα ταξί της θα έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το 2025, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα ή τη λειτουργία τους.

Σήμερα αυτό άλλαξε, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με το διεθνές αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ και το αεροδρόμιο Κολωνίας-Βόννης, για τη μετατροπή των αεροδρομίων σε hubs της εταιρείας για την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Σύμφωνα με το Sifted, δεν πρόκειται για μια οριστική συμφωνία καθώς υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, ωστόσο όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι ο στόχος είναι εφικτός και μάλιστα εμπορικά βιώσιμος. Ο Remo Gerber, chief operating officer της Startup δήλωσε ότι τα δύο αεροδρόμια έχουν ξοδέψει τουλάχιστον δύο χρόνια αξιολογώντας τη δυνατότητα επίτευξης του συγκεκριμένου πλάνου.

Ο Gerber τόνισε επίσης στο Sifted ότι η αγορά της Γερμανίας είναι μια πολύ δύσκολη αγορά για να ξεκινήσει κανείς, ωστόσο η ομάδα της Lilium ήθελε να αποδείξει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει το πλάνο της “εντός έδρας”. “Αν μπορούμε να το κάνουμε στην Γερμανία, έχουμε την αυτοπεποίθηση να το κάνουμε παντού”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι λεπτομέρειες που χρειάζεται ακόμη να εξεταστούν για την επίτευξη της συμφωνίας περιλαμβάνουν τεχνικά ζητήματα, όπως το πώς τα ιπτάμενα ταξί θα πρέπει να προσεγγίζουν τα αεροδρόμια, να προσγειώνονται και να απογειώνονται χωρίς κίνδυνο σύγκρουσης ή ατυχήματος.

Ωστόσο αυτά αναμένεται να λυθούν αφού το πλάνο έχει “αγκαλιαστεί” και από τον Χέντρικ Βουστ, Υπουργό Μεταφορών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. “Αυτό που ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία σήμερα μπορεί σύντομα να είναι πραγματικότητα”, δήλωσε σχετικά. “Στην ομοσπονδιακή πολιτεία με τις υψηλότερες ανάγκες μετακινήσεων, οι έξυπνες ιδέες για καλύτερη κινητικότητα είναι πάντα ευπρόσδεκτες.”

Ένας “μονόκερος” στον αέρα!

Τον Ιούνιο, η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. δολαρίων, από την Baillie Gifford & Co – τον μεγαλύτερο επενδυτή της Tesla – και είδε την αξία της να ανεβαίνει στο 1 δις.

Η επένδυση ήρθε σχεδόν τρεις μήνες μετά την τελευταία χρηματοδότηση της εταιρείας, η οποία έκλεισε τον Μάρτιο και “άγγιξε” τα 224 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από την ίδρυσή της το 2015 μέχρι σήμερα, η Lilium έχει σηκώσει πάνω από 375 εκατ. δολάρια, ενώ στους επενδυτές της συγκαταλέγονται “μεγάλα ονόματα” όπως οι Tencent και Atomico.

“Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου μας δίνουν την ασφάλεια να επιβιώσουμε στο δύσκολο οικονομικό τοπίο που βλέπουμε γύρω μας και είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να παραμείνουμε πλήρως εστιασμένοι στην αποστολή μας”, είχε δηλώσει τότε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lilium, Christopher Delbrueck.

‘Εσωτερικός ανταγωνισμός

Στην Γερμανία, υπάρχει ακόμα μια Startup που δραστηριοποιείται εντατικά στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο λόγος για την Volocopter, η οποία έχει ξεκινήσει να δουλεύει πάνω στα ιπτάμενα ταξί της από το 2011 και από τότε έχει εξελιχθεί πολύ, κερδίζοντας σημαντικές συνεργασίες όπως αυτή με την Intel, που της παρέχει τεχνολογία και βοήθεια και με την Daimler, η οποία το 2017 επένδυσε 25 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

Το 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήταν η πρώτη που πέταξε ένα αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) σε διεθνή αερολιμένα. Αυτή δεν ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση της Volocopter, ωστόσο αποτελεί “ορόσημο” λόγω της συνεργασίας με ένα διεθνές αεροδρόμιο. Η Volocopter σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τα ιπτάμενα ταξί της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησής της έκλεισε τον Φεβρουάριο και άγγιξε τα 87 εκατ. ευρώ. Του νέου ηγήθηκε η DB Schenker, μια γερμανική εταιρία logistics με παγκόσμια δραστηριότητα, ενώ συμμετείχε η MS&AD, η TransLink Capital και ο υφιστάμενος επενδυτής Lukasz Gadowski.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις