Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στα 73 δισ. ευρώ η αξία των τεχνολογικών εταιρειών στο Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ έχει τις περισσότερες Startups ανά κάτοικο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης

Τα 73 δισ. ευρώ αγγίζει πλέον η συνολική αξία των τεχνολογικών εταιρειών στο Άμστερνταμ, η οποία έχει επταπλασιαστεί μέσα στην τελευταία πενταετία.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο εταιρείες, την Adyen και την Takeaway.com, οι οποίες είναι και οι δύο ανάμεσα στις 5 κορυφαίες εταιρείες – από άποψη αξίας – στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η τεχνολογική σκηνή της πόλης δεν αποτελείται μόνο από αυτές. Σύμφωνα το Dealroom, το Άμστερνταμ έχει τις περισσότερες Startups ανά κάτοικο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης. Μια από τις μεγαλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις στην πόλη είναι η Mollie, μια υπηρεσία online πληρωμών, η οποία σήκωσε πρόσφατα 90 εκατ. ευρώ και είναι πλέον μονόκερος.

Η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο Άμστερνταμ μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η ισχυρή υποστήριξη των τοπικών επενδυτών, ενώ ένας άλλος, σύμφωνα με στέλεχος της Takeaway.com, είναι το καινοτόμο πνεύμα το οποίο έχει η πόλη εδώ και δεκαετίες. Στα θετικά είναι επίσης το γεγονός ότι πρόκειται για μια καλά συνδεδεμένη πόλη, με ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, άρα και με μεγάλη δημιουργικότητα. Επιπλέον, οι Ολλανδοί δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ιεραρχία, κι αυτό δημιουργεί ένα καλό περιβάλλον για τις Startups.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι είναι όλα “ρόδινα”. Σύμφωνα με το Dealroom, παρόλο που όπως είπαμε η πόλη υποστηρίζεται από τοπικούς επενδυτές, δεν καταφέρνει τόσο καλά να προσελκύσει διεθνείς χρηματοδοτήσεις – τουλάχιστον όχι στον βαθμό που το κάνουν άλλα ευρωπαϊκά τεχνολογικά hubs, όπως το Λονδίνο, το Τελ Αβίβ και η Στοκχόλμη.  Το Dealroom σημειώνει ότι οι επενδύσεις VC είναι σχετικά χαμηλές, ειδικά σε εταιρείες μεταγενέστερου σταδίου και αυτό οδηγεί σε έναν μικρότερο αριθμό “μονόκερων”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις