Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

CAPrice: Καινοτόμα online tools για τον έλεγχο τον προσωπικών σας δεδομένων

Η πρωτοβουλία CAPrice του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις συνέπειες των ψηφιακών τεχνολογιών στην προστασία της ιδιωτικής ζωής ανέπτυξε και διαθέτει στο ευρύ κοινό δύο πολύτιμα εργαλεία.

Η ραγδαία εξάπλωση των τεχνολογιών πληροφορικής κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών. Η χρήση των διαδικτυακών προϊόντων και υπηρεσιών συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις χρήσης. Καθώς όμως οι όροι και οι προϋποθέσεις αποτελούν μεγάλα και δυσνόητα κείμενα με χρήση νομικής ορολογίας, στις περισσότερες περιπτώσεις ο χρήστης συναινεί εν αγνοία του να παραχωρήσει τη διαχείριση των προσωπικών του δεδομένων σε τρίτους, με άγνωστες και πολλές φορές ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα των προσωπικών δεδομένων καθώς και τη δημιουργία μιας φιλικής ως προς την ιδιωτικότητα αγοράς, το Εργαστήριο Πληροφο- ριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ με την ενεργή υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, και με τη συμμετοχή της εταιρείας IN2, προχώρησε στην υλοποίηση δύο online εργαλείων: του CAP-A Portal και του CAP-A android App.

Με αφορμή τη διάθεση δωρεάν εργαλείων για την αξιολόγηση από τους χρήστες των εφαρμογών κινητών σε σχέση με το θέμα της ψηφιακής ιδιωτικότητας, μιλήσαμε με τον Γιάννη Χρυσάκη, Μηχανικό Έρευνας και Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Ο Γιάννης Χρυσάκης είναι Publicity Manager της πρωτοβουλίας CAPrice και Engagement Manager του ερευνητικού έργου CAP-A, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το NGI-Trust, και απαντά στις ερωτήσεις μας για τα νέα εργαλεία προστασίας της ιδιωτικότητας.

Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία CAPrice και τι περιλαμβάνει;

«H πρωτοβουλία CAPrice ξεκίνησε από το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ στις αρχές του 2017, με στόχο να συμβάλει στην ευαι- σθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις συνέπειες που έχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, στο πλαίσιο του έργου CAP-A έχουν αναπτυχθεί και είναι πλέον διαθέσιμα στο ευρύ κοινό τα εργαλεία: CAP-A Portal και CAP-A android App. Τo έργο CAP-A ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 και ολοκλη- ρώνεται το Δεκέμβριο του 2020 και υποστηρίζεται ενεργά από την πρωτοβουλία CAPrice.
Στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχει το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων και η εταιρεία IN2, που εδρεύει στη Γερμανία, ενώ το έργο υποστηρίζεται ενεργά από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ. Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή εργαλείων αξιολόγησης της συμπεριφοράς των εφαρμογών κινητών σε σχέση με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους».

Ποιο είναι το όραμα που τροφοδοτεί την πρωτοβουλία CAPrice και την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων;

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας και των καινοτόμων εργαλείων που αναπτύσσουμε είναι η δημιουργία ενός κινήματος πολιτών και μιας γενικής διάθεσης και κουλτούρας στην κοινωνία που θα απαιτεί από τις εταιρείες των διαδικτυακών προϊόντων το σεβασμό της ιδιωτικότητας των χρηστών. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν οι εταιρείες ενημερώνουν με σαφή και κατανοητό στον απλό χρήστη τρόπο των προσωπικών δεδομένων του που χρησιμοποιούν. Υπάρχει μια κατηγορία κοινού η οποία αναμένουμε να συμβάλει περισσότερο στη δημιουργία μιας νέας αγοράς, που είναι οι εργαζόμενοι των εταιρειών διαδικτυακών εφαρμογών. Οι προγραμματιστές, το τμήμα μάρκετινγκ, το νομικό τμήμα αλλά και η διοίκηση αυτών των εταιρειών μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρήσιμα στατιστικά που προκύπτουν στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης των εφαρμογών από τα εργαλεία που αναπτύξαμε για να βελτιώσουν τις εφαρμογές τους ή να καινοτομήσουν λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις των χρηστών..

Εξηγήστε μας πώς λειτουργούν τα καινοτόμα εργαλεία CAP-A portal και CAP-A android app

Τα δύο καινοτόμα εργαλεία μας είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να τροφοδοτούνται από τους χρήστες (crowdsourc- ing tools), επομένως σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας όλου του εγχειρήματος είναι η πραγματική συμμετοχή του κοινού στα δύο εργαλεία: CAP-A Android App και CAP- A Portal  (https://www.cap-a.eu/portal). Κάθε χρήστης που κάνει αξιολόγηση κάποιων online εφαρμογών συμβάλλει στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων βαθμολογιών των εφαρμογών, ώστε να μπορούν οι υπόλοιποι χρήστες με μια ματιά να βλέπουν τα αποτελέσματα αξιολόγησης των εφαρμογών. Είναι κάτι σαν το TripAdvisor, με τη διαφορά ότι αξιολογούμε online εφαρμογές αντί για εστιατόρια και καφέ. Η χρήση των εργαλείων είναι πολύ απλή. Σε πρώτο επίπεδο χρειάζεται ο χρήστης να δημιουργήσει έναν λογαριασμό. Αφού κάνει αυτό το βήμα, μπορεί να επιλέξει όποια εφαρμογή επιθυμεί και να την αξιολογήσει σε επίπεδο όρων και προϋποθέσεων χρήσης. Επιπλέον, μια πολύ            χρήσιμη λειτουργία του εργαλείου για τα android κινητά είναι ο έλεγχος των εφαρμογών που είναι ήδη κατεβασμένες στο κινητό. Τα εργαλεία επιβραβεύουν τους χρήστες με            πόντους, που τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερες λειτουργίες.

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις της κοινότητας των προγραμματιστών και των διαμορφωτών πολιτικής προσωπικών δεδομένων;

Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR) βοήθησε αρχικά τους άμεσα εμπλεκόμενους να κατανοήσουν βαθύτερα το θέμα της ιδιω- τικότητας, και κατ’ επέκταση να δουν θετικά προτάσεις σαν τη δική μας. Βεβαίως είμαστε στην αρχή της προσπάθειας, για αυτό καλούμε προγραμματιστές και παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών (ειδικότερα αυτούς που διαθέτουν android app) καταρχάς να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία μας και να κερδίσουν και οι ίδιοι μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της πρωτοβουλίας CAPrice;

Βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης συγκεκριμένων κατηγοριών εφαρμογών κινητών, όπως social media, παιχνίδια και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Σαν άμεσο σχέδιο του CAPrice είναι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αλλά και η οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης για το ευρύ κοινό. Τέλος, στα σχέδιά μας βρίσκεται η συνεργασία με παρόχους εφαρμογών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιβράβευσης του CAP-A και γενικότερα η ενδυνάμωση της κοινότητας CAPrice προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις