Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Facebook ετοιμάζεται να λανσάρει το νέο της κρυπτονόμισμα στις αρχές του 2021

«Πρέπει να δοθεί στη Facebook το ‘’προνόμιο της αμφιβολίας’’ από τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το λανσάρισμα του κρυπτονομίσματος και το ψηφιακό πορτοφόλι» δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας.

Ο David Marcus, επικεφαλής της Facebook Financial, δήλωσε αισιόδοξος πως το κρυπτονόμισμα με την ονομασία Diem και το ψηφιακό πορτοφόλι Novi της Facebook, θα διατεθούν προς χρήση εντός του 2021.

Η πορεία του κρυπτονομίσματος της Facebook κάθε άλλο παρά ομαλή είναι. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το 2019 το υπό ανάπτυξη κρυπτονόμισμα της εταιρείας έτυχε σφοδρής κριτικής από τις ρυθμιστικές αρχές, οδηγώντας τη Facebook στην αναδιαμόρφωση της λειτουργίας του κρυπτονομίσματος καθώς και στο rebrand του.

Αρχικά, το κρυπτονόμισμα ονομάστηκε Libra και σχεδιάστηκε από μία μη κερδοσκοπική σύμπραξη πολλών εταιρειών με το όνομα Libra Association. Η Facebook είχε σχεδιάσει παράλληλα το λανσάριμα του ψηφιακού πορτοφολιού Calibra, ώστε οι χρήστες να μπορούν να στέλνουν κρυπτονομίσματα ο ένας στον άλλον.

Το Libra επρόκειτο αρχικά να υποστηριχθεί από έναν αριθμό πραγματικών νομισμάτων. Οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές ωστόσο εξέφρασαν έντονες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του κρυπτονομίσματος στην ισορροπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς και με θέματα προσωπικών δεδομένων και ξεπλύματος χρήματος. Την περασμένη εβδομάδα, η Libra Association μετονομάστηκε σε Diem Association, ενώ τη θέση του Calibra πήρε η Novi.

Αν και το Diem περιγράφεται ως ένα ακόμα κρυπτονόμισμα, ωστόσο διαφοροποιείται σημαντικά από το bitcoin, το βασικό παίκτη στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Αντίθετα με το bitcoin στηρίζεται από έναν κεντρικό οργανισμό καθώς και από παραστατικό χρήμα (fiat currency).

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τον Νοέμβριο και πηγές εντός της εταιρείας, η Facebook ετοιμάζεται να λανσάρει το κρυπτονόμισμα Diem τον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή η Diem Association αναμένει την έγκριση από την Ελεγκτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Ελβετίας, προτού προχωρήσει η διάθεση του Diem.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις