Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Uber πουλά τα ιπτάμενα ταξί της, κυνηγώντας την κερδοφορία

Η Uber πούλησε την Elevate, τη μονάδα που διέθετε αποκλειστικά για την κατασκευή ιπτάμενων ταξί, στην προσπάθειά της να εγκαταλείψει τα κοστοβόρα περιφερειακά projects και να πετύχει κερδοφορία το 2021.

Η μονάδα εξαγοράστηκε από την Joby Aviation, μια Startup από την Καλιφόρνια στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που οι δύο εταιρείες περιέγραψαν ως «ανεπτυγμένη συνεργασία». Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την επένδυση ύψους 75 εκατ. δολαρίων της Uber στην εταιρεία.

Ο Dara Khosrowshahi, διευθύνων σύμβουλος της Uber, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η συμφωνία μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε στη συνεργασία μας με τη Joby, τον ξεκάθαρο ηγέτη σε αυτόν τον τομέα, για να επιταχύνουμε το δρόμο προς την εμπορευματοποίηση των συγκεκριμένων τεχνολογιών, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές και το περιβάλλον».

Σημειώνεται ότι η Uber ξεκίνησε να πειραματίζεται με τα ιπτάμενα ταξί το 2016, ενώ η Elevate έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Λος Άντζελες, το Ντάλας και τη Μελβούρνη το 2023. Νωρίτερα φέτος, η αξία της Joby εκτιμήθηκε στα 2.6 δις. Δολάρια, αφού δήλωσε ότι το αεροσκάφος της θα μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερις επιβάτες και έναν πιλότο.

Ο αγώνας της Uber για κερδοφορία

Η Uber έχει υποσχεθεί στους επενδυτές ότι θα πετύχει κερδοφορία στη βάση των προσαρμοσμένων κερδών της (Ebitda) μέχρι το τέλος του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αρχίσει έναν «αγώνα», που περιλαμβάνει την πώληση μερικών από τις δραστηριότητές της που «έκαιγαν» τα περισσότερα χρήματα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία πούλησε και την μονάδα αυτόνομης οδήγησης της, Advanced Technologies Grou (ATG), στην Aurora Innovation. Στο πλαίσιο του νέου deal, ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, θα ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και η Uber θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ σε αυτήν. Πέραν αυτών, οι επενδυτές και εργαζόμενοι της Uber και της ATG αναμένεται να αποκτήσουν – σύμφωνα με το CNBC – μερίδιο 40% στην Aurora, η αξία της οποίας ανεβαίνει στα 10 δισ. δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις