Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Roblox IPO με την “διαστημική” αξία των 45,4 δις δολαρίων!

H αποτίμηση της Roblox στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την καθιστά την πιο πολύτιμη εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών! H Nintendo για παράδειγμα έχει αξία 37 δις δολαρίων

Είναι πολύ πιθανό να έχετε δει τα παιδιά σας να παίζουν παιχνίδια σε εικονικούς κόσμους με “παλιά” και χοντροκομμένα γραφικά και τη λέξη “Roblox” σε κάποια αρχική οθόνη. Η εταιρεία που ανέπτυξε την χρυσοφόρα πλατφόρμα ολοκλήρωσε την πολυαναμενόμενη απευθείας εισαγωγή της στο NYSE με τιμή μετοχής 69,47 δολάρια κάτι που μεταφράζεται σε μια χρηματιστηριακή αξία 45,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων – μια γιγαντιαία αποτίμηση για μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών που είδε μαζική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αποτίμηση της Roblox στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την καθιστά την πιο “πολύτιμη” εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook. Η αξία της είναι διπλάσια από αυτή της εταιρείας λογισμικού βιντεοπαιχνιδιών Unity Software μετά την IPO της πέρυσι ενώ άφησε πίσω και το Spotify με τα 26,5 δισεκατομμυρίων δολάρια το 2018, πάλι με απευθείας εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Η Roblox είχε συγκεντρώσει πρόσφατα 520 εκατομμύρια δολάρια με μια αποτίμηση 29,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ πέρυσι είχε μια αξία μόλις 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook.

Η εταιρεία παιχνιδιών κατέγραψε έσοδα 924 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, μια αύξηση 82% από το 2019, αλλά παράλληλα η καθαρή ζημία της Roblox διογκώθηκε από τα 71 εκατομμύρια δολάρια στα 253 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Η πλατφόρμα Roblox είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ παιδιών και εφήβων με την εταιρεία να αναφέρει περισσότερους από 32 εκατομμύρια καθημερινούς ενεργούς χρήστες το προηγούμενο έτος, μια αύξηση 85% από έτος σε έτος κυρίως λόγω των lockdowns.

To μυστικό της επιτυχίας της Roblox με έδρα το San Mateo της Καλιφόρνια είναι ότι δημιουργήσει μια πλατφόρμα η οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναπτύξουν εύκολα παιχνίδια αλλά και να πληρωθούν για αυτά εφόσον το επιθυμούν μέσω της πλατφόρμας και του ψηφιακού νομίσματος Robux.
8 εκατομμύρια προγραμματιστές, οι περισσότεροι ερασιτέχνες, υπάρχουν στη πλατφόρμα με τους 4.300 από αυτούς να κερδίζουν 329 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις